Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli-Pekka Heinonen oli 1990-luvulla politiikan supertähti – Mitä hänestä vielä tulee?

Opetushallituksen pääjohtajaksi nimitetty Olli-Pekka Heinonen oli 1990-luvulla suomalaisen politiikan supertähti. Sitten hän katosi. Hän on silti vaikuttanut varjoista.

Kotimaa
 
Marja Seppänen-Helin / Lehtikuva
Vuonna 1995 opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (oik.) kävi neuvotteluita ylioppilaskirjoitusten muuttamisesta yhdessä opettajien ammattijärjestön OAJ:n ja kuntaliiton edustajan kanssa.
Vuonna 1995 opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (oik.) kävi neuvotteluita ylioppilaskirjoitusten muuttamisesta yhdessä opettajien ammattijärjestön OAJ:n ja kuntaliiton edustajan kanssa. Kuva: Marja Seppänen-Helin / Lehtikuva

Helsingin Sanomien Nyt-liite teki vuonna 2003 jutun, jossa etsittiin Yleisradion suomenkielisen tv-toimialan johtajaa Olli-Pekka Heinosta. Nyt-liitteen toimittaja haahuili pitkin Yleisradion käytäviä ja kyseli vastaantulijoilta ”onko Oopeetä näkynyt”.

Ei ollut.

Jutun ideana oli etsiä julkisuudesta kadonnutta Olli-Pekka Heinosta.

Heinonen erosi vuonna 2002 liikenne- ja viestintäministerin paikalta ja jätti politiikan. Häntä ei enää näkynyt lehtien palstoilla.

Muutos oli iso, sillä Heinonen oli 1990-luvun jälkipuoliskolla suomalaisen politiikan supertähti.

Heinonen nousi vuonna 1995 vain 29-vuotiaana täydestä tuntemattomuudesta Riitta Uosukaisen (kok) paikalle opetusministeriksi. Uosukainen siirtyi tuolloin eduskunnan puhemieheksi. Heinonen toimi ennen ministeripestiä Uosukaisen avustajana opetusministeriössä.

Heinosesta kirjoitettiin satoja lehtijuttuja, joiden sävy oli lähes poikkeuksetta ylistävä. Nuori ministeri oli juttujen mukaan ahkera, älykäs, rauhallinen, nopea omaksumaan asiat – ja vieläpä vaatimaton.

Ylioppilaaksi hän oli kirjoittanut seitsemällä laudaturilla. Ja soitti vieläpä trumpettiakin.

Jutut loppuivat usein lausahdukseen: ”Mitä tästä miehestä vielä tulee?”

Heinosta povattiin kokoomuksen puheenjohtajaksi, joku näki hänet jo presidenttinäkin.

Ministeriksi noustessaan Heinonen ei ollut kansanedustaja, mutta asia korjaantui vuoden 1995 vaaleissa, jossa hän sai 10 000 ääntä. Neljä vuotta myöhemmin ääniä tuli vielä 2 000 lisää.

Heinonen toimi opetusministerinä Esko Ahon (kesk) hallituksessa vuosina 1994–1995. Opetusministerin pesti jatkui Paavo Lipposen (sd) hallituksessa 1995–1999. Lipposen toisessa hallituksessa Heinonen oli liikenne- ja viestintäministeri.

Se oli tehtävä, joka päätti hänen poliittisen uransa.

Tuli Sonera-skandaali, tuli umts-katastrofi, jossa suomalaiset ostivat miljardeilla ilmaa Saksan ilmatilasta. Heinonen erosi ministerin tehtävästä 2002 ja siirtyi Ylen johtajaksi.

Kaikkiaan Heinonen toimi ministerinä 2 885 päivää.

Nyt-liite kävi vuonna 2003 etsimässä Heinosta Ylen käytäviltä, mutta muuten hän piti julkisuudessa matalaa profiilia. Hän toimi Ylessä ”Asia- ja kulttuuri” -ohjelmien johtajana, vuodesta 2011 Ylen julkaisujen johtajana. Näistä nimityksistä ei otsikoita syntynyt.

Tammikuussa 2012 Heinonen palasi politiikkaan, tosin taustalle.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) onnistui houkuttelemaan Heinosen pääministerin valtiosihteeriksi. Hän jatkoi tehtävässä myös Alexander Stubbin (kok) noustua pääministeriksi.

Nykyisessä Juha Sipilän (kesk) hallituksessa Heinonen toimi ensin valtiovarainministeri Stubbin ja sittemmin Petteri Orpon (kok) valtiosihteerinä. Viime vuonna hän pyrki työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäälliköksi, mutta ei tullut valituksi.

Valtiosihteerinä Olli-Pekka Heinonen on ollut julkisuudessa hyvinkin näkymätön. Palstamillimetrien vähäisyys ei kuitenkaan millään tavalla korreloi hänen poliittisen merkityksensä kanssa.

Heinosen rooli valtiosihteerinä hallituksen politiikan taustavoimana on ollut iso.

Kokoomuslaisten Heinos-hehkutus on kuin 1990-luvun lehtijutuista. Oopee on kokoomuslaisten mukaan ahkera, älykäs, rauhallinen, nopea omaksumaan asiat – ja vieläpä vaatimaton.

Mitähän tästä miehestä vielä tulee?

Torstaina selvisi, että Heinosesta tulee Opetushallituksen pääjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat