Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pojan kaappausjutussa vankeutta miehelle ja naiselle – eristys taannutti 5-vuotiaan lapsen kehityksen 1-vuotiaan tasolle

Oikeuden mukaan teko oli törkeä, koska se kohdistui pieneen, puolustuskyvyttömään lapseen, kesti vuoden ja seitsemän kuukautta ja aiheutti lapselle vahinkoa.

Kotimaa
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Syytetyt piilottelivat viime torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa kasvojaan mustalla huivilla ja paperipinkalla.
Syytetyt piilottelivat viime torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa kasvojaan mustalla huivilla ja paperipinkalla. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Tampere

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina törkeästä vapaudenriistosta vankeuteen miehen ja naisen tapauksessa, jossa pientä poikaa piiloteltiin äidiltään ja viranomaisilta ja pidettiin pitkään eristyksissä.

Pariskunta Onerva Asrit Karmela Lindberg, 41, sai kolme vuotta vankeutta ja Marko Christian Lähdekallio, 29, kaksi ja puoli vuotta. He myös joutuvat maksamaan vuonna 2011 syntyneelle pojalle kärsimyksestä 14 700 euroa ja tämän äidille 6 000 euroa. Molemmat määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuina.

Käräjäoikeus piti selvänä sitä, että poikaa piiloteltiin. Hänet oli puettu tyttöjen vaatteisiin ja hänellä oli pitkät hiukset. Häntä myös kutsuttiin tytön nimellä.

Erikoisella tapauksella on vielä erikoisempi tausta. Pojan äiti oli uhri törkeässä ihmiskauppajutussa, jossa pojan äitiä pidettiin neljä vuotta vankina. Tästä tuomittiin mies ja tytär pitkiin vankeusrangaistuksiin viime vuonna.

Vankeuden aikana nainen oli synnyttänyt kolme lasta miehelle ja vielä yhden kun oli jo päässyt vapaaksi mieheltä ja tyttäreltä. Nyt kyseessä oleva poika on vanhin näistä neljästä lapsesta. Mies ja tytär jäivät kiinni, mutta lapsi katosi. Viime heinäkuussa poliisi löysi lapsen vuokramökistä Tampereella. Tätä ennen poikaa oli kuljetettu monille eri paikkakunnille.

Nyt oikeus katsoi, että pojan yhteydenpito häntä päivittäin hoitaneeseen äitiin katkaistiin täysin. Poika sai olla yhteydessä vain Lindbergiin ja Lähdekallioon. Poika oli oikeuden mukaan eristettynä niin, että sillä oli ollut vaikutusta myös hänen kehitykseensä.

Yksi sijaisvanhempana kriisipäivystysperheessä toiminut todistaja kertoi, että lapsi oli taantunut yksivuotiaan tasolle ja että lapsella oli vaikeuksia siisteydessä, puheessa ja ruokailussa. Lapsi oli tuolloin noin viisivuotias.

Oikeuden mukaan teko oli törkeä, koska se kohdistui pieneen, puolustuskyvyttömään lapseen, kesti vuoden ja seitsemän kuukautta ja aiheutti lapselle vahinkoa. Oikeus luonnehti sitä lajissaan poikkeukselliseksi ja myös poikkeuksellisen vakavaksi. Syyttäjä vaati hieman kovempaa tuomiota, vähintään kolmea ja puolta vuotta.

Pariskunta kiisti ja väitti, että lapsi oli heidän luonaan vain satunnaisesti ja muun ajan muiden sukulaisten hoidossa. Oikeus ei uskonut tätä eikä väitettä siitä, että lapsi olisi ollut heidän luonaan romanikulttuuriin kuuluvien tapojen vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat