Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teknologiasta voi olla opetukselle jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, sanoo Opetushallituksen uusi pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen

”Koulumaailman on oltava vaativa, ja teknisten ratkaisujen tulee palvella oppimista”, Olli-Pekka Heinonen sanoo. Valtioneuvosto nimitti Heinosen tänään Opetushallituksen pääjohtajaksi.

Kotimaa
 
Jarmo Stenmark / Lehtikuva
Olli-Pekka Heinonen
Olli-Pekka Heinonen Kuva: Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Opetushallituksen pääjohtajana parin viikon päästä aloittava valtiosihteeri Olli Pekka Heinonen, 52, ei ole suin päin digitalisoimassa kouluja, vaikka opetusministeriön nimitystiedotteen mukaan Heinosen valinnassa painoivat erityisesti hänen ansionsa muutosjohtamisessa. Erikseen mainittiin se, että hän vastasi Yleisradiossa televisiotoiminnan siirtymisestä analogisesta toiminnasta digitaaliseen maailmaan.

Valtioneuvosto nimitti Heinosen torstaina Opetushallituksen pääjohtajaksi viideksi vuodeksi 23 hakijan joukosta.

Toki Heinonen kannattaa digitalisaatiota, johon myös hänen viimeiset työnsä kokoomuksen hallitusryhmän valtiosihteerinä liittyvät. Mutta oppimisen teknologiaan opetusministerinäkin toimineella Heinosella on selvästi kriittinen ote.

”Kansainvälisten esimerkkien ja myös OECD:n selvitysten perusteella teknologiasta voi olla opetukselle jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. On kysytty, onko koulu valmis tekniikkaan, kun pitäisi kysyä, onko tekniikka valmis kouluun”, Heinonen sanoo ja korostaa käyttäjälähtöisyyttä etenkin opetusteknologiassa.

Heinosen mukaan kouluihin ei pitäisi luoda erillisiä teknisiä ratkaisuja, vaan lähteä liikkeelle sisällöt edellä. ”Koulumaailman on oltava vaativa, ja teknisten ratkaisujen tulee palvella oppimista”, Heinonen sanoo.

Tärkeänä hän pitää silti sitäkin, että oppilaat saavat koulussa tasavertaiset valmiudet käyttää teknisiä laitteita.

Suurimpana haasteena etenkin ammatillisessa koulutuksessa Heinonen pitää työelämän nopeaa muuttumista ja sen aiheuttamaa ennakoinnin vaikeutumista entisestään.

”Kun aikaisemmin koulutuksessa opittiin tekemään tiettyä työtä, niin nyt työstä on tullut oppimista. Siksi koulutuksessa korostuvat yhä enemmän oppimaan oppiminen ja yleisvalmiudet”, Heinonen sanoo.

Heinonen ei usko, että robotisaatio hävittää kaikki työt ja ammatit: ”Työhän on ongelmien ratkaisua. Samalla kun robotit tekevät osan työstä, ihmiset keksivät uusia ongelmia, joita ratkomaan tarvitaan luovuutta ja empatiaa.”

Opetuksen maailmaan Heinosen sai palaamaan se, että koulutuksella on ”oikeasti merkitystä kansakunnan kannalta”. Heinosen viisivuotinen pesti koulutuksen asiantuntijaviraston johdossa alkaa mittavien menoleikkausten keskellä. Niitä on kokoomuskin ollut tekemässä niin nykyisessä kuin edellisessäkin hallituksessa.

Heinonen viittaa ”julkisen talouden asettamaan tosiasiaan” ja muistuttaa, että myös 1990-luvun alussa tehtiin koulutusmenoihin mittavia leikkauksia. ”Osa tulevaa työtäni on osoittaa, että verorahoilla tehdään hyvää työtä esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja että siihen kannattaa investoida. Tietysti olisi hyvä, jos koulutussektorilla säästöjä tehtäisiin mahdollisimman vähän.”

Yhtenä haasteena Heinonen pitää uusien, tänä syksynä käyttöön otettujen opetussuunnitelmien jalkauttamista kuntiin ja kouluihin. Opetushallituksen johdolla laadituissa opetussuunnitelman perusteissa Heinonen näkee paljon hyviä puolia, kuten oppijakeskeisyys, ilmiöpohjaisen oppimisen aloittelu ja koulun ja muun yhteiskunnan rajojen rikkominen.

Heinonen torjuu ruotsalaisprofessorin väitteet siitä, että Suomi nyt matkisi huonosti Pisa-vertailuissa menestynyttä Ruotsia, korostaisi vain viihtymistä koulussa ja veisi opettajilta opettajuuden.

”En kyllä ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti. Opettajan rooli vähän muuttuu ohjaavaan suuntaan, mutta työ pysyy yhtä haasteellisena. Viihtyisyys on huono sana, kun se viittaa viihteeseen. Mutta onhan se hyvä, jos oppilaat itsekin kokevat, että koulussa on kivaa ja oppiminen on merkityksellistä”, Heinonen pohtii.

Uusi pääjohtaja on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti. Hän on toiminut vuodesta 2012 alkaen valtiosihteerinä ensin valtioneuvoston kansliassa ja vuodesta 2015 valtiovarainministeriössä, sisäministeriössä, opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä ulkoministeriössä.

Yleisradiossa hän johti suomenkielistä televisiotoimintaa vuosina 2002–2012. Vuosina 2007–2010 hän oli asia- ja kulttuuriohjelmien johtajana ja vuosina 2011–2012 julkaisujohtajana.

Ministerikokemustakin Heinoselle on kertynyt. Hän oli vuosina 2000–2002 liikenne- ja viestintäministerinä, 1999–2000 liikenneministerinä ja 1994–1999 opetusministerinä. Kansanedustajana Heinonen oli 1995–2002 ja opetusministerin erityisavustajana vuosina 1991–1994. Opetusministerinä oli tuolloisessa Esko Ahon hallituksessa Riitta Uosukainen, josta sittemmin tuli eduskunnan puhemies ja hänen avustajastaan seuraava opetusministeri.

Opetushallitus toimii koulutukseen, varhaiskasvatukseen ja elinikäiseen oppimiseen sekä kansainvälistymiseen liittyvissä tehtävissä asiantuntijavirastona. Opetushallitus laatii muun muassa opetussuunnitelmien perusteet.

Opetushallitus ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus Cimo yhdistetään ensi vuoden alusta uudeksi virastoksi, jolle tulevat Opetushallituksen ja Cimon tehtävät. Myöhemmin uuteen virastoon liitetään myös Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat