Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläismedian mukaan Suomi on ”säälimättömän lapsiterrorin” maa – Ulkoministeriö kuitenkin odotti Seinä­joen lapsikiistassa ”isompaakin vyörytystä”

Osastopäällikkö Maimo Henrikssonin mukaan Suomi vastaa valheellisiin väittämiin jakamalla oikeaa tietoa myös Venäjällä.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ulkoministeriön rakennus Helsingin Katajanokalla.
Ulkoministeriön rakennus Helsingin Katajanokalla. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomessa asuvien venäläisperheiden huoltajuuskiistat ja venäläismedian tapa kertoa niistä nousivat jälleen esille viime viikonloppuna, kun Venäjän vaikutusvaltaisin tv-kanava NTV ruoti Seinäjoella asuneen perheen tapausta.

Asian nosti esille Jarmo Mäkelä HS.fi:ssä perjantaina julkaistussa kolumnissaan. Kyseessä oli Seinäjoella asunut venäläisperhe, jonka vanhemmat olivat ajautuneet riitoihin keskenään. Tilanteen selvittämiseksi heidän lapsensa otettiin tilapäisesti huostaan.

Myöhemmin isä haki äidin vastusteluista piittaamatta lapset näiden sijoituspaikasta apunaan venäläinen diplomaatti.

Kun poliisi käännytti diplomaattiauton takaisin lasten sijoituspaikkaan, äiti yllättäen neuvottelujen jälkeen peruikin ilmoituksensa lasten laittomasta viemisestä. Lapset kuljettiin Tehtaankadun lähetystöön, josta heidät myöhemmin palautettiin Suomen maaperälle.

Tapauksesta raportoineen venäläismedian mukaan Suomi on ”säälimättömän ja järjettömän lapsiterrorin” maa, jossa venäläisperheet ovat julmien viranomaisten erityisenä silmätikkuna.

Venäjän federaation siviiliasiain kamarin puheenjohtajan Diana Gurtskajan mukaan Venäjän kansalaisiin tulisi Suomessakin soveltaa Venäjän lakeja. Lisäksi kaikkien tapausten tutkintaan osallistuvien tulisi olla venäläisiä.

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Ulkoasiainministeriön osastopäällikkö Maimo Henriksson
Ulkoasiainministeriön osastopäällikkö Maimo Henriksson

Ulkoasiainministeriön osastopäällikön Maimo Henrikssonin mukaan asiassa ei ole tulkinnanvaraa.

”Kun ollaan Suomen maaperällä, niin silloin toimitaan Suomen lakien mukaan”, hän toteaa.

”Lastensuojelukysymysten käsittelyn ratkaisee lapsen asuinpaikka. Tämä todetaan kansainvälisissä Haagin lapsikaappaus- ja lastensuojelusopimuksissa, joissa sekä Suomi että Venäjä ovat mukana.”

Miksi Venäjä sitten sivuuttaa sopimukset kuin niitä ei olisikaan?

”Venäjä soveltaa doktriiniaan, jonka mukaan sen kansalaisia suojellaan myös Venäjän rajojen ulkopuolella. Tämä on ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa.”

Miten Suomi voi vastata Venäjän valtamedian levittämiin valheellisiin väittämiin suomalaisviranomaisten toiminnasta?

”Suomen linja on, että me tarjoamme johdonmukaisesti oikeaa tietoa ja selostamme sekä lastensuojelutapauksia että lainsäädäntöä. Tätä työtä tehdään myös Suomen ulkopuolella edustustoissamme.”

Venäläismedia antaa ymmärtää, että Suomi toimii huoltajuuskiistoissa mielivaltaisesti. Miten tällainen tieto voidaan oikaista?

”Tiedotuksella ohjaamme asian käsittelyn julkisuudessa normaaliraiteille. Olemme oikeusvaltio ja toimimme aina sen mukaisesti.”

Jarmo Mäkelä arvioi viikko sitten, että Venäjän tavoitteena on yrittää huoltajuuskiistojen avulla painaa Suomi ja suomalaiset viranomaiset polvilleen. Onko odotettavissa, että venäläisperheiden huoltajuuskiistoja koetaan Suomessa vastaisuudessa enemmänkin?

”Viime tapaukseen liittyen odotimme tosiasiassa isompaakin vyörytystä. Viime vuosina huoltajuuskiistojen osalta on ollut aiempaa rauhallisempaa. Olemme saaneet luotua toimintatavat, joiden avulla yhteistyö venäläisviranomaisten kanssa on tiivistynyt.”

”Suomessa asuvaa lasta koskevat päätökset tekee Suomen sosiaaliviranomainen. Jos venäläisperhe haluaa esimerkiksi muuttaa takaisin Venäjälle, Suomesta otetaan yhteyttä Venäjän viranomaisiin, jotta saadaan selville perhettä odottavat olosuhteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat