Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus laittoi pääkaupunkiseudun ruotuun erillisessä sote-ratkaisussa – ”Eriseuraisuus on haitannut alueen kehittämistä”

Hallitus tyrmäsi sote-palvelujen erillisratkaisun, koska se oli vastoin uudistuksen tavoitteita.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / lehtikuva
Sote-uudistuksen projektijohtaja alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti
Sote-uudistuksen projektijohtaja alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti Kuva: Antti Aimo-Koivisto / lehtikuva
Fakta

Mitä seuraavaksi?

 Sote-uudistusta sekä maakuntien perustamista koskevat lakiesitykset ovat lausuntokierroksella ja tulevat eduskunnan käsittelyyn joulukuussa.

 Asiakkaan valinnanvapautta ja monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistamista koskevien lakiesitysten on määrä valmistua marraskuuhun mennessä. Ne tulisivat eduskuntaan helmikuussa 2017.

 Ensimmäiset maakuntavaalit pidetään tammikuussa 2018 presidentinvaalien yhteydessä.

 Vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta 18 maakunnalle 1.1.2019.

Hallitus odottaa pääkaupunkiseudun kaupungeilta nykyistä parempaa yhteistyötä alueen kehittämisessä.

Hallitus linjasi lauantaina, että pääkaupunkiseudun kaupungit saavat omaa päätösvaltaa työllisyyden, elinkeinopalvelujen ja maahanmuuton kysymyksissä. Kaupunkien pitää kuitenkin pystyä näissä asioissa yhteistyöhön.

”Pääkaupunkiseutu saisi näihin tehtäviin rahoituksen suoraan valtiolta edellyttäen, että kaupungit toimivat näissä asioissa yhtenä kokonaisuutena”, sanoo sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti.

”Metropolialueen pitää siis tehdä nykyistä tiiviimpää yhteistyötä. Eriseuraisuus on haitannut alueen kehittämistä tähän asti.”

Hallitus tyrmäsi lauantaina pääkaupunkiseudun kaupunkien Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten esityksen omasta sote-alueesta, jolla olisi säilynyt vastuu sekä sote-palvelujen järjestämisestä että tuottamisesta. Pääkaupunkiseutu ei Pöystin mukaan poikkea muusta maasta oleellisesti sote-palvelujen osalta, mutta esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä erot ovat merkittäviä.

Pöystin mielestä pääkaupunkiseudulle voisi sote-uudistuksen myötä perustaa yhteisen julkisen tuotantoyhtiön vastaamaan sosiaali- ja terveyspalveluista.

”Tästä päättävät aikanaan Uudenmaan maakunnan valtuutetut, mutta se olisi järkevä tapa tuottaa sote-palveluja tällä alueella”, Pöysti sanoo.

Tuomas Pöysti vastasi HS:n kysymyksiin, mitä hallituksen ratkaisusta seuraa pääkaupunkiseudun asukkaille.

Miksi pääkaupunkiseudun kaupunkien esitys ei kelvannut hallitukselle?

Ehdotettu erillisratkaisu olisi säilyttänyt käytännössä palvelurakenteet nykyisellään. Silloin pääkaupunkiseudulla ei olisi saavutettu sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita kuten perustason ja erikoistason palvelujen saumattomampaa yhteistyötä.

Uudistuksella yritetään muuttaa toimintatapoja ja parantaa palveluja niin, että ihmiset saisivat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tarvitsemaansa apua. Myös sairauksien ennaltaehkäisyyn pitäisi panostaa nykyistä enemmän.

Ketkä päättävät jatkossa mitä palveluja pääkapunkiseudulla jatkossa on?

Pääkaupunkiseudun asukkaat äänestävät yhdessä muiden Uudenmaan asukkaiden kanssa päätöksentekijät Uudenmaan maakuntavaltuustoon, jolle tulee uudistuksen myötä ylin vastuu palvelujen järjestämisestä maakunnassa.

Maakuntavaltuusto linjaa, missä erilaiset palvelupisteet maakunnassa ovat ja millaisia palveluja sieltä saa. Se myös päättää, kuinka paljon maakunta käyttää yksityisten tuottajien palveluja.

Joutuvatko pääkaupunkiseudun veronmaksajat kustantamaan enemmän koko maan sote-palveluja?

Sote-uudistuksen myötä tulevat muutokset valtionosuuksiin ja verotulojen tasauksiin eivät lisää pääkaupunkiseudun maksuosuutta. Esimerkiksi Espoon rahoitusasema asukasta kohti laskettuna paranee nykyisestä.

Espoo ja muutkin pääkaupunkiseudun kaupungit ovat Pöystin mukaan ymmärrettävästi huolissaan siitä, että ne velkaantuvat väestönkasvun tuoman investointipaineen takia. Menot kasvavat myös siksi, että nimenomaan pääkaupunkiseudulle tulee paljon palveluja tarvitsevia maahanmuuttajia. Tämä on laajempi rahoituskysymys, johon pitää Pöystin mukaan hakea vastauksia muualta kuin soten rahoituksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat