Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat tyrmäävät hallituksen alkoholiuudistuksen: Kulutus kasvaa, sairaudet ja kuolemat lisääntyvät

Hallitus aikoo sallia vahvemman oluen myynnin ruokakaupoissa. Seurauksena on alkoholin kulutuksen kasvua, sairauksia ja kuolemia, asiantuntijat arvioivat. Hallituksen mielestä haitat vähenevät.

Kotimaa
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Hallitus on päättänyt sallia vahvemman oluen myynnin ruokakaupoissa.
Hallitus on päättänyt sallia vahvemman oluen myynnin ruokakaupoissa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Fakta

Harva juo juopuakseen

 Lähes puolet miehistä ja runsas neljännes naisista juo alkoholia vähintään kerran viikossa.

 Valtaosa ei tee sitä humalahakuisesti (ainakin kuusi annosta kerralla).

 Nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt selvästi.

 Enää joka kymmenes peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilas juo itsensä humalaan vähintään kerran kuussa, kun yleisimmillään niin teki joka neljäs.

Hallitus on päättänyt sallia vahvempien oluiden, lonkeroiden, limuviinojen ja siiderien myynnin ruokakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Hanke on osa alkoholilainsäädännön kokonaisuudistusta, jonka piti tulla voimaan vuodenvaihteessa, mutta joka ilmeisesti siirtyy pitkälle ensi vuoteen.

Hanke purkaa normeja, vähentää alkoholihaittoja ja kohentaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä, hallitus perustelee. Asiantuntijat ovat eri mieltä: haitat lisääntyvät.

Niin kävi viime vuosikymmenellä, kun alkoholiveroa pudotettiin. Vasta toistuvat veronkiristykset käänsivät suunnan.

Vahvemmat oluet lisäävät alkoholihaittoja eivätkä vähennä niitä, sanoo alkoholitutkija Peter Eriksson. Hän on virallisesti eläkkeellä mutta jatkaa tutkimustyötä ja toimii dosenttina Helsingin yliopistossa.

Keskioluen korkein sallittu alkoholiprosentti aiotaan nostaa 4,7:stä 5,5:een. Muutos koskee myös lonkeroita, siidereitä ja limuviinoja.

Korotuksen haitat eivät tule heti, mutta tulevat vääjäämättä, Eriksson sanoo.

”Nyt toistuu 12 vuoden takainen tilanne, jossa alkoholiveroa pudotettiin 30 prosenttia. Alkoholinkulutus ja haitat lisääntyivät nopeasti.”

Veroa korotettiin sittemmin useita kertoja. Niiden myötä sekä kulutus että haitat ovat vähentyneet tähän vuoteen asti. Valviran tuoreimpien tietojen mukaan kulutus putosi alkuvuonna 5 prosenttia edellisestä vuodesta.

”Jos kulutus lisääntyy, haitat lisääntyvät”, sanoo myös Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori Hannu Alho.

”Haittoja ei vähennetä näin.”

Alho ihmettelee myös hallituksen perustelua elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamista. ”En ole nähnyt yhtään perusteltua laskelmaa, jonka mukaan työpaikat lisääntyvät uudistuksen myötä.”

Kulutus kasvaa uudistuksen myötä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

”On syytä olettaa, että haitat lisääntyvät kautta linjan”, äskettäin valmistunut arvio toteaa. Sen laativat Alkoholi ja huumeet -yksikön päällikkö, erikoistutkija Pia Mäkelä ja erikoistutkija Esa Österberg.

Seuraukset olisivat viime vuosikymmeneltä tuttuja: lisää sairaalahoitojaksoja, lisää alkoholisairauksia, lisää alkoholikuolemia.

Lisäksi pitkään vähentynyt nuorten alkoholinkulutus voisi kääntyä kasvuun, koska kauppoihin tulee todennäköisesti lisää nuoria miellyttäviä limuviinoja.

Alkoholin kokonaiskulutus kasvaa uudistuksen myötä todennäköisesti noin kuusi prosenttia, mutta pahimmillaan jopa 12,5 prosenttia, Mäkelä ja Österberg arvioivat.

Haarukka on laaja, koska siihen vaikuttaa monta tekijää. Alkoholin hankkiminen muuttuu helpommaksi, kun myyntipisteiden määrä kasvaa 350:sta 5 300:aan eli 15-kertaiseksi. Hinnat todennäköisesti laskevat, ja juomia myydään myös sunnuntaisin.

Todennäköisimpänä arvioijat pitävät sitä, että alkoholijuomien myynti kasvaa 5 prosenttia ja alkoholinkulutus 6 prosenttia.

Kuuden prosentin lisäys kulutuksessa tarkoittaa 145 alkoholikuolemaa lisää vuosittain, he laskevat. Alkoholisairauksien hoitojaksoja sairaaloissa tulee 1 500 lisää vuosittain.

Arvio on maltillinen, Mäkelä ja Österberg korostavat. Jos kulutus nousee enemmän, haittojakin tulee enemmän.

Ruotsi valitsi toisen tien – kulutus laski

Suomalaiset joivat vähemmän alkoholia kuin ruotsalaiset vielä 1960-luvulla. Tilanne muuttui, kun Suomi päästi keskioluen ruokakauppoihin.

Kulutus kasvoi. Sen jälkeen Ruotsi toimi toisin, veti keskioluen alkoholimyymälöihin ja toi myyntiin miedomman kakkosoluen. Kulutus ja haitat ovat Ruotsissa pienemmät kuin Suomessa.

Näin voisi tehdä myös Suomessa, ehdottaa alkoholitutkija Peter Eriksson.

”Suurin osa suomalaisista ei pysty erottamaan kakkosolutta kolmosoluesta maun perusteella”, hän sanoo.

”Keskioluen vetäminen Alkoihin voisi tuoda lähes miljardin euron säästöt vuosittain.”

Miljardi euroa vuodessa on ero Suomen ja Ruotsin kokemissa alkoholihaitoissa.

Kakkosolutta on esitetty myös Suomeen, mutta ehdotus ei ole saanut laajaa kannatusta.

”Tämä ei ole holhoamista vaan välittämistä”, Eriksson huomauttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat