Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisessa ongelmia – Risikko: Suomi tehostaa paluuta ”etukenossa” Ruotsiin verrattuna

Turvapaikanhakijoiden paluun estävät keskeiset ongelmat ovat kohdemaan haluttomuus ottaa vastaan pakkopalautuksia sekä ongelmat esimerkiksi matkustusasiakirjojen saamisessa.

Kotimaa
 
Helsingin Poliisi
Poliisi on järjestänyt vapaaehtoisesti Irakiin palaaville tilauslentoja, joilla on palannut noin tuhat kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta.
Poliisi on järjestänyt vapaaehtoisesti Irakiin palaaville tilauslentoja, joilla on palannut noin tuhat kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta. Kuva: Helsingin Poliisi

Palauttamispäätöksen saaneista EU-maiden ulkopuolelta tulleista turvapaikanhakijoista 33 prosenttia jätti palaamatta lähtömaahansa vuonna 2015, ilmenee Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) julkaisemasta raportista. Näin ollen Suomessa olisi kadonnut satoja päätöksen saaneita, kun palauttamispäätöksen saaneita oli viime vuonna yhteensä noin 1 200.

Turvapaikanhakijoiden paluun estävät keskeiset ongelmat ovat kohdemaan haluttomuus ottaa vastaan pakkopalautuksia sekä ongelmat esimerkiksi matkustusasiakirjojen saamisessa. Palautussopimukset puuttuvat Irakin, Somalian ja Afganistanin kanssa. Raportin mukaan palautusyhteistyö ei ole toiminut myöskään joidenkin Länsi-Afrikan valtioiden kanssa.

Paluuta haittaavat myös puuttuvat henkilöllisyysasiakirjat, puutteet viranomaisyhteistyössä Suomen ja vastaanottavan maan välillä sekä palautettavan kielteinen suhtautuminen palautukseen. Vastaavat kokemukset ovat yleisiä muissakin EU-maissa.

”Meillä on jatkuvasti neuvotteluja [palautussopimuksista] virkamiestasolla. Olemme vielä vaiheessa, mutta tavoite on, että tämän syksyn aikana saataisiin näitä sopimuksia tehtyä. Toisten maiden kanssa neuvottelut ovat intensiivisempiä kuin toisten”, sanoi sisäministeri Paula Risikko (kok) EMN:n järjestämässä seminaarissa perjantaina Helsingissä.

Hänen mukaansa neuvotteluja käydään yhä myös Irakin kanssa, josta valtaosa vuoden aikana tulleista turvapaikanhakijoista on kotoisin.

”Me emme voi kuitenkaan tähän nojautua, vaan meidän pitää miettiä myös muita keinoja.”

Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana Suomi on pyrkinyt solmimaan palautussopimukset Irakin ja Afganistanin kanssa. Tällaisia ei ole syntynyt, mutta ilmeisesti Afganistan käsittelee Suomen ja Afganistanin välistä palautusyhteistyösopimusta lähiaikoina.

Toisaalta turvapaikkahakemusten peruuttaminen ja kotimaahan palaaminen on ollut raportin mukaan ”yllättävän” yleistä erityisesti Irakiin palaavien keskuudessa. Poliisi on järjestänyt helmi–toukokuun aikana vapaaehtoisesti Irakiin palaaville kymmenen tilauslentoa, joilla on palannut noin tuhat kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta.

Laittomasti Suomessa oleskelevien määrät saattavat kuitenkin kasvaa. Heinäkuussa 2015 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä oleskelulupaa ei enää myönnetä, jos ulkomaalaisen palautus jää toteutumatta siksi, että hän ei suostu lähtemään maasta. Toisaalta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita otetaan Suomessa säilöön pakenemisen estämiseksi.

Suomessa tavataan vuosittain noin kolmetuhatta laittomasti maassa oleskelevaa.

Sisäministeri Risikon mukaan vielä on vaikea arvioida, kuinka moni viime syksynä ja talvena tulleista ja palauttamispäätöksen saavista turvapaikanhakijoista lopulta jää Suomeen laittomasti tai poistuu johonkin toiseen EU-maahan.

”Pitää aina muistaa, että meillä on paljon henkilöitä prosessissa, jotka tekevät valituksia ja odottavat sitä seuraavaa päätöstä. Varmasti menee aikaa ennen kuin tarkempia lukuja tiedämme.”

Ministeriöt sopivat tällä viikolla valmistelevansa toimenpidesuunnitelman, jolla on tarkoitus ehkäistä laittoman maassa oleskelun lisääntymistä. Tavoitteena on tehostaa vapaaehtoista paluuta, mutta varautua myös tilanteeseen, jossa palautettavat eivät maasta lähde.

”Tavoitteena on, että nämä kaikki [toimenpiteet] ovat meillä toiminnassa tammikuussa 2017, johon erityisen tarpeen näille toimenpiteille arvioidaan ajoittuvan”, Risikko sanoo.

Ministeriöiden yhteinen toimenpidesuunnitelma valmistuu marraskuussa.

Vastaavaa toimenpideohjelmaa on laadittu myös Ruotsissa. Suurin osa Ruotsin nyt esittämistä toimenpiteistä on jo Suomessa käytössä.

”Me emme ole mitenkään takakenossa vaan suoraan sanottuna etukenossa tässä asiassa. Virkamiehet ovat analysoineet Ruotsin paperin, ja meillä on lähes kaikki ne keinot jo käytössä”, Risikko sanoo.

Sisäministeriön tekemän vertailun perusteella Ruotsi pohtii muun muassa lisäävänsä poliisin oikeutta tehdä henkilötarkastuksia työpaikoilla, ottaa sormenjälkiä sisäisissä ulkomaalaistarkastuksissa ja ottaa haltuunsa ulkomaalaisen passi.

Suomessa toimet ovat jo käytössä, mutta Ruotsissa ne vaativat lakimuutoksen. Ruotsin suunnittelemia toimenpiteitä on tarkasteltu osana Suomen toimenpideohjelman laatimista.

Sisäministeri Risikko: "Meillä on nyt jo ansiokkaasti palautuksia tehty"
Sisäministeri Risikko: "Meillä on nyt jo ansiokkaasti palautuksia tehty"
Loppuvuoden aikana ministeriöt laativat toimenpidesuunnitelman, jolla tehostetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista paluuta lähtömaahansa. Samalla varaudutaan laittoman maassa oleskelun lisääntymiseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat