Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyysryhmä oli yksimielinen yhdestä asiasta: Siitä, että ovat eri mieltä

Palkansaajien mukaan esityksessä työttömyysturvan omavastuusta oli ”liikaa keppiä”, työnantajien mielestä liian vähän. Molemmat vastustivat esitystä. Suurin yllätys oli kirjallisen lausuman liittäminen raporttiin.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.) ja SAK:n puheenjohtajana Jarkko Eloranta osallistuivat kesällä Ilta-Sanomien tikkakisaan.
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.) ja SAK:n puheenjohtajana Jarkko Eloranta osallistuivat kesällä Ilta-Sanomien tikkakisaan. Kuva: Seppo Solmela

Työmarkkinajärjestöt eivät löytäneet yksimielisyyttä työllisyyspaketin sisällöstä. Sekä työnantajat että työntekijät jättävät työryhmän loppuraporttiin ”täydentävät lausumat”. Lausumissa listataan, mitkä kaikki asiat niille eivät käy.

Työnantajilla ja työntekijöillä on siis sama loppupäätelmä: ei käy.

Mutta osapuolten perustelut asialle ovat päinvastaiset. Työantajien mukaan raportissa esitetetty malli työttömän omavastuupäivistä on liian löperö, eikä kannusta riittävästi työnhakuun.

Työnantajien mukaan omavastuumallissa ei siis ole riittävästi keppiä.

Työntekijöiden mukaan omavastuumallissa taas on liikaakin keppiä. Etenkin SAK:n mukaan kyseessä on selvä työttömyysturvan heikennys.

Täydentävät lausumat tulivat loppuraporttiin enemmän tai vähemmän yllättäen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n aloitteesta.

Kyseessä järeämpi tyrmäys, mitä alunperin odotettiin. Odotusten mukaan osapuolten piti suullisesti ilmaista, että ne eivät hyväksy kaikkia raportin kirjauksia. Nyt eriävät mielipiteet kuitenkin liitetään kirjallisena raporttiin.

Juha Sipilän (kesk) hallitus pohtii etenemistään raportin pohjalta tiistaina. Esimerkiksi perussuomalaiset on ilmoittanut, että se ei suostu työttömyysturvan heikentämiseen, jos asialle ei ole työmarkkinajärjestöjen hyväksyntää.

Hallitus sopi kilpailukykysopimuksessa, että se ”valmistelee työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa”.

Olennainen käsite on tuo ”yhdessä”. Työnantajaleirin mukaan se tarkoittaa eri asiaa kuin ”yhteistyössä”.

Työnantajien mielestä muutoksia on nyt valmisteltu yhdessä, eli kilpailukykysopimuksen ehto on täytetty. Sipilän hallitus voi tehdä raportin pohjalta päätöksiä työttömyysturvaan.

Helsingin Sanomat kertoi jo keskiviikkona työllisyystyöryhmän esitysten sisällön. Työryhmä neuvotteli mallista, jossa työttömäksi jäävällä olisi heti työttömyyden alkaessa viisi omavastuupäivää, joilta ei makseta korvausta.

Viiden päivän lisäksi työttömällä olisi joka kuukausi yksi omavastuupäivä. Omavastuupäivä muuttuisi korvauspäiväksi, jos työtön olisi töissä vähintään 18 tuntia edellisen kolmen kuukauden aikana. Leikkaukselta säästyisi myös, jos työtön olisi työkokeilussa, kuntoutuksessa, kotouttamiskoulutuksessa tai vaikka työvoimakoulutuksessa.

Työryhmän raportin lopullinen sisältö on kutakuinkin sama, vaikka viime päivinä siihen onkin tehty pieniä viilauksia. Ehdotusta työttömien karenssijärjestelmästä muutettiin siten, että siinä ei olisi kahta päällekkäistä järjestelmää, jotka molemmat voisivat rangaista työtöntä.

Rukkauksista huolimatta tulos oli selkeä: Sekä työntekijät että työnantajat ilmoittivat, että työryhmän esitys ei käy niille.

Työllisyystyöryhmän viimeinen kokous pidettiin sunnuntaina iltapäivällä. Kokous on päättynyt, mutta ryhmän jäsenet vielä viimeistevät sähköpostitse loppuraporttia.

Työryhmä perustettiin syyskuun alussa Juha Sipilän hallituksen aloitteesta ja hallitus edellytti siltä yksimielistä raporttia. Työryhmää johtaa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki. Ryhmän jäseninä ovat edustajat palkansaajakeskusjärjestöistä sekä työnantajien EK:sta ja kuntatyönantajista.

Työryhmä käsitteli myös toimeksiantonsa mukaisesti niin sanottua Lex Lindströmiä. Työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan nimetyssä esityksessä tarjotaan yli 60-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille mahdollisuus päästä ennenaikaisesti eläkkeelle.

Työryhmä vastusti myös tätä esitystä, vaikka tällä vastustuksella ei olekaan niin paljon merkitystä. Onhan lakiesityskin Lex Lindströmistä jo valmis. Työryhmän vastustuksen syynä oli se, että hallituksen ei ylipäätään pitäisi tämän tapaisilla yksittäisillä päätöksillä sotkea eläkejärjestelmän kokonaisuutta.

Hetemäki luovuttaa johtamansa työryhmän raportin valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok) huomenna maanantaina.

Työryhmän raporttia ei julkaista vielä sunnuntaina. SAK:n hallitus käsittelee asiaa maanantaina.

STTK:n hallitus pitää ylimääräisen kokouksen tiistaina.

”Hallituksen kokouksessa annetaan selostus raportin sisällöstä ja sitten hallitus päättää miten tästä edetään”, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Akavan hallitus kokoontuu keskiviikkona.

Keskiviikkona on koolla myös talousneuvosto, jonka yhteydessä työmarkkinajohtajat ilmeisesti tapaavat Petteri Orpon, työministeri Jari Lindströmin ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat