Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti aloittaa viisipäiväisen jakelun Turun saaristoon – yksi joulukortti voi Postin mukaan maksaa nyt jopa 500 euroa

Korkein hallinto-oikeus (KHO) teki keväällä vuosikirjapäätöksen, jonka takia Posti joutuu ostamaan joka päivä kyytejä myös niihin saariin, joihin normaali liikenne ei kulje.

Kotimaa
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Postin jakelukustannukset nousevat Turun saaristossa.
Postin jakelukustannukset nousevat Turun saaristossa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Posti joutuu tämän viikon maanantaista lähtien aloittamaan viisipäiväisen jakelun Turun saaristossa myös saariin, joihin ei ole normaalia päivittäistä liikennettä.

Käytännössä Posti siis joutuu ostamaan joka päivä yhteisaluksilta kuljetukset myös niihin saariin, joihin normaali liikenne ei kulje.

Taustalla on Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) keväällä tekemä vuosikirjapäätös. Sen mukaan Postilla ei ole oikeutta poiketa laissa säädetystä velvollisuudesta keräillä ja jakaa yleispalveluun kuuluvia kirjelähetyksiä vähintään viitenä arkipäivänä viikossa.

”Kunnioitamme oikeuden päätöstä ja jaamme yleispalvelukirjeitä viitenä päivänä viikossa myös ulkosaaristoon. KHO:n päätös tuo meille merkittävät lisäkustannukset. Olemme laskeneet, että yhtä kirjettä tai postikorttia kohden jakelukustannus voi olla jopa 200–500 euroa”, arvioi Postin jakelujohtaja Juhani Vuola tiedotteessa.

KHO:n kevään päätös viisipäiväisestä jakeluvelvoitteesta koskee vain niin sanottuja yleispalvelukirjeitä eli postimerkillä maksettuja kirjeitä ja kortteja. Se ei siis koske esimerkiksi muita kirjeitä, sanomalehtiä, aikakauslehtiä tai paketteja.

Vuola kertoo tiedotteessa, että yleispalvelukirjeitä jaetaan kotitalouksiin keskimäärin noin 40 kappaletta vuodessa, ja niistä kolmasosa on joulukortteja.

Vuolan mukaan kustannus kirjettä kohden ei ole ”kansantaloudellisesti kestävällä pohjalla”. Saaristojakelusta koituvat tappiot koituvat käytännössä Postin asiakkaille, Vuola sanoo tiedotteessa, koska julkisena yhtiönä Posti toimii täysin ilman valtion tukea.

Vuola ihmettelee tiedotteessa myös, miksi Posti joutuu maksamaan erikseen yhteysaluksille postin lisäkuljetuksista, kun sen kilpailivat eivät niin tee.

Varsinais-Suomen Ely-keskus on päättänyt, että yhteysalukset eivät voi kuljettaa postia, ellei aluksella ole matkustajia tai rahtilähetyksiä.

”Viranomaisen toiminta on syrjivää ja epäeettistä. Posti joutuu ainoana jakelijana maksamaan yhteysaluksille kuljetuksesta, kun muut rahtiyhtiöt saavat kuljettaa rahtinsa ilmaiseksi”, Vuola kirjoittaa.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Postin jakelukustannukset nousevat Turun saaristossa.
Postin jakelukustannukset nousevat Turun saaristossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat