Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieliikenteen lait täysremonttiin– tiistaina eduskunnassa kaikki ovat asiantuntijoita

Eduskunta täsmentää lakipaketin säädöksiä valiokunnassa.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Taksiliikenteessä luvanvaraisuus säilyy, mutta lupakiintiöt poistuvat. Taksinkuljettajalta poistetaan koulutus- ja koevaatimukset, mutta kielitaitoa pitää olla.
Taksiliikenteessä luvanvaraisuus säilyy, mutta lupakiintiöt poistuvat. Taksinkuljettajalta poistetaan koulutus- ja koevaatimukset, mutta kielitaitoa pitää olla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunta saa tiistaina käsittelyynsä hallituksen esityksen tieliikennesäädösten uudistukseksi. Liikennekaaren ensimmäisessä vaiheessa sääntelyä puretaan ja uutta teknologiaa ja digitalisaatiota ajetaan liikennepalveluihin.

Tavoitteena on saada kuljetusalalle uusia yrittäjiä.

Onnistuessaan uudistus näkyy kansalaisille siten, että joukkoliikennepalveluihin syntyy sujuvia matkaketjuja yhtenäisessä lippujärjestelmässä. Se edellyttää, että kaikki liikennepalvelujen tarjoajat ilmoittavat avoimesti tietonsa reiteistä, pysähtymispaikoista ja hinnoista.

Hallituksen kärkihankkeella on myös opposition tuki. Poliittisia erimielisyyksiä uudistuksesta ei ole kuulunut.

Eduskunnassa keskustelusta voi odottaa silti vilkasta, sillä kyseessä on ennennäkemätön myllerrys liikennemarkkinoiden sääntelyssä. Liikenneasioissa kaikki ovat asiantuntijoita omakohtaisten kokemusten kautta.

Eduskunnan lähetekeskustelu tiistaina antaa viitteitä siitä mitä pelkoja esitys herättää ja minkälaisia viilauksia liikenne- ja viestintävaliokunta lakipakettiin joutuu tekemään.

Korjaustarpeita on todettu jo ainakin valvonnan osalta. Liikenteen valvontaviranomaiseksi esitetään liikenteen turvallisuusvirasto Trafia, jolle siirtyisi valvontavastuu poliisilta.

Trafille tulisi oikeus päästä valvomaan liikennöitsijää muun muassa ammattimaisessa liikenteessä käytettäviin ajoneuvoihin, liikennöitsijöiden toimitiloihin sekä varikoille.

Poliisin toimivalta liikenteessä rajoittuisi ajokorttivalvontaan.

Nykyisin liikenteen markkinat ovat vahvasti säännellyt ja julkisin toimin ohjatut. Taksiliikenteessä luvanvaraisuus säilyy, mutta lupakiintiöt poistuvat. Taksinkuljettajalta poistetaan koulutus- ja koevaatimukset, mutta kielitaitoa pitää olla.

Trafi valvoo, ettei hinnoittelu mene kohtuuttomaksi kun kyytien hinnoittelu vapautuu.

Joukko- ja tavaraliikenteen sääntelyyn ehdotetaan merkittäviä kevennyksiä, jotta alalle tulo helpottuu.

Joukkoliikenneluvan tilalle tulee henkilöliikennelupa. Tavaraliikenteen luvanvaraisuuden raja nousee kahdesta tonnista 3,5 tonniin. Kuorma-auton ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyksiä kevennetään.

Tavaraliikenteen edunvalvontajärjestö Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on arvostellut ministeriön valmistelua hätäiseksi. ”Lain yksityiskohdissa on vielä hiottavaa”, järjestö toteaa.

Järjestön mukaan liikennekaaresta on perusteetta vähennetty tavaraliikenteen ajoneuvoja koskevia vaatimuksia, joita on nykyisessä laissa kaupallisista tavarankuljetuksista. Toisaalta liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti äskettäin valmistelevansa määräystä raskaan liikenteen talvirengaspakosta.

Liikenne- ja viestintävaliokunnalta odotetaan mietintöä tämän vuoden aikana. Liikennekaari tulee voimaan heinäkuun alussa 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat