Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täsmäkoulutusta on yhä hankalampi toteuttaa – ”Aika harva yrityskään tietää, mitä työntekijöitä ja kuinka paljon ne tarvitsevat edes ensi vuonna”

Koulutuksen järjestäjät: Tarjonta ei voi elää reaaliajassa ja jonkin alan lopettamisesta syntyisi ”hirveä pulina”. Opetusministeri uskoo uuden rahoitusmallin kannustavan kouluttamaan aloille, jotka työllistävät.

Kotimaa
 
Amke, Jukka Gröndahl / HS
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen Amken toimitusjohtaja Petri Lempinen ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen Amken toimitusjohtaja Petri Lempinen ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Amke, Jukka Gröndahl / HS

Koulutustarpeiden ennakointi on osoittautunut kautta aikojen perin hankalaksi tehtäväksi, eikä se suinkaan ole helpottumaan päin, kun työt ja ammatit muuttuvat yhä kiivaampaa tahtia.

HS kertoi sunnuntaina, kuinka esimerkiksi tieto- ja tietoliikennetekniikkaa ammattikoulussa opiskelleista oli tuoreimpien tilastojen mukaan yli kolmannes työtä vailla vuosi valmistumisen jälkeen, vaikka vain muutama vuosi aiemmin oli eletty alan buumia.

Niin koulutuksen järjestäjät kuin opetusministerikin ovat tuskallisen tietoisia siitä, että tavoitteena on täsmäkoulutus, jota taas ei ole ihan yksinkertaista toteuttaa. ”En halua kiistää vastuutamme, mutta pitää ottaa huomioon myös oppilaitosten toimintaympäristö”, sanoo Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen Amken toimitusjohtaja Petri Lempinen. Amke edustaa ammatillisen koulutuksen järjestäjiä.

”Jos koulutuksen järjestäjä ilmoittaisi jossakin maakunnassa, että nyt lopetetaan vaikka ict-alan koulutus, syntyisi hirveä pulina, ettei niin voi tehdä”, Lempinen kertoo esimerkin.

Lempisen mukaan koulutustarjonta ei voi elää reaaliajassa. Esimerkiksi ensi kevään yhteishaun paikoista on pitänyt päättää jo tänä kesänä.

Valmistuneiden työllistymistiedot taas raahaavat jälkijunassa, sillä tuoreimmat ovat nytkin vuodelta 2014.

”Aika harva yrityskään tietää, mitä työntekijöitä ja kuinka paljon ne tarvitsevat edes ensi vuonna, kun tuotantolaitoksia perustetaan ja lakkautetaan hyvinkin nopeasti”, Lempinen huomauttaa ja ottaa esimerkiksi Turun telakan. ”Kuka olisi osannut ennustaa muutama vuosi sitten, että meriteollisuus lähtee nousuun?” hän kysyy.

Julkisella puolellakin on ollut vaikea laskea vaikka poliisien tarvetta, vaikka heitä varten on oma koulu, eikä tarve ole suhdanteista kiinni.

Lempinen muistuttaa myös, että koulutuksen järjestäjä voi vaikuttaa koulutustarjontaan, mutta ei lopulta paljonkaan nuorten valintoihin tai yllättäviin rakennemuutoksiin.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) pitää nykytilaa ongelmana, johon hänellä on kaksi ratkaisukeinoa.

”Kun yksityiskohtaisia koulutustarpeita on entistä vaikeampi ennustaa, pitää toimia niin, että jo perusopetuksesta lähtien korostetaan oppilaan laaja-alaisuutta, kykyä oppia uutta ja uteliaisuutta”, Grahn-Laasonen sanoo.

Toiseksi ammatillisen koulutuksen reformissa uudistetaan Grahn-Laasosen mukaan rahoitusta radikaalisti niin, ettei sitä heru koulutuksen järjestäjälle enää opiskelijamäärien mukaan, vaan työllistymisestä tulee vahva mittari osana vaikuttavuutta. Ministerin mukaan työllistymisen prosenttiosuutta ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta hän haluaa sen painoarvon tuntuvaksi.

Grahn-Laasonen ei näe riskiä siinä, että työllistymisen painottaminen rahoituksessa saisi oppilaitokset pelaamaan varman päälle niin, että ne lopettaisivat harvinaisempien alojen koulutuksen. ”Vahva perusrahoitus estäisi sen”, Grahn-Laasonen uskoo.

Yhdeksi mittariksi kaavaillaan myös niin sanottua työelämäpalautetta, mutta vielä ei ole keksitty, miten se pitäisi kerätä.

Ammattikoulu on myös lukion tapainen lähipalvelu, ja tavoitteeena on kouluttaa koko ikäluokka, Lempinen muistuttaa. Lempinen uskoo, että oppilaitosten tarkempi työnjako voisi olla yksi ratkaisu, kunhan samalla pidetään huoli siitä, että valtakunnallisesti myös harvinaisemmat alat säilyvät. Vastakin esimerkiksi lähihoitajia, merkonomeja, rakentajia ja ajoneuvoasentajia tulee kouluttaa useissa paikoissa ja eri puolilla maata.

Kymmenen suurinta ammatillisen koulutuksen alaa tuottavat valtaosan vuosittain noin 50 000 ammattiin valmistuvasta.

Sekin pitää Lempisen mukaan muistaa, ettei kaikilla ammattikoulun käyneillä ole alun alkaenkaan hyviä työllistymisedellytyksiä, kun ammattikouluun päätyy myös nuoria, jotka eivät ole oppineet peruskoulussa kunnolla edes lukemaan. Toisaalta on hyvinkin haluttuja ja vaikeapääsyisiä aloja. Peruskoulun päättävistä menee nyt ammattikouluun noin 45 prosenttia.

Nykyistä laaja-alaisemmat ammatilliset tutkinnot ovat yksi keino vastata työelämän muutoksiin ja helpottaa työllistymistä ja ammatinvaihtoa, kun rakennemuutokset mylläävät työuria.

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä ehdotti äsken, että yli puolet ammatillisen koulutuksen erilaisista tutkintonimikkeistä katoaisi vuoteen 2019 mennessä, jolloin tutkinnot vähenisivät 351:stä 166:een. Muutokset tosin koskisivat eniten ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja, joita jo työelämässä olevat aikuiset suorittavat näyttötutkintoina.

Esimerkiksi tekniikan ja liikenteen alalla on paljon kapea-alaisia yhden ammatin tutkintoja.

Uusi talotekniikan ammattitutkinto yhdistäisi putkiasentajan, ilmastointiasentajan, ilmastointijärjestelmien puhdistajan, kylmäasentajan, lämmityslaiteasentajan, nuohoojan, rakennuspeltisepän ja teknisen eristäjän ammattitutkinnot.

Perustutkintojen puolella yhdistyisivät esimerkiksi hiusalan ja kauneudenhoitoalan tutkinnot yhdeksi perustutkinnoksi, mutta sen sisällä voisi erikoistua hiusten hoidon ja muotoilun, ihon hoidon, kauneudenhoidon ja tuoteneuvonnan tai parran muotoilun osaamisalalle.

Yksittäisistä nimikkeistä olisivat katoamassa esimerkiksi suntio, sihteeri ja leipuri.

Katso alla olevasta taulukosta, minkälaisia ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja on eri aloilla vuonna 2019, mikäli opetus- ja kulttuuriministeriön ehdottama tutkintoremontti toteutuu.

OIKAISU 6.5.2016.Alun perin uutisessa kirjoitettiin tieto- ja viestintätekniikan alasta. Kyseessä on tieto- ja tietoliikennetekniikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat