Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri: ”TTIP-sopimuksesta on tullut iso ja paha mörkö”

Kumpula-Natri uskoo yhä EU:n ja Yhdysvaltain parjattuun kauppasopimukseen.

Kotimaa
 
Parlamentaarikko Kumpula-Natri: En ymmärrä, miksi kansa vastustaa TTIP:iä
Parlamentaarikko Kumpula-Natri: En ymmärrä, miksi kansa vastustaa TTIP:iä
Sdp:n edustaja Euroopan parlamentissa Miapetra Kumpula-Natri puhuu lämpimästi Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimuksen puolesta. Hän kannattaa mielestään hyvin toisenlaista sopimusta kuin mitä kansalalaiset Suomessa tuntuvat vastustavan

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) kamppailee työssään suurten ja vaikeiden kysymysten äärellä.

Yksi niistä ei ole Antti Rinteen haastaminen Sdp:n puheenjohtajan paikasta.

”Työ täällä on kesken. Eurooppa elää niin kovia hetkiä, että en malttaisi lähteä mihinkään”, Kumpula-Natri sanoo.

Yksi EU:n suurimmista haasteista on unionin ja Yhdysvaltain välinen kauppa- ja investointisopimus TTIP. Sopimuksesta on neuvoteltu nyt yli kolme vuotta. Pian keskustelut pannaan jäihin Yhdysvaltojen presidentinvaalien takia.

Kumpula-Natri uskoo neuvottelujen jatkuvan ensi vuonna, mutta kirkossa kuulutettua se ei ole: TTIP on herättänyt ministeritason poliitikkoja myöten kovaa arvostelua etenkin Saksassa, Ranskassa ja Itävallassa. Miljoonat ihmiset vastustavat sopimusta, jonka pelätään heikentävän Euroopan työ-, ympäristö- ja elintarvikelainsäädäntöä.

”TTIP:stä on tullut iso ja paha mörkö”, Kumpula-Natri sanoo.

”Lähtisin itse marssille sääntelemätöntä globalisaatiota vastaan milloin tahansa. Mutta asiat, joita EU tavoittelee, ovat parannus nykytilaan.”

Hyvä TTIP-sopimus vahvistaisi työntekijöiden oikeuksia maailmalla ja parantaisi muun muassa ympäristölainsäädäntöä, Kumpula-Natri uskoo.

Esimerkiksi Kiinassa laaditaan Aasian laajuista kauppasopimusta, jossa ei puhuta työntekijöiden oikeuksista juuri mitään.

Kumpula-Natri mainitsee esimerkkinä myös Yhdysvallat, joka on voinut Guatemalan kanssa tekemänsä kauppasopimuksen nojalla vaatia maata tilille useiden kymmenien ammattiyhdistysaktiivien tapoista.

”Emme elä kuplassa. Hyviä kauppasopimuksia voidaan oikeasti käyttää sääntelemättömiä kauppa-alueita vastaan.”

Lisäksi TTIP edistäisi Suomen vientiä, Kumpula-Natri sanoo.

Vaikka TTIP takkuaa, EU:ssa etenee moni hanke, esimerkiksi digitaaliset sisämarkkinat.

Kumpula-Natri on juuri saanut valmiiksi Euroopan parlamentin lakiesityksen uudesta roaming-lainsäädännöstä.

EU:ssa päästiin viime kesänä yhteisymmärrykseen roaming-maksujen poistamisesta jäsenmaiden välillä, mutta yhä on auki, kuinka paljon roamingia saa käyttää ja miten paljon operaattorit voivat toisiltaan veloittaa.

Komissio on ehdottanut operaattoreille viiden vuoden hintakattoa, 8,7 euroa gigabitiltä.

Suomalaisoperaattoreille tilanne on hankala, koska suomalaisia turisteja käy paljon ulkomailla. Jos vaikkapa Elisan asiakas käyttää roamingia Espanjassa, Elisa joutuu maksamaan espanjalaiselle teleoperaattorille.

Kumpula-Natrin esityksessä hintakatto alkaa viidestä eurosta ja alenee lopulta euroon. Jos parlamentti hyväksyy Kumpula-Natrin esityksen, hän alkaa neuvotella parlamentin puolesta komission ja jäsenvaltioiden ministerien kanssa. Edessä on kova kiista eteläisten ja pohjoisten jäsenmaiden sekä suurten ja pienten operaattorien välillä.

Työssään Kumpula-Natri ajaa EU:n yhteisiä hankkeita, mutta hän patistaa Suomen hallitusta myös itsekkyyteen.

HS:n tietojen mukaan (26.9.) energiayhtiö TVO on ilmaissut komissiolle huolensa siitä, että Olkiluodon reaktorin toimittaminen voi vaarantua Arevan ja ranskalaisen energiajätin EDF:n yrityskaupassa. EDF ei halua Olkiluotoa riesakseen, ja tynkä-Arevalla ei kenties olisi resursseja viedä hanketta maaliin.

”Ymmärrän [pääministeri Juha ] Sipilän (kesk) kommentin, että TVO on omistajiensa yksityinen hanke. Mutta kun Ranskan valtiokaan ei ole ihan sivustakatsoja, niin Suomen hallituksenkin olisi reilua kantaa huolta siitä, miten yrityksiämme kohdellaan”, Kumpula-Natri sanoo.

”Sipilän pitäisi puhua Brysselissä, että Olkiluoto täytyy saada valmiiksi. Se, että hän on puhunut Ranskassa, ei riitä.”

Viisi kysymystä Kumpula-Natrille:

1. Mistä asiasta voisit puhua vaikka koko yön?

”Naisten ja tyttöjen asemasta. Olen pienen tytön äiti, ja tämä tuntuu asialta, joka on itsestäänselvyys, mutta toisaalta ei olekaan.

Vaikka olen itse naisinsinööri, niin se on koko ajan pinnan alla. Välillä tuntuu, että luulemme kaiken olevan valmista, mutta sitten nähdäänkin kaiken kehityksen menevän taaksepäin, niin kuin Puolan kohdalla.

Ja tuntuu että suomalaisena saa aidosti puhua paljon siitä, miten yhteiskuntamme on kehittynyt näin tasa-arvoiseksi. Ja toisaalta se haastaa myös Suomea edelleen, että onko täällä kaikki valmista.”

2. Kuka on ammatillinen esikuvasi?

”[Saksan liittokansleri] Angela Merkel, vaikka hän tuleekin eri puolueesta, enkä ole hänen talouspoliittisella linjallaan.

Mutta täytyy olla sellaista visiota yli ajan ja sitkoa silloinkin, kun potkitaan ja arvostellaan.

Oppi-isäni on kyllä aidosti ja oikeasti ollut [ Paavo ] Lipponen, sitä kautta tulin valtakunnanpolitiikkaan. Hänessä oli sitä samaa sitkoa kuin Merkelissä, aina ei ole päähän taputeltu.”

3. Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

”Minulla oli tarjoilijaäiti ja kokkiopettajana toiminut isä. Olen ponnistanut lähiöstä ja oppinut pitämään jalat maassa.

Kodista sain ihan mielettömän määrän suvaitsevaisuutta ja avoimuutta: katso ja ole kiinnostunut.

Se on ollut se suurin anti ja perintö.”

4. Mikä on maailmassa suurin ongelma, jonka haluat ratkaista?

”Ilmastonmuutos. Se kohtelee epäreilusti köyhiä, nälkäisiä ja ilman vettä olevia ihmisiä.

Ja ihan oikeasti työllistää parlamentissakin: ei ole yhtään energiaratkaisua, jossa ilmastonmuutos ei ole taustalla.”

5. Millainen viikonloppu on edessä?

”Vähän töitä ja sitten takaisin Brysseliin, siellä ollaan harrastusten parissa viikonloppu. Pojalla on fudista ja tytöllä ratsastusta.

Lisäksi opetan vanhana pianonopettajana pojalle soittamista ja säestän tytön viulunsoittoa. Viikonloppu tulee siis helposti täyteen, ennen kuin maanantaina pitää lähteä Strasbourgiin.”

Markus Jokela / HS
Miapetra Kumpula-Natri muistuttaa, että Suomi ei elä kuplassa. Kauppapolitiikka on keino vaikuttaa asioihin omien rajojen ulkopuolella.
Miapetra Kumpula-Natri muistuttaa, että Suomi ei elä kuplassa. Kauppapolitiikka on keino vaikuttaa asioihin omien rajojen ulkopuolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat