Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen ykkösavustajan loikkaus Mehiläiseen herätti taas keskustelun virkamiesten karensseista – uusi laki saattaa silti jumittua eduskuntaan

Eduskunnan hallintovaliokunta saattaa palauttaa virkamiesten karensseja koskevan lain ministeriöön uudelleen valmisteltavaksi. Valiokunnassa kaivattaisiin tarkempia määrittelyjä siitä, keitä virkamiehiä karenssit koskisivat.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja elokuussa matkalla valtiovarainministeriön budjettineuvotteluihin Espoon Moisniemessä.
Kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja elokuussa matkalla valtiovarainministeriön budjettineuvotteluihin Espoon Moisniemessä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Keskustelu virkamiesten karensseista lähti keskiviikkona taas koville kierroksille, kun kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustaja Joonas Turunen kertoi siirtyvänsä yksityisen terveyspalveluyrityksen Mehiläisen palvelukseen.

Siirto herätti voimakasta kritiikkiä.

”Turunen on sote-uudistuksen keskeisimpiä taustavaikuttajia. Hänellä on erittäin paljon tietoja, verkostoja ja vaikutusvaltaa. Pidän erittäin ongelmallisena, että Turunen vie nyt tätä soteen liittyvää valmistelutietoa yksityiselle yritykselle”, sanoi Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta keskiviikkona HS:lle.

Turunen siirtyy yksityiselle puolelle pikavauhdilla, sillä hänen työnsä Mehiläisessä alkaa jo kolmen viikon päästä. Oppositiosta onkin heitetty epäilyjä, että pikaisen aikataulun syynä olisi virkamiesten karensseja koskeva uusi laki, jonka pitäisi tulla voimaan jo vuodenvaihteessa.

Tosin näin ei välttämättä käy.

Karenssilain voimaantulo saattaa hyvinkin lykkääntyä. Se saattaa myös palautua valtiovarainministeriöön uudelleen valmisteltavaksi.

Hallituksen esitys karensseista – eli valtion virkamieslain muuttamisesta – on parhaillaan eduskunnan hallintovaliokunnan käsittelyssä. HS:n tietojen mukaan viimeksi tänään torstaina lakiesitys sai hallintovaliokunnan kokouksessa kritiikkiä.

Valiokunnan kokoukset ovat julkisuudelta suljettuja.

HS:n tietojen mukaan valiokunnan istunnossa kritiikkiä tuli ennen kaikkea siitä, että lakiesityksessä ei ole riittävän selvästi määritelty niitä virkamiehiä, joita karenssit koskisivat.

Lakiesityksen mukaan karenssisopimuksen tekeminen edellyttää, että henkilöllä on virassaan, tehtävässään tai asemassaan pääsy sellaiseen salassa pidettävään tietoon, jota ”voidaan olennaisella tavalla käyttää uudessa palvelussuhteessa tai toiminnassa omaksi tai toisen hyödyksi taikka toisen vahingoksi”.

Lakiesityksen mukaan kyse on nimenomaan tiedosta, ei virka-asemasta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että karenssisopimusta voidaan edellyttää kansliapäälliköiltä ja muilta korkeimmilta virkamiehiltä – mutta yhtä lailla salassa pidettävää tietoa voi olla alemman tason virkamiehillä. Karenssisopimusta voidaan siis edellyttää rivivirkamieheltä, jos arvioidaan, että hän työssään käsittelee sensitiivistä tietoa.

Lisäksi valiokunta kaipasi tarkempaa määrittelyä siitä, minkälaisissa tapauksissa karenssi otettaisiin käyttöön.

Lakiesityksen mukaan karenssin tarpeellisuus arvioidaan siinä vaiheessa, kun karenssisopimuksen allekirjoittanut virkamies siirtyy toisen työnantajan palvelukseen tai vaikka yrittäjäksi.

Karenssi ei siis ole automaatio, vaan se arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttaa, minkälaiseen tehtävään virkamies on siirtymässä.

”Jos joku virkamies on koko elämänsä haaveillut puutarhurin ammatista ja päättää toteuttaa unelmansa, karenssia ei välttämättä tarvita”, kertoo valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Miska Lautiainen. Hän toimii virkamieslain muutoksen esittelijänä.

Sinänsä hallintovaliokunnassa on tiettävästi yhtenäinen näkemys karenssien tarpeellisuudesta. Tätä mieltä ovat valiokunnassa sekä hallituspuolueiden että opposition edustajat.

Valiokunnassa on kuitenkin pohdittu myös karenssin kestoa ja korvauksen tasoa.

Lakiesityksen mukaan karenssin kestoksi voidaan sopia enintään 12 kuukautta palvelussuhteen päättymisestä. Tältä rajoitusajalta maksetaan palkkaa vastaava korvaus.

Poliitikkojen pohdinnan taustalla saattaa olla pelko siitä, että karenssilain tultua voimaan julkisuudessa riepotellaan tapauksia, joissa virkamies lomailee jopa vuoden kahden työpaikan välissä. Ja nauttii täyttä korvausta.

Lakiesityksen mukaan virkamiehen kanssa voidaan tehdä kirjallinen karenssisopimus ”ennen virkaan tai virkasuhteeseen nimittämistä tai ennen uuteen tehtävään siirtymistä”.

Kyseessä on siis sopimus, josta sovitaan ennen virkasuhteen alkua. Tai siinä vaiheessa, kun virkamies siirtyy uuteen tehtävään. Karenssi ei siis automaattisesti koske nykyisiä virkamiehiä.

Yhdenkään virkamiehen ei ole pakko allekirjoittaa sopimusta. Tosin lain voimaantulon jälkeen uusissa virkasuhteissa sopimuksen allekirjoittaminen saattaa olla käytännössä nimittämisen ehto. Tai se saattaa olla uuteen tehtävään siirtymisen edellytys.

Myös lakiesitykseen on kirjattu, että karenssisopimus on eräissä tilanteissa ”nimittämisen tai uuteen tehtävään siirtymisen edellytys”, lakiesityksessä todetaan.

Karenssia ei voi jälkikäteen määrätä virkamiehelle, jolla sopimusta ei ole.

Kokoomuksen ykkösavustajalla Joonas Turusella ei ole karenssisopimusta, joten hän olisi voinut siirtyä Mehiläisen palvelukseen saman tien – vaikka uusi laki olisikin ollut voimassa.

Sinänsä karensseissa ei ole mitään uutta, sillä niistä voi sopia nykyisinkin valtiovarainministeriön virkamiesohjeen mukaan.

Valtiovarainministeriön Miska Lautiaisen tiedossa ei kuitenkaan ole, että ohjeen perusteella olisi tehty yhtäkään karenssisopimusta.

Lautiainen kuitenkin uskoo, että tilanne muuttuu, kun ohjeen sijasta asiasta säädetään lailla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat