Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamiesten loikkaukset yrityksiin puhuttivat eduskunnassa – Soini: ”Pitää olla pelisäännöt, ettei kermankuorintaa tapahdu”

Aihe nousi esiin kyselytunnilla. Hallitus toivoo uuden lain selkeyttävän pelisääntöjä.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi lakiesitystä virkamiesten karensseista eduskunnassa torstaina.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi lakiesitystä virkamiesten karensseista eduskunnassa torstaina. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Hallituksen mukaan eduskunnalle äskettäin annettu lakiesitys virkamiesten karensseista on yksi askel siihen suuntaan, että työpaikanvaihdoksille julkiselta yksityiselle sektorille saadaan pelisäännöt.

Myös kuntiin ja tulossa oleviin maakuntiin on tulossa samat säädökset. Karenssi tarkoittaa sitä, että julkisen sektorin virkamiehen pitää odottaa tietty aika ennen siirtymistään yksityisen työnantajan palvelukseen. Tulossa olevassa laissa tämä aika on määritelty enimillään vuodeksi.

Asiasta keskusteltiin odotetusti eduskunnan kyselytunnilla torstaina, kun vasemmistoliiton Silvia Modig nosti esille kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustajan Joonas Turusen siirtymisen yksityisen terveysyhtiön Mehiläisen palvelukseen.

Modigin mukaan kokoomus on ollut innokkaimmin valmistelemassa ”Suomen suurinta yksityistämishanketta” eli sosiaali- ja terveysuudistuksen valinnanvapautta, ja nyt kokoomuksesta lähdetään uudistuksen suurimpien hyötyjien palvelukseen.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan on ongelma, jos lähtijä käyttää hyväkseen julkisella sektorilla saamiaan tietoja.

”Mutta ministerit ja tärkeimmät avustajat ovat tehneet sitoumuksen, että näin he eivät tee. Yleisellä tasolla olette oikeassa, näissä pitää olla pelisäännöt ettei kermankuorintaa tapahdu”, Soini sanoi.

Soini oli varapääministerinä kyselytunnilla eniten äänessä vastaajana, koska pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli matkustanut Israelin entisen presidentin Shimon Peresin hautajaisiin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan tulossa oleva karenssilainsäädäntö ei ratkaise kaikkia ongelmia.

”Jos me asetamme karenssin, tälle henkilölle pitäisi sitten maksaa palkkaa, että on väliajan kotona. Tämäkään ei ole aivan yksiselitteistä”, Orpo sanoi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk) mukaan nykyisen hallituksen ministerit antoivat hallituksen aloittaessa vapaaehtoisen sitoumuksen, että jos ovat siirtymässä toisiin tehtäviin ministerikauden aikana tai heti sen jälkeen, on siitä annettava ilmoitus pääministerille.

Orpon mukaan soteen liittyvät tiedot ovat julkisia, eikä mitään salatiedettä ole, jonka voisi viedä mukanaan.

Hallintovaliokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala (ps) huomautti karenssilla keplottelumahdollisuuksista. Laki on parhaillaan valiokunnassa käsittelyssä.

”Uudessa sääntelyssä on isoja kysymyksiä. Jos keskitason virkamies siirtyy vaikkapa itse toiminimellä tekemään konsulttitöitä, oli sitten toimeksiantoja tai ei, niin hän saisi kotiin kannettuna vuoden palkan”, Saarakkala sanoi.

Vehviläisen mukaan suosituksia karenssisopimuksista on ollut vuodesta 2007 asti, mutta sopimuksia ei ole haluttu ilmeisesti juuri Saarakkalan mainitsemasta syystä käyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat