Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein oikeus linjasi: Hävikki­melonin näpistäminen ei oikeuttanut kauppaa antamaan potkuja myyjälle

Prisma joutuu maksamaan myyjälle kuuden kuukauden palkan korvaukseksi perusteettomista potkuista.

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl / LEHTIKUVA
Prisma oli antanut työntekijöille kirjalliset ohjeet hävikkituotteista.
Prisma oli antanut työntekijöille kirjalliset ohjeet hävikkituotteista. Kuva: Trond H. Trosdahl / LEHTIKUVA

Kaupalla ei ollut perusteita antaa potkuja työntekijälleen hävikkimelonin näpistämisestä. Näin päätti korkein oikeus (KKO) ennakkopäätöksellään.

Potkut saanut nainen oli työskennellyt noin viisi vuotta osa-aikaisena myyjänä Riihimäen Prismassa. Elokuussa 2011 hän otti päivän päätteeksi mukaansa kaksi asiakkaan palauttamaa hedelmää, jotka hän oli kirjannut hävikkituotteiksi. Vesimeloni ja neljäsosa hunajamelonista löytyivät naisen hallusta poistumistarkastuksessa.

Nainen sanoi esimiehilleen, että hän oli viemässä hävikkituotteita jätemyllyyn, kuten kauppa oli ohjeistanut. Esimiehet eivät uskoneet tätä, vaan naisen työsopimus purettiin epärehellisyyden ja toimintaohjeiden vastaisen menettelyn takia.

Nainen vei riidan käräjille. Päijät-Hämeen käräjäoikeus piti potkut voimassa, mutta Itä-Suomen hovioikeus asettui naisen puolelle. Nyt samaan tulokseen päätyi myös KKO.

KKO muistutti, että työntekijä voidaan irtisanoa vain asiallisesta ja painavasta syystä. Työsuhteen purkaminen on vielä rankempi teko kuin irtisanominen, sillä silloin työsuhde päätetään ilman irtisanomisaikaa.

Työsuhde voidaan purkaa, jos työntekijä on rikkonut työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavia velvoitteitaan niin vakavasti, ettei työnantajalta voida kohtuullisesti edellyttää sopimuksen jatkamista.

Työntekijän epärehellisyys ja siitä aiheutuva luottamuspula voivat johtaa työsopimuksen päättämiseen. Vähäinen tai ajattelemattomuudesta tapahtunut ohjeiden vastainen toiminta ei kuitenkaan oikeuta työsuhteen päättämiseen, KKO totesi.

Yleensä työntekijälle täytyisi antaa varoitus, jotta hän voi korjata menettelyään.

KKO painotti, että asiassa täytyy aina tehdä kokonaisarvio.

Tässä tapauksessa nainen oli kassatyössä, joten hän käsitteli työnantajan rahoja. Sen takia luottamuksella oli suuri merkitys. Toisaalta hävikkihedelmien anastaminen ei liittynyt rahoihin.

Prisma oli antanut kirjalliset ohjeet hävikkituotteista ja painottanut, ettei niitä saa antaa pois ilmaiseksikaan vaan ne on vietävä jätepuristimeen. Kauppa myös varoitti työntekijöille tehtävistä poistumistarkastuksista. KKO totesi, että näiden ohjeiden rikkominen voi oikeuttaa potkuihin, jos se on riittävän vakavaa.

KKO arvioi naisen toimineen tietoisesti vastoin ohjeita. Hän oli osoittanut epärehellisyyttä ja vilpillisyyttä myös kuulemistilaisuudessa, kun hän valehteli olleensa viemässä hedelmiä hävitykseen.

Naiselle oli aiemmin annettu kaksi varoitusta. Ensimmäinen liittyi työaikojen noudattamiseen ja liian pitkiin taukoihin, toinen käytökseen. Varoitukset olivat tehonneet, eli ongelmat olivat korjaantuneet. Siten varoituksilla ei ollut KKO:n mukaan merkitystä.

KKO jatkoi, ettei hävikkihedelmillä ollut rahallista arvoa kaupalle eikä myöskään suhde asiakkaisiin ollut kärsinyt. Toisaalta ohjeiden vastainen toiminta oli aiheuttanut luottamuspulaa.

KKO päätyi siihen, ettei arvottomien hedelmien vieminen ollut niin vakava rikkomus, että se olisi oikeuttanut työsopimuksen purkamiseen tai irtisanomiseen.

Kauppa määrättiin maksamaan naiselle korvauksena kuuden kuukauden palkka sekä irtisanomisajan palkka ja vuosilomakorvaukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat