Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakkaat vähenevät yksityisessä hammashoidossa – hinnat jatkoivat nousuaan

Hinnoissa eri puolilla maata edelleen huimia eroja.

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Yksityisen hammashoidon asiakkaat vähenevät.
Yksityisen hammashoidon asiakkaat vähenevät. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Asiakkaat vähenevät yksityisiltä hammaslääkäriasemilta. Kela tarkasteli asiakasmääriä nyt ensimmäistä kertaa Kela-korvausten leikkausten jälkeen, ja suuntaus on selkeästi laskeva.

Suurimmista kaupungeista eniten palveluiden käyttöä vähensivät tamperelaiset. Yksityisen hammashoidon saajien määrä väheni yli kahdeksan prosenttia verrattuna aikaan ennen Kela-korvausten puolittamista.

Roimasti hammashoitoa vähensivät myös porilaiset, joiden käyttö väheni 15 prosenttia, ja keravalaiset, joiden käyttö pieneni 12 prosenttia.

Koko maassa yksityisen hammashoidon saajien määrä väheni noin neljä prosenttia. Helsingissä ja Espoossa määrä laski kolmisen prosenttia.

”Muutos ei ole dramaattinen, mutta ikävä siksi, että hammashoidon patoutunut tarve kasvaa. Nämä ovat kuluttajalle kalliita palveluita ja käyntiä ehkä lykätään hinnan takia”, toteaa Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola.

Yksittäisistä toimenpiteistä eniten vähenivät suun perustutkimukset. Niitä tehtiin tarkastelujakson päättyessä peräti kolmannes vähemmän kuin aiemmin.

”Perustutkimuksia korvataan enää joka toinen vuosi”, Mikkola muistuttaa.

Vaikka asiakasmäärät vähenivät, hinnat jatkoivat nousuaan – tosin maltillisemmin kuin aiempina vuosina.

Koko maassa hinnat nousivat kahdessa vuodessa keskimäärin seitsemän prosenttia.

Kuntalaisten maksamissa hinnoissa on yhä huimia eroja. Kun keskimääräinen hammaslääkärilasku yksityisessä hoidossa oli tänä vuonna Oulussa 81 euroa, Helsingissä ja Espoossa perittiin keskimäärin 94 euroa.

”Vuokrataso vaikuttaa, mutta toisaalta pääkaupunkiseudulla pitäisi olla kilpailua. Helsinkiin on tullut viime aikoina myös huomattavasti halvempia toimijoita, mutta näyttää siltä, että niidenkin hintataso hiilautuu ylöspäin”, Mikkola kuvaa.

Kelan tavoitteena on tasoittaa hintaeroja nostamalla kuluttajien hintatietoisuutta. Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolla voi nyt ensimmäistä kertaa vertailla yksityisen hammashoidon hintoja.

”Alan perinteenä ovat uskolliset asiakkaat, jotka käyvät vuodesta toiseen. Kovin usein laskua ei vaivauduta katsomaan muuten kuin, että iso se on”, Mikkola myöntää.

Kela-korvauksen supistuttua asiakas saa käynniltä käteensä aiempaakin suuremman laskun.

”Haluamme, että kilpailu lisääntyy. Useinkaan asiakas ei aikaa varatessa tiedä, mitä palvelua on hakemassa, mutta kun vertaa yleisimpien toimenpiteiden hintoja, voi arvioida hintatasoa”, Mikkola ohjeistaa.

Kelan vertailussa olivat mukana yksityisen hammashoidon Kela-korvausten saajat sekä yleisimpien toimenpiteiden hinnat kunnittain. Tarkastelu tehtiin vuoden 2014 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ja tänä vuonna vastaavaan aikaan.

Yksityisen hammashoidon Kela-korvausta leikattiin vuoden 2015 alusta ja tämän vuoden alusta.

Korvausten yhteissumma supistui 120 miljoonasta 60 miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat