Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudenmaan te-toimiston johtaja vastaa HS:n mielipidekirjoitukseen: työttömyyspäivärahan saamisen edellytykset tutkitaan aina, päätöksestä voi valittaa

Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen vastaa HS:ssä julkaistuun mielipidekirjoitukseen, jossa otettiin esiin taksinkuljettajan esimerkkitapaus.

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Uudenmaan te-toimisto antoi johtajansa Jarmo Ukkosen mukaan vuonna 2015 kaikkiaan noin 580 000 työvoimapoliittista lausuntoa.
Uudenmaan te-toimisto antoi johtajansa Jarmo Ukkosen mukaan vuonna 2015 kaikkiaan noin 580 000 työvoimapoliittista lausuntoa. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Työttömyysetuuden saamisen edellytykset on aina tutkittava, kun asiakas hakee työttömyysturvaa, sanoo Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston (te-toimisto) johtaja Jarmo Ukkonen.

Ukkosen mukaan te-toimiston on selvitettävä myös työsuhteen päättymisen syyt. Hän viittaa Helsingin Sanomissa julkaistuun mielipidekirjoitukseen (HS 27.9.), jossa Helsingissä toimiva sosiaalityöntekijä Ilkka Paukkunen arvosteli Uudenmaan te-toimistoa siitä, että se katkaisee työttömyysetuisuuksia erikoisin perustein.

Esimerkiksi Paukkunen otti tapauksen, jossa te-toimisto ei ollut katsonut ajokortin menettämisen olleen asiakkaalle perusteltu syy lopettaa tämän työsuhde taksinkuljettajana. ”Taksia oli siis ilmeisesti voitava ajaa myös ilman ajokorttia”, Paukkunen kirjoitti mielipiteessään.

Te-toimiston johtaja Ukkonen arvelee, että Paukkusen esiin nostaman tapauksen yhteydessä on todennäköisesti tutkittu asiakkaan ilmoittamaa työsuhteen päättymistä, koska asiakas on menettänyt ajokorttinsa.

”Ilmeisemmin asiakkaan kuulemisen jälkeen on päädytty siihen, että asiakas on omalla toiminnallaan aiheuttanut työttömyytensä”, Ukkonen sanoo.

Tällöin työttömyyspäivärahaa ei Ukkosen mukaan makseta määräaikaisen ”karenssin” aikana.

”Peruskysymys kuuluu, että jos sinulta lähtee ajokortti ja sitä kautta myös työpaikka, niin oletko omalla toiminnallasi vaikuttanut siihen, että työttömyys on alkanut?” Ukkonen kysyy.

Sosiaalityöntekijä Ilkka Paukkunen piti mielipidekirjoituksessaan järjestelmän suurimpana vääryytenä sitä, että ”te-toimiston asiantuntija voi käytännössä täysin anonyymisti päättää asiakkaan elannon lakkauttamisesta – ilman tämän kuulemista tai valitusoikeutta”.

Te-toimiston johtaja Ukkonen pitää virheellisenä käsitystä valitusoikeuden puuttumisesta ja siitä, ettei te-toimiston työntekijä selvittäisi asiakkaan mielipidettä.

”Ennen kuin lausunto työttömyyspäivärahan maksajalle lähetetään, kuullaan aina asiakasta niin sanotun selvityspyynnön kautta”, Ukkonen kertoo.

Hän myöntää, ettei valmistelutyötä tekevällä te-toimiston asiantuntijalla ole tässä vaiheessa velvollisuutta tavata asiakasta kasvotusten. Ukkosen mukaan selvityspyyntö tehdään aina kirjallisesti, ja asiakkaan tulee vastata kirjallisesti.

Etuuden maksajan tekemästä päätöksestä asiakas saa tietää, kuka te-toimiston asiantuntijoista asian on valmistellut ja laatinut lausunnon, muistuttaa Ukkonen.

”Jos kuulemisen jälkeen nousee esiin olennaista ja uutta lausuntoon liittyvää tietoa, voidaan ratkaisua oikaista. Tämänkin jälkeen asiakkaalla on mahdollisuus hakea muutosta työttömyysturvan maksajan päätöksestä”, Jarmo Ukkonen sanoo.

Jos asiakas on tyytymätön päätökseen, työttömyysetuuden maksajan eli työttömyyskassan tai Kelan päätöksessä on mukana muutoksenhakuohje.

Vuonna 2015 Uudenmaan te-toimisto antoi Ukkosen mukaan kaikkiaan noin 580 000 työvoimapoliittista lausuntoa.

Näistä lausunnoista noin 70 000 oli sellaisia, joita varten te-toimiston työttömyysturvayksikkö tutki asiakkaan tilanteen. Runsaat 10 000 tapauksista oli sellaisia, joissa asiakas oli te-toimiston tulkinnan mukaan esimerkiksi omalla toiminnallaan aiheuttanut sen, että työsuhde päättyi tai hän ei ollut ottanut työtä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat