Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omenasato on ennätyksellisen iso

Lämmin ja kostea kesä teki omenista suuria, punaposkisia ja maukkaita.

Kotimaa
 
Pekka Elomaa
Tänä vuonna omenoita piisaa.
Tänä vuonna omenoita piisaa. Kuva: Pekka Elomaa

Kotimaisia omenoita on tarjolla tänä vuonna poikkeuksellisen paljon, sillä sato on ennätyksellisen suuri. Omenat ovat myös suurikokoisia, punaposkisia ja tavallista maukkaampia, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liitto.

Se edustaa ammattiviljelijöitä, mutta sato on hyvä myös kotipuutarhoissa.

Ammattiviljelmien sadon arvioidaan olevan 6–7 miljoonaa kiloa ja kotipuutarhojen 15, jopa 20 miljoonaa kiloa. Tavallisena vuonna kotipihoista saadaan 5–15 miljoonaa kiloa omenoita, kertoo erityisasiantuntija Tuija Tanska Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liitosta.

Sato kypsyi viikon etuajassa. Ensimmäiset lajikkeet kuten Valkea kuulas on jo poimittu ja syöty, nyt ovat vuorossa syysomenat kuten Jaspi ja kaneliomenat.

Kausi jatkuu lokakuulle, jolloin Lobon kaltaiset talviomenat kypsyvät.

Pahin ruuhka alkaa olla ohi mehuasemilla. Moni mehustamo on siirtynyt ajanvarauksiin sen sijaan, että pitäisi ovea auki koko päivän ja mehustaisi omenoita sitä mukaa kuin niitä tulee.

Mehustamot puristavat omenat mieluummin puoliraakoina kuin kypsinä, koska silloin niistä lähtee enemmän mehua. Ylikypsät omenat taas tukkivat puristimen ja heikentävät laatua.

Yhdestä omenakilosta tulee mehua noin puoli litraa.

Hyvä omenasato on kesäsateiden ansiota, Tanska sanoo. Kosteutta on riittänyt omenapuillekin, ja omenat kasvoivat suuriksi.

Niitä on myös paljon. Kevään kukinta oli tavallista runsaampi, ja moneen puuhun kehittyi paljon hedelmiä, vaikka talven pakkasten pelättiin aiheuttavan vaurioita puille.

On ollut myös lämmintä ja aurinkoista. Ne tekivät omenista tavallista punaposkisempia ja maukkaampia:

”Hyvä kesäsää värittää omenat parhaiten. Jos sää on sateinen ja kylmä, omenat saavat vähemmän valoa ja jäävät vaaleammiksi”, Tanska kertoo.

Niin käy myös isoissa puissa kypsyville omenoille. Ammattiviljelmillä ollaan siirtymässä hillittykasvuisiin perusrunkoihin, joita mahtuu hehtaarille enemmän. Perinteinen omenapuu kasvaa 3–4 metrin korkuiseksi, hillittykasvuinen jää pariin metriin tai alle.

Matalasta on helpompi kerätä satoa, ja omenat saadaan talteen paremmassa kunnossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat