Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän kilometrin ylinopeudesta tulee nyt rikesakko – yhä useampi saanee toistuvista rikkeistä myös ajokiellon

Toistuvista lievistä ylinopeuksista määrättävä ajokielto herättää myös närkästystä. ”Jos ajokieltoa ei olisi, ne, joilla on riittävästi rahaa, voisivat ajella pieniä ylinopeuksia niin paljon kuin haluavat”, poliisiylitarkastaja sanoo.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Toistuvista lievistä ylinopeuksista voidaan määrätä ajokielto.
Toistuvista lievistä ylinopeuksista voidaan määrätä ajokielto. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Ylinopeussakkojen raja laski

 Ylinopeussakkojen raja laski lokakuussa yhdellä kilometrillä tunnissa. Rikesakko tulee jatkossa, jos nopeutta on 7–20 kilometriä tunnissa yli sallitun nopeuden. Tätä suuremmasta ylinopeudesta saa päiväsakkoja.

 Jos ylinopeus on 3–6 kilometriä tunnissa, poliisi jakaa huomautuksen.

 Käytännössä peltipoliisien ja tutkien mittaamasta nopeudesta on tehtävä ”tekninen varmuusvähennys”, joka on 3 kilometriä tunnissa. Tällöin rikesakko tulisi siis uudella rajalla silloin, kun ylinopeutta on 10 kilometriä tunnissa.

Tiukempi puuttuminen lieviin ylinopeuksiin voi lisätä jatkossa myös ihmisille annettavia ajokieltoja.

Poliisi jakaa tästä viikonlopusta lähtien rikesakkoja, jos ajaa ylinopeutta yli seitsemän kilometriä tunnissa. Vielä syyskuussa raja oli kahdeksan kilometriä tunnissa.

Perussääntö on, että määräaikainen ajokielto napsahtaa, jos jää kiinni lievästä ylinopeudesta kolme kertaa vuoden sisällä tai neljä kertaa kahden vuoden sisällä.

Poliisi voi määrätä ajokiellon myös saman tien rikoksen, kuten rattijuopumuksen takia. Samoin voi käydä, jos ajaa ylinopeutta yli 36 kilometriä tunnissa.

”On mahdollista, että toistuvien ylinopeuksien takia määrättävät ajokiellot voivat lisääntyä. Kysymys on siitä, miten ihmiset muuttavat ajokäyttäytymistään”, arvioi poliisitarkastaja Jari Pajunen sisäministeriön poliisiosastolta.

Rikesakkorajan laskemisen on arvioitu johtavan siihen, että vuosittain noin 40 000 ylinopeudesta annettua huomautusta jaettaisiin jatkossa rikesakkona.

Ajokieltojen lisääntymisestä on ehtinyt huolehtia esimerkiksi kansanedustaja Tom Packalén (ps). Hänen mielestään toistuvista lievistä ylinopeuksista ajokieltoon määrääminen on ”inhimillisesti ja moraalisesti kestämätöntä”, sillä jokainen joutuu rikkomaan nopeussääntöjä esimerkiksi ohitustilanteissa.

Ajokiellot johtavat Packelénin mielestä kohtuuttomiin tilanteisiin erityisesti haja-asutusalueilla, joissa ei ole muuta keinoa tehdä kauppareissuja ja aina aikaa odottaa ambulanssia. Hän on tehnyt lakialoitteen, jonka mukaan toistuvista lievistä ylinopeuksista ei määrättäisi enää ajokieltoa.

”Jos ajokortin menettää, niin varmasti elämä muuttuu vaikeammaksi. Niillä, joilla ei ole käytettävissään muuta kulkuvälinettä ja julkista liikennettä, se vaikeutuu varmasti enemmän”, toteaa poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen Poliisihallituksesta.

Pajunen uskoo, että ajokielto vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja liikenneturvallisuuteen. Hän pitää ajokieltoa tehokkaampana keinona hillitä ylinopeuksia kuin rike- ja päiväsakkoja.

”Ajokielto on rakennettu sen takia, että ilman sitä ne, joilla on riittävästi rahaa, voisivat ajella pieniä ylinopeuksia niin paljon kuin haluavat”, Holopainen sanoo.

Ota äänestyksessä kantaa, pitäisikö kuljettaja määrätä toistuvista lievistä ylinopeuksista ajokieltoon. Juttu jatkuu kyselyn alla.

Ylinopeuden ajaminen ei ole mikään kansalaisoikeus, huomauttaa johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

”Voisi tietenkin ajatella, että kun ihmisellä tulee ensimmäistä kertaa kolme rikkomusta täyteen, ajokielto määrättäisiin ehdollisena. Jos käytös ei muuttuisi, ajokielto kovenisi ja sen aika pitenisi”, Pohjonen ehdottaa.

Pajunen ei näe ajokiellon lievennykselle tarvetta, sillä jo nyt autoilijalle on mahdollista antaa sen sijasta varoitus.

”Se voidaan antaa, jos ajaminen on toimeentulon ja liikkumisen kannalta välttämätöntä, eivätkä teot osoita säännöistä piittaamattomuutta.”

Poliisin määräämä ajokielto kestää vähintään kuukauden ja korkeintaan kuusi kuukautta. Pituuteen vaikuttavat muun muassa tekojen ja saatujen päiväsakkojen määrä.

Ajokieltojen määrä on vähentynyt alkuvuonna, selviää Poliisiammattikorkeakoulun tilastoista.

Poliisi määräsi viime vuoden tammi-toukokuussa ajokiellon toistuvista liikennerikkomuksista 10 444 kertaa, kun taas tämän vuoden vastaavana aikana niitä määrättiin 7 902.

Toistuvat liikennerikkomukset sisältävät lievät ylinopeudella ajamiset, kännykän käytön ilman handsfree-laitetta ja muut liikenneturvallisuuden vaarantamiset, kuten esimerkiksi punaisia päin ajon.

”Ajokieltojen määrän vähentyminen voi johtua siitä, että ihmiset ovat jo muuttaneet ajokäyttäytymistään. Kun rikesakot nousivat viime syksynä, ajaminen tolppien kohdalla muuttui”, Pajunen sanoo.

Toisaalta luvut voivat vaihdella myös sen mukaan, paljonko poliisi on käyttänyt resursseja liikennevalvontaan, hän lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat