Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieremontit ja kulttuuri näkyvästi esillä kansanedustajien talousarvioaloitteissa

Vihreiden lapsilisäesitykseen oli tullut kolme nollaa liikaa.

Kotimaa
 
Gustavo Alavedra
Tyypillisin kansanedustajien talousarvioaloite koskee määrärahan osoittamista tien päällystykseen tai korjaukseen edustajan kotikulmilla tai oman maakunnan halkaiseman valtatien parannukseen.
Tyypillisin kansanedustajien talousarvioaloite koskee määrärahan osoittamista tien päällystykseen tai korjaukseen edustajan kotikulmilla tai oman maakunnan halkaiseman valtatien parannukseen. Kuva: Gustavo Alavedra

Kansanedustajat jättivät tänä vuonna 459 talousarvioaloitetta. Määrä on vakiintunut viidensadan korville, kun viime vuosikymmenellä vuosittain jätettiin toista tuhatta aloitetta. Talousarvioaloitteilla esitetään muutoksia ensi vuoden budjetin määrärahoihin.

Tyypillisin aloite koskee määrärahan osoittamista tien päällystykseen tai korjaukseen edustajan kotikulmilla tai oman maakunnan halkaiseman valtatien parannukseen. Myös kulttuurihankkeet ovat edustajilla mielessä.

Olavi Ala-Nissilä (kesk) ehdottaa 300 000 euron rahoitusta näyttelyhallin rakentamiseksi Viikin maatalousmuseoon esikoneellisen ajan kokoelmaa varten. Eeva-Johanna Eloranta (sd) haluaa 121 000 Ristimäen arkeologisiin kaivauksiin. Pentti Oinonen (ps) esittää Karjalan Kielen Seuralle 200 000 euroa karjalan kielen ja kulttuurin elvytysohjelmaan.

Paavo Arhinmäki (vas) esittää kaikille 18 vuotta täyttäneille nuorille 100 euron kulttuuriseteliä ja Matti Semi (vas) 540 000 euron rahoitusta rauhantyön edistämiseen.

Euromääräisesti suurimmat muutosesitykset tulevat oppositiopuolueilta, jotka joutuvat konkretisoimaan vaihtoehtobudjettiensa esitykset talousarvioaloitteiden muotoon.

Kun puolueet haluavat kumota hallituksen esityksen indeksisidonnaisten etuuksien 0,85 prosentin indeksileikkauksesta, ne joutuvat esittämään budjetin eri momenteille kymmenien miljoonien määrärahalisäyksiä.

 

 

Viime vuosina eduskuntaryhmät ovat jättäneet yhteisen aloitteen sotien veteraanien kuntoutusrahoituksen lisäämisestä, jolloin se myös yhteisestä sopimuksesta hyväksytään. Opposition ja yksittäisten edustajien aloitteille käy huonommin.

Yhteistä veteraanialoitetta ei tänä vuonna jätetty, koska itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi veteraanien rahoja on lisätty jo hallituksen budjettiesityksessä.

Eduskunnan kansliassa aloitteille tehdään tekninen tarkastus muun muassa siksi, että aloitteissa esitetyt määrärahamuutokset kohdistuvat oikeisiin momentteihin.

Tarkistukselle on ilmeinen tarve, sillä vihreiden aloitteessa esitettiin 17,2 miljardin lisärahaa lapsilisiin, mikä lisäisi budjetin loppusummaa noin 30 prosentilla. Summassa oli kolme nollaa liikaa, sillä tarkoitus oli esittää 17,2 miljoonaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat