Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus kovensi tuntuvasti Jari Aarnion Trevoc-tuomiota – kolme vuotta vankeutta

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö tuomittiin hovioikeudessa myös törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Kotimaa
 
Trevoc-jutun pihvi oli Aarnion ja rikollispomon liikekumppanuus
Trevoc-jutun pihvi oli Aarnion ja rikollispomon liikekumppanuus
Helsingin hovioikeus arvioi perjantaina tapahtumien kulkeneen Trevoc-vyyhdissä suunnilleen niin kuin käräjäoikeus aiemmin arvioi. Juuri näyttöön sisältyy koko jutun kylmäävin tieto: Helsingin huumepoliisin silloinen päällikkö Jari Aarnio piti itselleen sopivana bisneskumppanina miestä, jota hän on kuvaillut Suomen vaarallisimman rikollisjärjestön johtajaksi.
Fakta

Aarnio-vyyhti on poikkeuksellisen laaja

 Helsingin hovioikeus antoi perjantaina tuomionsa Jari Aarnioon liittyvässä Trevoc-jutussa.

 Aarniota syytetään muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä petoksesta. Syytteet liittyvät seurantalaiteyhtiö Trevociin.

 Aarnio-jutun päähaara on vielä käräjäoikeudessa. Aarniota syytetään lukuisista rikoksista, joista vakavimmat ovat törkeitä huumausainerikoksia ja törkeitä virkarikoksia.

 Käräjäoikeuden on määrä antaa tuomionsa 1. marraskuuta.

 Syyttäjät vaativat Aarniolle yhteensä 13 vuoden vankeusrangaistusta.

 Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Helsingin hovioikeus on koventanut Jari Aarnion tuomiota niin kutsutussa Trevoc-jutussa. Aarniolle langetettiin kolmen vuoden ehdoton vankeusrangaistus.

Hovioikeus kuvailee tuomiossaan Aarnion rikoksia poikkeuksellisen vakaviksi, hyvin vahingollisiksi ja erityisen suunnitelmallisiksi. Aarnion tekojen katsottiin vakavasti vaarantaneen luottamusta poliisin toimintaan.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö tuomittiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Aarnio määrättiin myös neljän vuoden liiketoimintakieltoon ja hän menetti sotilasarvonsa.

Tuomion mukaan Aarniolla oli päätäntävaltaa ja taloudellinen intressi Trevocissa samaan aikaan, kun hän osallistui esteellisenä Helsingin poliisin laitehankintoihin. Päätäntävalta perustui salattuihin omistusjärjestelyihin.

Törkeä petos liittyi siihen, että Trevocin laitteita ostaneilta viranomaisilta salattiin yhtiön todelliset taustahenkilöt.

Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, että Aarnio ja Trevocin vastuuhenkilöt olivat erehdyttäneet Helsingin poliisilaitosta ja suojelupoliisia seurantalaitehankinnoissa.

Hovioikeuden mielestä laitteet olivat sinänsä moitteettomia. Ne eivät kuitenkaan soveltuneet poliisin salaiseen tiedonhankintaan, koska yhtiön salaisissa rahoitusjärjestelyissä oli mukana United Brotherhood -rikollisjengiin kuulunut Keijo Vilhunen.

Hovioikeus huomautti, etteivät Helsingin poliisi ja Supo olisi ostaneet laitteita, jos ne olisivat tienneet totuuden Trevocin rahoituskuvioista. Oikeuden mielestä salaaminen toteutettiin erityisen moitittavalla tavalla, ja tuomitut tiesivät, että salatuilla seikoilla oli merkitystä laitteiden ostajille.

Hovioikeuden mukaan laitteiden ostajat eivät olleet laiminlyöneet omaa velvollisuuttaan selvittää Trevocin taustoja. Yhtiön todelliset rahoituskuviot eivät edes olisi selvinneet kaupparekisteriin toimitetuista papereista, sillä mutkikkaiden järjestelyiden tavoitteena oli todellisten kuvioiden peittely.

Hankinnoista aiheutui hovioikeuden mukaan Helsingin poliisille ja Supolle huomattava taloudellinen vahinko.

Tuomio törkeästä lahjuksen ottamisesta perustui siihen, että Aarnio oli saanut osakeomistuksen kautta huomattavan taloudellisen edun, jolla oli pyritty vaikuttamaan Aarnion toimintaan huumepoliisin päällikkönä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion toissa kesänä vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeudessa tuomio tuli törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Syyte törkeästä petoksesta hylättiin käräjillä kokonaan.

Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan puolustus tutustuu ensin rauhassa hovioikeuden tuomioon ennen kuin päättää valitusluvan hakemisesta korkeimpaan oikeuteen.

Syytteessä oli myös seurantalaiteyhtiö Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama sekä yhtiön toiminnassa mukana ollut, suojelupoliisista eläkkeelle jäänyt Jouni Viitanen. He saivat käräjäoikeudessa lyhyet ehdolliset vankeusrangaistukset.

Myös heidän tuomionsa kovenivat hovioikeudessa huomattavasti. Pasi Patamalle tuomittiin kahden vuoden ehdoton vankeusrangaistus ja Jouni Viitaselle puolentoista vuoden ehdoton vankeusrangaistus.

Miehet tuomittiin törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen antamisesta ja avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Heidät tuomittiin myös maksamaan yhdessä Aarnion kanssa kymmenien tuhansien eurojen vahingonkorvaukset Helsingin poliisille ja suojelupoliisille.

Käräjäoikeudessa syytteessä oli myös United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen. Käräjäoikeuden tuomion mukaan hän oli auttanut Aarniota Trevocin rahoitusjärjestelyissä. Vilhusta ei kuitenkaan tuomittu mistään rikoksesta eikä juttu edennyt hänen osaltaan hovioikeuteen.

Sen sijaan hovioikeudessa syytteessä oli vielä Vilhusen sisko, joka oli myös osallistunut rahoitusjärjestelyihin. Käräjäoikeudessa sisko tuomittiin sakkoihin rekisterimerkintärikoksesta. Hovioikeus ei muuttanut hänen tuomiotaan.

Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikoksiin.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Jari Aarnio
Jari Aarnio
Leif Rosas
Jari Aarnio Trevoc-jutun oikeudenkäynnissä tammikuussa 2015.
Jari Aarnio Trevoc-jutun oikeudenkäynnissä tammikuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat