Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junaliikenne jatkumassa rataosuuksilla, joilla liikenne uhkasi loppua kokonaan

VR ja ministeriö päätymässä sopimukseen, jolla VR lisää ensi vuonna junavuoroja tappiollisille rataosuuksille.

Kotimaa
 
Leif Rosas
VR on lisäämässä ensi vuonna junavuoroja tappiollisille rataosuuksille. Kuva on Tikkurilan asemalta viime keväältä.
VR on lisäämässä ensi vuonna junavuoroja tappiollisille rataosuuksille. Kuva on Tikkurilan asemalta viime keväältä. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Velvoite- ja ostoliikenne

 VR:llä on yksinliikennöintioikeus kaukoliikenteessä ja osassa lähiliikennettä. Tämän vastineeksi VR joutuu harjoittamaan velvoiteliikennettä kannattamattomilla rataosuuksilla. Velvoiteliikenteen tappiot eivät saa ylittää 20 miljoonaa euroa vuodessa.

 Velvoitteen lisäksi valtio ostaa VR:ltä junavuoroja, joita ei markkinaehtoisesti ajettaisi. Ensi vuonna ostoliikenteeseen on varattu 30 miljoonaa euroa.

 Velvoiteliikenne ja ostoliikenne täydentävät markkinaehtoista junaliikennettä.

VR ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat pääsemässä sopimukseen, jolla turvataan junaliikenteen jatkuminen uhanalaisilla rataosuuksilla Tampere–Keuruu, Joensuu–Nurmes, Varkaus–Joensuu ja Jyväskylä–Seinäjoki. Lisäksi Helsingin seudun lähiliikennettä lisättäisiin huomattavasti.

Sopimus pohjautuu VR:n elokuun lopussa ministeriölle jättämään ehdotukseen. Siinä VR tarjoutui lisäämään velvoiteliikenteeseensä 183 uutta vuoroa viikossa tämän hetkiseen supistettuun junaliikenteeseen verrattuna. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa viimeistään ensi viikon alussa.

”Tämä on se pohja, jonka päälle sopimus rakennetaan”, VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen sanoo. Hänen mukaansa erimielisyyttä ministeriön kanssa on enää siitä, tehdäänkö sopimuksesta yksivuotinen vai pitempi.

Ministeriön mukaan sopimus velvoiteliikenteestä pitäisi tehdä vuodeksi kerrallaan, koska junaliikennettä ollaan avaamassa kilpailulle. Ministeriö odottaa uusia toimijoita junaliikennemarkkinoille jo ensi vuonna.

VR haluaisi kolmevuotisen sopimuksen. ”Vuosi on lyhyt aika palvelutasolupaukselle ja sille, että saadaan tehoja aikaan”, Romanainen sanoo. ”Vuosi kerrallaan on sekä matkustajille että kunnille huono asia.”

Kolmivuotisen sopimuksen myötä rautatieyhtiö uskoo pystyvänsä lisäämään velvoiteliikennettä tappiokaton puitteissa. Velvoiteliikenteen tappioiden enimmäisraja on 20 miljoonaa euroa vuodessa.

VR esittää, että Riihimäki–Lahti-välillä palattaisiin tunnin vuoroväliin, Riihimäen ja Tampereen välille tulisi lisävuoroja, Helsingin ja Riihimäen sekä Helsingin ja Lahden välille tulisi lisävuoroja, samoin Joensuu–Varkaus -välille, Tampere–Keuruu -välille ja Savonlinna–Parikkala -välille.

Yhteensä viikoittaisia lisävuoroja tulisi 183.

VR:n esitys ei välttämättä junavuorojen määrän osalta toteudu sellaisenaan, mutta Romanainen kuitenkin vahvistaa, että junaliikenne jatkuu rataosilla Tampere–Keuruu, Joensuu–Nurmes, Varkaus–Joensuu ja Jyväskylä–Seinäjoki. Maakunnissa on oltu huolissaan siitä miten yhteyksille käy.

Junaliikenne uhkasi loppua näillä väleillä kokonaan viime keväänä hallituksen leikattua ostoliikenteen määrärahoja 30 prosenttia. Usealla rataosuudella liikennettä vähennettiin ja asemia suljettiin. Yhteensä 217 ostoliikenteen junavuoroa viikossa lakkautettiin.

Ministeriö kuitenkin määräsi VR:n harjoittamaan velvoiteliikennettä lakkautusuhan alaisilla neljällä yhteysvälillä. 88 tappiollista junavuoroa viikossa siirrettiin ostoliikenteestä VR:n velvoitteeseen ja liikenne neljällä yhteysvälillä jatkui.

Liikenne kuitenkin on keväästä lähtien ollut suppeampaa kuin aiemman ostoliikenteen aikana.

Myönteisiä muutoksia tulee Pohjanmaan radalle, kun Helsingin ja Oulun välinen junamatka lyhenee joulukuussa puolella tunnilla 5,5 tuntiin radan remontin edetessä. Ensi vuonna remontin kokonaan valmistuttua matka-aika on enää 5 tuntia.

Karjaan liikenne hoituu edelleen Turun kaukojunien avulla ja Siuntion liikenne Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän toimesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat