Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyskuu oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi kahdeksatta kertaa peräkkäin – Helsingissä lähes kaikki vesi satoi kahtena päivänä

Tänä vuonna keskilämpötila oli koko Suomessa 9,9 astetta, kun se on ollut 30 vuoden vertailujaksolla 8,3 astetta.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Syksyinen aamu Helsingin Metsälässä 30. syyskuuta.
Syksyinen aamu Helsingin Metsälässä 30. syyskuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Juuri päättynyt syyskuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan tavanomaista lämpimämpi jo kahdeksatta vuotta peräkkäin. Erityisen lämmintä oli Luoteis-Lapissa, jossa keskilämpötila nousi 2–4 astetta tavanomaista korkeammaksi.

Tänä vuonna keskilämpötila oli koko Suomessa 9,9 astetta, kun se on ollut 30 vuoden vertailujaksolla 8,3 astetta. Helsingin Kaisaniemessä mitattiin 13,3 asteen keskilämpötila, mikä ylittää vertailujakson lukeman 1,8 asteella.

Sateen suhteen Helsingin syyskuu oli poikkeuksellinen. Normaalisti pääkaupungissa on 14 sadepäivää mutta tänä vuonna vain neljä. Kaisaniemessä mitattiin sademääräksi 58 millimetriä, joka ylittää pitkän ajan vertailujakson keskisademäärän kahdella millimetrillä.

”Sademäärä oli tavanomainen, mutta erikoista oli se, että käytännössä kaikki syyskuussa satanut vesi satoi kahden päivän aikana”, kertoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Muualla maassa eniten satoi Lapissa, jossa 50–80 millimetrin sademäärät olivat noin puolitoistakertaisia pitkän ajan keskiarvoon nähden. Muualla maassa sademäärät jäivät pääosin kolmasosan alle tavanomaisista lukemista.

Eniten syyskuussa satoi Virolahden Koivuniemessä 100,6 millimetriä ja vähiten Utön saarella 8,8 milliä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat