Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmen vanhemman hedelmöityshoitomenetelmä ei ole Suomessa sallittu – ”Perimään puuttumisen seurauksia ei tunneta”

Professorin mukaan uusi hedelmöityshoitotekniikka ei hyödytä toistaiseksi muita kuin mitokondriosairauksista kärsiviä.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Siittiöiden laskentaa hedelmöityshoitoklinikalla.
Siittiöiden laskentaa hedelmöityshoitoklinikalla. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Uusi ”kolmen vanhemman” -tekniikkaa käyttävä hedelmöityshoitomenetelmä ei ole sallittu Suomessa, koska siinä puututaan alkion perimään ja tehdään toimenpide, jonka turvallisuudesta ei ole varmaa tietoa, sanoo perinnöllisyyslääketieteen professori, genetiikan ylilääkäri Kristiina Aittomäki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Aittomäki kuitenkin uskoo, että teknologian käyttäminen voi olla mahdollista tulevaisuudessa myös Suomessa.

HS uutisoi tiistaina uudesta hedelmöityshoitomenetelmästä, jonka avulla mitokondriosairauden aiheuttavaa geenivirhettä kantavalle äidille syntyi ainakin toistaiseksi terve vauva.

Viisikuisella vauvalla on kerrottu olevan tavallaan kolme biologista vanhempaa: hedelmöityshoidossa äidin munasolun tuma siirrettiin lahjoittajan munasoluun, josta oli ensin poistettu tuma. Sitten munasolu hedelmöitettiin isän siittiöillä ja istutettiin äidin kohtuun.

”Suurimmassa osassa maailmaa on hyvin tarkasti rajattu, milloin saa tehdä ihmisalkioihin kohdistuvia toimenpiteitä. Toimenpiteet, jotka vaikuttavat periytyviin ominaisuuksiin, on yleensä kielletty”, Aittomäki sanoo.

Hänen mukaansa ongelmana on, ettei perimään puuttumisen vaikutuksia syntyvään lapseen tunneta ja osata arvioida etukäteen. Lisäksi perimään vaikuttaminen on myös keskeinen eettinen kysymys.

Uudessa menetelmässä on Aittomäen mukaan kyse siitä, voidaanko harvinaisia mitokondriotauteja sairastaville kehittää turvallinen hedelmöityshoitomuoto.

On merkittävää, jos pitkään kehitetty menetelmä mahdollistaa pariskuntien oman perimän käyttämisen, mutta toistaiseksi menetelmä ei hyödytä muita lapsettomuudesta kärsiviä.

Mitokondrio on solun energiatehdas, joka muuttaa ravinnosta saadun energian soluille käyttökelpoiseen muotoon. Mitokondriot periytyvät aina äidiltä, joten lasta toivovalle naiselle niihin liittyvät sairaudet ovat vitsaus.

Jos mitokondrioissa on geenivirhe, osa niistä siirtyy munasoluun ja sitä kautta syntyvälle lapselle. Mitokondrioihin liittyvät häiriöt voivat aiheuttaa esimerkiksi neurologisia sairauksia, lihastaudin oireita ja näkövammaisuutta.

”On erittäin vaikeaa ennustaa, tulevatko poikkeavat mitokondriot aiheuttamaan oireita lapselle vai eivät, vaikka geenivirhettä kantavalta naiselta otettaisiin istukka- ja lapsivesinäyte”, Aittomäki kertoo.

Uutisoidussa tapauksessa jordanialaisen äidin mitokondrioissa oleva geenimuunnos aiheuttaa Leighin tautia, joka vaikuttaa vastasyntyneen aivojen, lihasten ja hermoston kehitykseen.

Asia selvisi uutta hedelmöityshoitomenetelmää kokeilleelle pariskunnalle vasta sen jälkeen kun he olivat saaneet useiden keskenmenojen jälkeen kaksi vaikeasti kehitysvammaista lasta.

Lapsilla todettiin Leighin tauti. Toinen heistä kuoli vauvana ja toinen kuuden vuoden iässä, tiedelehti New Scientist kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat