Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö: Suomi luuli tutkijoiden saavan tiedot ohjustestistä Hollannilta – ohjusten hankintasopimuksessa salassapitosäännöksiä

MH17-lennon koneen tuhoa tutkivan kansainvälisen tutkijaryhmän johtaja sanoi perjantaina HS:lle, että Suomi on estänyt kansainvälistä rikostutkijaryhmää saamasta sen haluamaa tietoa kokeesta.

Kotimaa
 
Presidentti Niinistö selitteli malesialaiskoneen ohjustestikohua
Presidentti Niinistö selitteli malesialaiskoneen ohjustestikohua
Katso tasavallan presidentti Sauli Niinistön pitämä infotilaisuus.
Fakta

Tutkijaryhmänraportti

 Kansainvälinen rikostutkijaryhmä julkaisi keskiviikkona raporttinsa tutkinnan tähänastisista tuloksista.

 Tutkijoiden mukaan todisteet kertovat yksiselitteisesti, että malesialainen matkustajakone tuhottiin Venäjältä tuodulla Buk-ohjusjärjestelmällä.

 Ohjus laukaistiin Itä-Ukrainasta Venäjän-mielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta, ja laukaisun jälkeen Buk-järjestelmä palautettiin Venäjälle.

 Tutkijoiden tiedossa on noin sata ihmistä, jotka voidaan liittää alasampumiseen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi perjantaina yllättyneensä hollantilaiskommentista, jonka mukaan Itä-Ukrainassa vuonna 2014 alas ammutun matkustajakoneen tuhoa selvittävä kansainvälinen tutkijaryhmä ei ole voinut käyttää Suomessa tehdyn ohjustestin tuloksia.

Niinistö kommentoi asiaa pikaisesti koolle kutsutussa tiedotustilaisuudessa, kun kansainvälisen tutkijaryhmän johtaja oli sanonut HS:lle, ettei Suomi ole antanut lupaa täällä tehdyn testin tulosten käyttämiseen kansainvälisessä rikostutkinnassa.

Perjantaina tuli ilmi, että Suomi ja Hollanti ovat tulkinneet eri tavoin tietojen vaihtoja. Käynnissä on kaksi tutkimusta, hollantilainen ja kansainvälinen. Myös kansainvälinen ryhmä on hollantilaisvetoinen. Suomi on lähettänyt tietoja Hollannin omaan tutkimukseen.

”Emme ole saaneet Suomen hallitukselta lupaa jakaa tuloksia kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa”, kertoi ryhmänjohtaja, rikostutkija Gerrit Thiry Hollannin syyttäjänvirastosta.

Niinpä Suomessa tehdyn testin tietoja ei voitu käyttää kansainvälisen tutkijaryhmän keskiviikkona julkaisemassa raportissa, Thiry sanoi. Hän ei halunnut sanoa, kauanko Suomen lupaa on odotettu.

”Olemme odottaneet jo melko tovin”, hän sanoi. ”Toivomme saavamme luvan, jotta voimme jakaa tiedot kansainväliselle tutkijaryhmälle.”

Hollanti pyysi apua, sillä Suomella on venäläisvalmisteinen Buk-ohjusjärjestelmä. Pitkään on epäilty, että kone ammuttiin alas juuri Buk-ohjuksella.

Tutkijaryhmä kertoikin keskiviikkona väliraportissaan todisteiden osoittavan, että kone tuhottiin Itä-Ukrainaan Venäjältä tuodulla Buk-ohjusjärjestelmällä. Kaikki lennolla olleet 298 ihmistä kuolivat. Suuri osa oli hollantilaisia.

Niinistön mukaan Hollanti esitti Suomelle oikeusapupyynnön loppukesästä 2014. Pyyntöjä on sen jälkeen esitetty useita, ja niihin on ”parhaan kyvyn mukaan vastattu”.

Hollannin pyynnöstä Suomessa tehtiin myös syksyllä 2015 koe, jossa räjäytettiin testioloissa Buk-ilmatorjuntaohjus. Sirpaleet lähetettiin Hollantiin.

Perjantaina julki tullut väärinymmärrys liittyy Hollannin viimeisimpiin pyyntöihin, jotka Suomi sai keväällä. Niissä pyydettiin vielä tarkempia tietoja ohjusjärjestelmästä ja lupaa jakaa kaikki aiempikin tieto kansainväliselle ryhmälle.

Näihin pyyntöihin Suomi ei ole vielä vastannut. Vastausta on lykätty myös siksi, että Suomi kuuli syyskuussa kansainvälisen tutkijaryhmän olevan jättämässä väliraporttinsa.

”Oli oikeastaan aika luontevaa siinä vaiheessa sitten katsoa, että mitä tuo kansainvälisen ryhmän raportti sisältää”, Niinistö sanoi.

”Me oletimme, että totta kai siellä on se aineisto, minkä me olemme Hollannin syyttäjänvirastolle luovuttaneet”, hän sanoi.

Niinistön mukaan jokaista pyyntöä on pitänyt verrata hankintasopimukseen, jolla Buk-järjestelmä aikanaan ostettiin Venäjältä.

”Siinä hankintasopimuksessa, jolla nuo Bukit oli ostettu Venäjältä, on luonnollisesti asekauppaan aivan normaalisti liittyviä salassapitosäännöksiä.”

Tietoa on silti annettu. Nyt Suomi miettii, voiko se antaa viimeisissä pyynnöissä toivottuja tietoja järjestelmän ominaisuuksista rikkomatta hankintasopimusta. Niinistön mukaan tämä ratkaistaan ensimmäisenä, luvasta tietojen jakamiseen päätetään sen jälkeen.

Niinistö sanoi Hollannin viranomaisten alussa sanoneen, että Suomen apu tulisi julki vasta, kun syytteitä alettaisiin nostaa.

”On tietysti vähän hämmentävää, että kun Hollannin viranomaiset ovat itse vannottaneet meitä pitämään asian salassa silloin kun se alkoi, niin sieltä nyt kovasti puhellaan”, hän sanoi.

Niinistön mukaan asia on arkaluontoinen siksi, että kyse on asekaupasta. Ei siksi, että asekaupassa osapuolena oli Venäjä.

MAXIM ZMEYEV / Reuters
Tuhoutuneen malesialaiskoneen jäännöksiä Itä-Ukrainan Grabojen kylän lähellä vuoden 2014 heinäkuussa.
Tuhoutuneen malesialaiskoneen jäännöksiä Itä-Ukrainan Grabojen kylän lähellä vuoden 2014 heinäkuussa.

Hän kertoi Suomen ilmoittaneen oikeusapupyynnön jälkeen Venäjälle, että pyyntö on tullut. Asiasta ei ole sen enempää keskustelu Venäjän kanssa.

Suomi on nyt lähettämässä virkamiehiä Hollantiin selvittämään, mitä tietoja vielä tarvitaan.

”Suomi tekee tässä aika rohkeita päätöksiä. Se on se, entäpä jos aletaan perään kysellä, onko meillä silloin tukea myöskin. Tämäkin kysymys on nyt pakko ottaa esille”, Niinistö sanoi, mutta ei halunnut tarkentaa.

Materiaalihankintoihin perehtynyt sotatalouden professori Juha-Matti Lehtonen Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää itsestään selvänä, ettei salassapitopykälistä voida livetä. Hän ei tunne Buk-järjestelmän hankintasopimusta, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Lehtosen mukaan Venäjällä ja Yhdysvalloissa asejärjestelmien myyjänä toimii pääsääntöisesti valtiollinen taho, ei valmistava yritys. Tällöin hankintasopimus on valtiosopimus, jota koskee tiukka salassapito.

Tieto kokeesta pidettiin Suomessa salassa jopa eduskunnalta ja sen ulkoasiainvaliokunnalta ja puolustusvaliokunnalta. Tieto Suomen testistä tuli julki vasta tämän viikon tiistaina hollantilaisessa De Telegraaf -lehdessä.

Kaisa Rautaheimo / HS
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini (ps) pitivät perjantaina Presidentinlinnassa tiedotustilaisuuden Suomessa tehdystä ohjustestistä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini (ps) pitivät perjantaina Presidentinlinnassa tiedotustilaisuuden Suomessa tehdystä ohjustestistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat