Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heijastimen kanssa näkyy seitsemän kertaa kauemmaksi

Heijastimen tai heijastinliivin käyttäjä näkyy jopa kilometrin päähän.

Kotimaa
 
Marko Happo / Lehtikuva
Heijastinliivi on Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakosken mukaan paras heijastinvaihtoehto. Heijastinliivien näkyvyys on jopa yli 600 metriä.
Heijastinliivi on Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakosken mukaan paras heijastinvaihtoehto. Heijastinliivien näkyvyys on jopa yli 600 metriä. Kuva: Marko Happo / Lehtikuva

Autoilija näkee heijastinta käyttävän jalankulkijan noin seitsemän kertaa niin kaukaa kuin henkilön, jolla ei ole heijastinta.

Tämä käy ilmi Liikenneturvan tuoreesta selvityksestä, joka pohjautuu viime joulukuussa tehtyyn kenttätestaukseen.

Testissä lähivaloja käyttäneet autoilijat näkivät jalankulkijan pimeässä noin 50 metrin päästä, jos tällä ei ollut heijastinta. Hyväkuntoisen heijastimen näkyvyys oli noin 350 metriä ja heijastinliivien yli 600 metriä.

Kun auton kaukovalot olivat käytössä, jalankulkija näkyi kilometrin päähän sekä heijastimen että heijastinliivien avulla. Ilman heijastinta näkyvyys oli tällöin noin 150 metriä.

Liikenneturvan selvityksessä huomautetaan, että testiolosuhteet olivat normaaliliikenteeseen verrattuna poikkeuksellisen hyvät eikä esimerkiksi taustavalaistus häirinnyt jalankulkijan näkyvyyttä kuten usein kaupungissa.

Vaikka heijastin moninkertaistaa jalankulkijan näkyvyyden, testistä ei voida päätellä, kuinka paljon heijastin pienentää todennäköisyyttä jäädä auton alle.

”Tällaista riskiarviota emme ole tehneet. Onnettomuusriskiin vaikuttaa moni muukin tekijä”, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Vuonna 2014 liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimista kuolemaan johtaneista jalankulkuonnettomuuksista kuusitoista sattui pimeällä tai hämärässä. Kuolleista viisitoista ei käyttänyt heijastinta, ja heistä kolme olisi voinut pelastua heijastinta käyttämällä.

Millainen sitten on hyvä heijastin?

Heijastinliivi on paras, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski. Jos liiviä ei halua käyttää, on lähinnä makuasia, käyttääkö riippuheijastinta vai käden tai jalan ympärille asetettavaa heijastinta.

”Raajan ympärille laitettavaa stretch- tai jousiheijastinta on ehkä helpompi käyttää, koska riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti sekä näkyä eteen, taakse ja sivulle.”

Kalmakoski suosittelee kiinnittämään vähintään kaksi heijastinta, molemmin puolin kehoa.

Muun muassa lenkkeilijöille markkinoidut huomiovalot ovat Kalmakoskesta hyvä lisäturva mutta eivät korvaa heijastinta.

Sen sijaan vaatteet, joissa on paljon heijastinpintoja, voivat hänestä taata riittävän näkyvyyden. Niiden ongelma on kuitenkin kuluminen pesussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat