Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakiluonnos puuttuisi vallankäyttäjien avustajien lahjontaan – poliisi ja verottaja kannattavat esitystä, mutta elinkeinoelämä vastustaa

Esitys kieltäisi epäasiallisen vaikuttamisen ministerin tai muun vallankäyttäjän päätökseen maksamalla palkkion tämän avustajalle.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Lakiluonnos kieltäisi epäasiallisen vaikuttamisen päätöksentekoon vallankäyttäjien avustajia lahjomalla.
Lakiluonnos kieltäisi epäasiallisen vaikuttamisen päätöksentekoon vallankäyttäjien avustajia lahjomalla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Taustalla Euroopan neuvoston yleissopimus

 Vaikutusvallan väärinkäytön kriminalisoimishanke juontaa juurensa Euroopan neuvoston lahjontaa koskevasta yleissopimuksesta. Suomi on tehnyt eräiden muiden maiden tapaan varauman sopimuksen velvoitteeseen kriminalisoida vaikutusvallan väärinkäyttö.

 Eduskunta edellytti vuonna 2010, että hallitus ryhtyy kiireellisesti valmistelemaan lakiehdotusta asiasta.

  Oikeusministeriön työryhmä katsoi vuonna 2015, ettei uuden rangaistussäännöksen säätäminen ole riittäviä perusteita Suomessa. Työryhmä ei tehnyt lakiesitystä.

 Sen jälkeen lakiluonnosta on valmisteltu virkamiestyönä oikeusministeriössä.

Poliisi ja verottaja kannattavat vaikutusvallan väärinkäytön kriminalisointia korruption torjumiseksi. Sen sijaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Keskuskauppakamari vastustavat sitä.

Tämä kävi ilmi lausuntokierroksella, jonka oikeusministeriö järjesti tuoreesta lakiluonnoksestaan. Mahdollisen uudistuksen tarkoituksena on täydentää nykyisen lahjuslainsäädännön aukkoja ja täyttää Euroopan neuvoston yleissopimuksen velvoitteet.

Lakiluonnos kieltäisi palkkion tarjoamisen vallankäyttäjää lähellä olevalle henkilölle, jotta tämä vaikuttaisi epäasiallisesti vallankäyttäjän päätöksentekoon.

Tällainen vallankäyttäjää lähellä oleva henkilö voisi olla esimerkiksi ministerin erityisavustaja, entinen ministeri, vaikutusvaltainen teollisuusjohtaja, päättäjälle läheinen yksityishenkilö tai joku muu vallankäytön kulisseissa toimiva ihminen, kuvailee oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Jussi Matikkala.

Uudeksi rikosnimikkeeksi tulisi vaikutusvallan kauppaamisrikos. Siihen voisi syyllistyä sekä palkkiota tarjoava että sitä pyytävä henkilö.

Rangaistukseksi määrättäisiin sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Jos yritys tai yhteisö syyllistyisi vaikutusvallan kauppaamisrikokseen, se saisi 850–850 000 euron yhteisösakon.

Esitysluonnoksen mukaan avoin ja hyvän tavan mukainen lobbaaminen säilyisi entiseen tapaan sallittuna.

Vaikutusvallan väärinkäytön kriminalisointi sai lausuntokierroksella enemmän kannatusta kuin vastustusta. Lakiluonnokseen otti kantaa hieman alle 40 viranomaista, järjestöä ja muuta toimijaa.

Uudistuksen kannattajiksi ilmoittautui runsas 15 lausunnonantajaa. Uudistusta piti tarpeettomana noin viisi eri tahoa. Muut eivät ottaneet suoraan kantaa, pitäisikö lakiluonnos toteuttaa tai jättää toteuttamatta.

Uudistuksen kannattajia ovat muun muassa Verohallinto, Poliisihallitus, keskusrikospoliisi, oikeusasiamies, ulkoministeriö, Akava, rikosoikeuden professorit Jussi Tapani ja Kimmo Nuotio sekä korruptionvastainen Transparency International Suomi -järjestö.

Poliisin mukaan vaikutusvallan väärinkäytön kriminalisointi helpottaisi erityisesti valtioiden rajat ylittävien korruptiotapausten tutkintaa.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio uskoo, että lakiuudistuksen myötä yritykset kiinnittäisivät nykyistä enemmän huomioita siihen, miten niiden puolesta tapahtuva sinänsä laillinen lobbaustoiminta järjestetään.

”Näin vähenisi myös riski siitä, että asianmukaisesti toimivia kotimaisia yrityksiä joutuisi Suomessa tai ulkomailla epäillyksi ja rikosoikeudelliseen vastuuseen korruptiosta”, Nuotio toteaa.

Kriminalisointia vastustavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, Suomen yrittäjät, Asianajajaliitto ja ministeri Lauri Tarasti.

Esimerkiksi EK ja Asianajajaliitto katsovat, ettei uudelle rangaistussäännökselle ole tarvetta Suomessa.

Lisäksi ne pitävät liian epäselvänä sitä, mikä olisi sallittua ja mikä kiellettyä. Samansuuntaisia huomioita tuli myös joiltakin esitystä kannattavilta lausunnonantajilta.

”Oikeusvaltiossa on oltava selkeää, millainen toiminta on sallittua ja suotavaa ja millainen toiminta puolestaan rikollista ja rangaistavaa. Esitetty vaikutusvallan kauppaamisrikoksen tunnusmerkistö edustaa suhteellisen raskaslukuista, abstraktia ja monitulkintaista sääntelyä, josta tyypillisesti aiheutuu runsaita omaksumis- ja tulkintakustannuksia”, EK toteaa.

Oppositiopuolueista vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät kannattavat kriminalisointia.

Rkp:n eduskuntaryhmä ei ottanut lausuntokierroksella suoraan kantaa puolesta tai vastaan. Rkp nostaa esiin riskin, etteivät poliitikot ja virkamiehet uskaltaisi uudistuksen myötä enää tavata erilaisia yhteiskunnallisia toimijoita.

”On esimerkiksi ajateltavissa, että lakiuudistus houkuttelisi tekemään perättömiä ilmoituksia, joilla saatetaan ’vastustaja’ tai epämieluisa projekti huonoon valoon”, Rkp toteaa.

Hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset eivät antaneet luonnoksesta lausuntoja. Puolueet aikovat nyt lausuntokierroksen jälkeen ratkaista, eteneekö lakihanke eduskuntaan vai jääkö se toteuttamatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat