Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa alakouluista luopuu todistuksen numeroista kokonaan – ”Mihin niitä numeroita muka tarvitaan?”

Lapsi voi saada todistukseen numerot ensimmäistä kertaa yläkoulun kahdeksannella luokalla.

Kotimaa
 
Hannu Ruuskanen
Monessa koulussa siirrytään numeroista kohti sanallisia arvioita, sillä uusi, juuri voimaan tullut opetussuunnitelma kannustaa siihen. Todistuksia vertailtiin koulujen syyslukukauden päättyessä 1987.
Monessa koulussa siirrytään numeroista kohti sanallisia arvioita, sillä uusi, juuri voimaan tullut opetussuunnitelma kannustaa siihen. Todistuksia vertailtiin koulujen syyslukukauden päättyessä 1987. Kuva: Hannu Ruuskanen
Fakta

Näin arviointi muuttuu

 Ensimmäisellä ja toisella luokalla oppilaalle annetaan sanallinen arvio.

 Tämän jälkeen kunnat ja koulut voivat päättää, käyttävätkö numeroita, sanallisia arvioita vai niiden yhdistelmiä.

 Numeroarvosanat annetaan viimeistään kahdeksannella luokalla.

 Peruskoulun päättötodistuksessa on edelleen numeroarvosanat.

Helsinkiläisessä Kaisaniemen ala-asteen koulussa numerotodistukset ovat siirtyneet historiaan. Oppilaat saavat jatkossakin todistukset, mutta niissä todetaan vain, onko aineen oppimäärä hyväksytty vai hylätty. Oppimista kyllä arvioidaan jatkossakin, mutta uudenlaisilla tavoilla.

”Oppilaat kokoavat portfolion, jossa antavat näyttöjä oppimisestaan. Näytöt voivat olla kirjallisia, kuvallisia tai äänitteitä. Vaikka videoita, sävellyksiä tai miellekarttoja. Tapoja on lukemattomia”, kertoo rehtori Merja Kuosmanen.

Arviointi jatkuu, vaikka todistukseen ei arvosanoja tulekaan. Arvioinnin tavoite on kuitenkin muuttunut: jatkossa arvioidaan oppimista ja sen kehittymistä eikä tieto- tai taitotasoa, kuten ennen on tehty.

Kaisaniemessä opettaja kommentoi oppilaan portfolion näyttöjä, mutta sen lisäksi käytössä on oppilaan itsearviointi. Joissain tilanteessa oppilaat antavat toisilleen palautetta.

Monessa muussakin koulussa siirrytään numeroista kohti sanallisia arvioita, sillä uusi, juuri voimaan tullut opetussuunnitelma kannustaa siihen. Kunnat ja koulut voivat kuitenkin tietyissä rajoissa itse päättää, miten muuttavat arviointiaan. Esimerkiksi Jyväskylässä on päätetty, että kaikki alakoulut siirtyvät numeroista sanalliseen arviointiin. Yläkouluissa annetaan edelleen numerot.

Osa kouluista antaa numeroarvosanoja vasta, kun on pakko eli yläkoulun kahdeksasluokkalaisille. Toiset koulut siirtyvät numeroihin kolmas- tai neljäsluokkalaisten kohdalla. Monet ovat löytäneet ratkaisun jostain näiden vaihtoehtojen väliltä.

”Suunta on kohti sanallista arviointia, mutta kovin radikaalia muutosta tässä ei tapahdu. Onhan sanallinen arviointi ollut kouluissa käytössä jo pitkään”, sanoo linjajohtaja Marjo Kyllönen Helsingin kaupungin opetusvirastosta.

Arvioinnin muutoksessa on kyse syvällisemmästä asiasta kuin numeroiden muuttumisesta sanoiksi. Ajatuksena on, että uudenlainen arviointi auttaa oppilasta oppimaan ja kehittymään eikä pelkästään kerro, miten hyvin hän osaa nyt. Samalla vältetään leimautuminen ikuiseksi kuutosen oppilaaksi.

Helsinkiläisen Laajasalon peruskoulun vs rehtori Marja Riitta Rautaparta on vankasti uudenlaisen arvioinnin puolella.

”Mihin niitä numeroita oikein tarvitaan? Minusta pitäisi keskustella, tarvitaanko niitä peruskoulussa ollenkaan. Nythän numerot annetaan siksi, että voidaan pistää oppilaat järjestykseen toiselle asteelle pyrkimistä varten. Voisiko siihen löytää jonkun toisen keinon”, Rautaparta sanoo.

”Uskon vakaasti, että numerot ovat haitaksi oppimisessa. Ne voivat leimata oppilaan epäonnistujaksi ja viedä motivaation ja oppimisen ilon. Koulun pitäisi auttaa elinikäisen oppimisen alkuun. Ei sellaista asiaa voi pelkistää vain numeroiksi.”

Kerro toimitukselle, kannatatko enemmän numeroita vai sanallista arviointia. Juttu jatkuu kyselyn jälkeen.

Helsinkiläisessä Hiidenkiven koulussa on päädytty välimuotoon. Pienet oppilaat saavat sanalliset arviot neljänteen luokkaan asti. Viidennestä luokasta alkaen numeroita annetaan kerran vuodessa ja kahdeksannesta eteenpäin kaksi kertaa vuodessa.

Virka-apulaisrehtori Ilppo Kivivuori Hiidenkiven koulusta pitää vähitellen numeroita kohti liukuvaa järjestelmää hyvänä. Etenkin pienet oppilaat hyötyvät hänen mukaansa sanallisesta arvioinnista.

”He saattavat tuijottaa liikaa numeroihin, mutta numeroiden metsästys ei välttämättä palvele oppimista. Sanallinen arviointi antaa mahdollisuuden eritellä osaamista ja antaa lapselle myös tavoitteita.

Peruskoulun loppupuolella tarvitaan Kivivuoren mukaan numeroitakin.

”Oppilaat täytyy arvioida vertailukelpoisesti jatko-opintoja varten. Silloin numerot ovat tarpeen. Numeroihin on hyvä totutella vähitellen, sillä se auttaa oppilasta kehittämään itsetuntemusta juuri jatko-opintoja ajatellen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat