Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n Feldt-Ranta: Kokoomuksen ykkösavustajan loikka Mehiläiseen on arveluttava – ”Vie soteen liittyvää tietoa yksityiselle yritykselle”

Joonas Turusen mukaan virkamiehiä koskeva salassapitovelvollisuus sitoo häntä myös uudessa työpaikassa.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa ja Mikko Stig / Lehtikuva
Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta pitää kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustaja Joonas Turusen terveyspalveluyritys Mehiläisen palkkalistoille siirtymistä ”erittäin arveluttavana”.
Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta pitää kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustaja Joonas Turusen terveyspalveluyritys Mehiläisen palkkalistoille siirtymistä ”erittäin arveluttavana”. Kuva: Roni Rekomaa ja Mikko Stig / Lehtikuva

Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta pitää ”erittäin arveluttavana” sitä, että kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustaja Joonas Turunen siirtyy yksityisen terveyspalveluyrityksen Mehiläisen palkkalistoille.

Mehiläinen tiedotti keskiviikkona, että Turunen on nimitetty Mehiläisen perusterveydenhuolto ja ulkoistukset -liiketoimintayksikön kehitysjohtajaksi.

”Kokoomuksesta lähtee näitä erittäin syvällä sote-valmistelussa olevia päättäjiä yksi toisensa jälkeen yksityisiin terveyspalveluyrityksiin”, Feldt-Ranta sanoo.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson yhtyy arvosteluun.

”Kokoomus on tehnyt sote-uudistuksesta yhden tämän maan suurimmista yksityistämishankkeista. Uudistuksen uusi päätavoite vaikuttaakin olevan markkinoiden avaaminen suurille monikansallisille terveysjäteille”, Andersson sanoo tiedotteessaan ja jatkaa:

”Sopivasti keskeisissä asemissa päätöksenteossa olleet kokoomuslaiset siirtyvät nyt suuryritysten johtoon havittelemaan bonuksia onnistuneesta yksityistämisestä”.

Joonas Turunen on kokoomuksen kaikkien ministereiden avustajien johtaja. Hänellä onkin erittäin iso rooli muun muassa sote-uudistuksen valmistelussa.

Kokoomus on ajanut sote-uudistuksessa laajaa valinnanvapautta – eli asiakkailla olisi vapaus valita yksityisen tai julkisen terveyspalvelun välillä. ”Kokoomus ajaa markkinaehtoista mallia. Ja odotusarvo on, että siitä tulee tällä hallituskaudella todella iso bisnes”, Feldt-Ranta sanoo.

”Turunen on soten keskeisimpiä taustavaikuttajia. Hänellä on erittäin paljon tietoja, verkostoja ja vaikutusvaltaa. Pidän erittäin ongelmallisena, että Turunen vie nyt tätä soteen liittyvää valmistelutietoa yksityiselle yritykselle. Ilman minkäänlaista keskustelua”, Feldt-Ranta sanoo.

”Ymmärrän, että tästä tulee keskustelua”, Joonas Turunen sanoo. Hän muistuttaa, että ei ole missään vaiheessa vastannut avustajana sosiaali- ja terveysministeriön seurannasta eikä ole ollut suoraan mukana sote-neuvotteluissa. Hallitus on myös jo julkistanut sote-uudistuksen päälinjat, joten hänellä ei niistäkään ole mitään salattua tietoa.

Kokoomuksen ykkösavustajana on kuitenkin hyvin perillä soten valmistelusta, minkä hän myöntää itsekin.

”Pitää muistaa, että virkamiehen salassapidettävää tietoa koskeva ilmaisukielto ulottuu myös virkauran jälkeiselle ajalle”, Turunen sanoo.

Turunen siirtyy Mehiläisen palvelukseen käytännössä saman tien. Hän aloittaa uudessa tehtävässään kolmen viikon päästä.

Feldt-Ranta muistuttaa, että Turusen siirtyminen aidan toiselle puolelle ei ole yksittäistapaus. ”Kokoomuslaisten siirtyminen yksityisiin yrityksiin alkaa olla jo laajamittaista”, hän sanoo.

Entinen kansanedustaja ja Helsingin kaupunkivaltuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö (kok) siirtyi Mehiläisen palvelukseen vuonna 2015. Männistö on nykyisin Mehiläisen ulkoistuspalveluiden vastaava johtaja.

Entinen sosiaali- ja terveysministeri ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) siirtyi toukokuussa 2016 Terveystalon johtoryhmän jäseneksi. Hänen vastuullaan ovat Terveystalon valtakunnalliset palvelut julkiselle sektorille.

Laura Rädyn siirron jälkeen virisi vilkas poliittinen keskustelu siitä, pitäisikö keskeisille virkamiehille ja myös poliittisille erityisavustajille määrätä jonkinlainen karenssiaika, että ne eivät voisi saman tien siirtyä yksityiselle sektorille.

Uutta lakia ollaankin valmistelemassa. Se on eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä.

Lain mukaan karenssisopimuksen tekeminen edellyttää, että henkilöllä on virassaan, tehtävässään tai asemassaan pääsy sellaiseen salassa pidettävään tai julkisuutta muuten rajoittavien säännösten suojaamaan tietoon, jota voidaan olennaisella tavalla käyttää uudessa palvelussuhteessa tai toiminnassa omaksi tai toisen hyödyksi taikka toisen vahingoksi.

Uuden lain mukaan virkamiehelle voitaisiin säätää enintään 12 kuukauden karenssi. Karenssi koskisi myös poliittisia erityisavustajia. Karenssiajalta virkamiehelle maksettaisiin palkkaa.

Karensseja koskevan lain pitäisi tulla voimaan jo ensi vuoden alusta.

”Sitäkin taustaa vasten Joonas Turusen siirtyminen näyttää aika pahalta. Näyttää että hän siirtyy alta pois juuri ennen lain voimaan tuloa”, Feldt-Ranta sanoo.

Joonas Turusen mukaan ei pidä millään tavalla paikkaansa, että hän olisi kiiruhtanut siirtymistään yksityiselle sektorille uuden lain takia. Ajoitus johtui hänen mukaansa siitä, että Mehiläisen työtarjous sattui tulemaan juuri nyt.

Eikä uuden lain karenssi automaattisesti koske nykyisiä erityisavustajia. Karenssista pitää sopia virkasopimusta solmittaessa tai jos tehtävät vaihtuvat. Joka tapauksessa kyseessä on sopimus, joka virkamiehen pitää hyväksyä.

Turunen kertoo sinänsä kannattavan lämpimästi karensseja.

”Mutta pitää myös muistaa se, että perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden elättää itsensä työllä”, Turunen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat