Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähisuhdeväkivaltaa jää yhä pimentoon – poliisi ei tee kaikista lievistä pahoinpitelyistä ilmoitusta, vaikka pitäisi

Perheväkivaltatehtäviä tulee poliisille yhä enemmän, mutta läheskään kaikki eivät johda rikosilmoitukseen, selviää Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksesta.

Kotimaa
 
Marja Airio / Lehtikuva
Perheväkivallasta ei aina tehdä rikosilmoitusta.
Perheväkivallasta ei aina tehdä rikosilmoitusta. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Perheväkivaltatehtäviä tulee poliisille yhä enemmän, mutta läheskään kaikki eivät johda rikosilmoitukseen. Tämä selviää Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksesta, jossa selvitettiin poliisin toimintaa perheväkivaltatehtävillä.

Vuonna 2011 voimaan tulleen lain mukaan jo lievä pahoinpitely on virallisen syytteen alainen rikos, jos kyseessä on lähisuhde. Lähisuhteeksi katsotaan esimerkiksi nykyinen ja entinen kumppani, sisarukset, vanhemmat ja lapset. Siten poliisin pitäisi kirjata rikosilmoitus, jos kotihälytyksen yhteydessä syntyy epäily väkivallasta.

Tutkimuksessa käytiin läpi kaikki Sisä-Suomen poliisilaitoksen perheväkivallaksi luokitellut tehtävät puolen vuoden ajalta vuonna 2015. Aineistoa täydennettiin poliisipartioille tehdyllä kyselyllä.

Tehtäviä oli yli 1 800, ja kyselylomakkeita palautettiin lähes tuhat.

Tutkija Monica Fagerlundin mukaan osa poliiseista ei ilmeisesti ole huomannut, että lähisuhteessa tapahtunut lievä pahoinpitely ei enää ole asianomistajarikos. Syyttäjä voi siten ajaa asiaa ilman uhrin vaatimustakin.

”Ei ollut tapahtunut rikosta. Töniminen/kaatuilu saattaisi täyttää lievän pahoinpitelyn tunnusmerkistön, mutta asianomistajalla ei ollut minkäänlaisia vaatimuksia”, eräs partio vastasi kyselylomakkeessa.

Myös lähisuhteen määritelmä oli joillekin epäselvä.

”Lähisuhde voi olla muukin kuin perhesuhde”, Fagerlund huomauttaa.

Kaikki poliisit eivät esimerkiksi ole ymmärtäneet, että lain näkökulmasta myös entisten kumppaneiden tekemä lieväkin pahoinpitely kuuluu lähisuhdeväkivallan piiriin, Fagerlund sanoo.

Poliisin ja hätäkeskusten käyttämät termit saattavat ohjata poliisimiehet ajattelemaan liian kapeasti. Poliisien ja hätäkeskusten järjestelmissä ja ohjeistuksessa puhutaan perheväkivallasta, mutta lähisuhdeväkivalta on käsitteenä laajempi kuin perheväkivalta.

Perheväkivallaksi luokiteltujen hälytystehtävien määrä on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Vuonna 2003 hälytyksiä oli noin 15 000, mutta viime aikoina niitä on vuosittain ollut yli 25 000.

Fagerlund korostaa, ettei tämän tutkimuksen perusteella voida arvioida, kuinka usein rikosilmoitus jää tekemättä.

”Tärkein havainto ei ole ilmiön laajuus, josta ei tällä aineistolla voi tehdä yleistäviä päätelmiä. Ongelma on se, että määritelmissä näyttää olevan joitain epäselvyyksiä.”

Partioille tehtyjen kyselyjen perusteella rikosilmoitus kirjattiin 66 prosentissa tapauksista, joissa oli poliisin arvion mukaan käytetty väkivaltaa lähisuhteessa.

Osa perheväkivaltaa koskevista tehtävistä osoittautui joksikin muuksi. Naapuri oli esimerkiksi saattanut tulkita seinän takaa tulevan metelin väärin.

”Suomi oli tehnyt 1–0 maalin Kreikkaa vastaan jalkapallossa.”

Toisinaan väkivallasta ei saatu näyttöä.

”Partion tullessa paikalle kaikki osapuolet kiistivät väkivaltaisuudet. Vammat vähäisiä. Ei ulkopuolisia todistajia.”

Jos vammoja ei ole eikä kukaan kerro pahoinpitelystä, rikosilmoitusta on vaikea tehdä.

”Silloin puuttuvat sekä näyttö että kertomus”, Fagerlund tiivistää.

Vajaan kymmenesosan keikoista poliisi hoiti käymättä paikalla. Alueen ainoa poliisipartio saattoi esimerkiksi olla kiinni tärkeämmäksi ja kiireellisemmäksi arvioidussa tehtävässä. Poliisi oli myös saattanut soittaa oletetulle uhrille ja arvioinut sen perusteella, ettei poliisia tarvita.

”Tilanne oli ilmoittajan mukaan rauhoittunut eikä varsinaista väkivaltaa ollut käytetty.”

Huolestuttavana havaintona Fagerlund pitää sitä, että neljännes perheväkivaltahälytyksistä tuli osoitteisiin, joissa poliisi oli käynyt vähintään kerran aiemmin puolen vuoden aikana. Ennätys oli yhdeksän perheväkivaltatehtävää samaan osoitteeseen puolen vuoden aikana.

Poliisien vastauksissa toistui kuvaus, jonka mukaan humalaisten keskuudessa sattuu ja tapahtuu.

”Vaikeasti alkoholisoituneet ihmiset lyövät toisiaan selvitellessään asioitaan.”

Fagerlund toivoo, että toistuvaan väkivaltaan voitaisiin puuttua varhaisemmassa vaiheessa esimerkiksi viranomaisten yhteistyötä kehittämällä.

”Toivoisin, että lähisuhdeväkivaltaan voisi saada aikaisemmin apua. Silloin säästettäisiin sekä poliisin resursseja että ennen kaikkea ihmisten kärsimystä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat