Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukes poistaa myynnistä monia ammattilaisten käytämiä rikkakasvien torjunta-aineita

Glyfosaatin apuaine poistuu kaupan hyllyiltä.

Kotimaa
 
Antti Johansson / HS
Kuva: Antti Johansson / HS

Yhteensä 13 rikkakasvien torjunta-ainetta poistuu myynnistä Suomessa ensi vuoden maaliskuuhun mennessä.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kieltolistalla on suomalaisten puutarhaliikkeiden myymiä tuttuja tuotemerkkejä kuten Roundup ja Rambo 360, mutta kieltolistalle on päätynyt pääsääntöisesti eri tuoteperheiden ammattilaisvalmisteita.

”Myynnistä poistuvista valmisteista valtaosa on tarkoitettu ammattimaiseen käyttöön eikä tavallisille kuluttajille. Ammattilaistuotteiden ostajilla pitää olla todistus kasvinsuojelututkinnosta, jolloin hän osaa vähentää kasvinsuojelun käytön riskejä”, sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila.

Tukesin kielto perustuu Euroopan komission asetukseen, jonka mukaan valmisteet eivät saa sisältää glyfosaatin haitalliseksi todettua apuainetta polyetoksyloitua talialkyyliamiinia (POEA).

Kotipuutarhureille myytävissä torjunta-aineissa tämän haitallisen apuaineen käyttöä on vähennetty. Esimerkiksi kotipuutarhurien Roundup-tuotteissa lukee erikseen, etteivät ne sisällä POEA-apuainetta.

Myös rikkaruohomyrkkyjen varsinaisen tehoaineen eli glyfosaatin turvallisuudesta on esitetty epäilyjä pitkään. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC päätyi viime vuonna siihen, että glyfosaatti tulisi luokitella todennäköisesti ihmisille syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Euroopan kemikaalivirasto tekee parhaillaan luokitusarviota glyfosaatista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat