Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus jatkaa keskiviikkona yritystään löytää ratkaisu, miten työllisyyspaketin ja epäonnistuneen työryhmän työtä jatketaan

Hallitus lupaa pitää kiinni kilpailukykysopimuksesta ja yrittää edelleen ensin löytää ratkaisun työryhmän esitysten pohjalta.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva.
”Työllisyystyöryhmän raportissa ei puhuta mistään leikkauksista eikä toimista, jotka olisivat kilpailukykysopimusta vastaan”, Juha Sipilä sanoo.
”Työllisyystyöryhmän raportissa ei puhuta mistään leikkauksista eikä toimista, jotka olisivat kilpailukykysopimusta vastaan”, Juha Sipilä sanoo. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva.

Hallitus jatkaa keskiviikkona yritystään löytää ratkaisu, miten työllisyyspaketin ja epäonnistuneen työryhmän työtä jatketaan.

Hallitus on istui tänään pohtimassa asiaa. Huomenna keskiviikkona työtä jatketaan.

Hallitus tapaa aamulla myös työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat. Alun perin piti olla koolla myös hallituksen talousneuvosto, mutta se on peruttu.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi eduskunnassa tiistaina, että keskiviikkona hallitus jatkaa työmarkkinajärjestöjen kanssa ensin työryhmän esitysten pohjalta.

”Katsotaan niiden pohjalta. Eteenpäin pitää päästä. Hallitus ei voi jäädä tekemättä mitään. Työllisyystilanne on niin vaikea”, hän sanoo.

STTK:n hallitus totesi tiistaina, ettei työryhmän esitykset sovi sellaisenaan jatkotoimien pohjaksi.

”Mitään ehdotonta päivämäärää päätöksille ei ole, mutta siitä lähdetään, että päätökset saadaan tehtyä tässä lähiaikoina.”

Orpo ei sanonut, aikovatko he esittää jotain uutta työmarkkinoiden keskusjärjestöille, jotta työ heidän kanssaan jatkuisi.

Orpo vakuutti, että hallitus pitää kilpailukykysopimuksesta kiinni eikä leikkaa ansioturvaa. ”Minusta työryhmän esitys on kilpailukykysopimuksen mukainen”, Orpo sanoi.

”Ensinnäkään kukaan ei ole leikkaamassa ansioturvaa. Lähtökohta on, että haetaan sellainen malli, että ei ole laikkausta. Jos rahaa jostakin säästyy, se ajetaan toiseen paikkaa. Tällainen mallin valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä on löytänyt.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on samalla linjalla Orpon kanssa. ”Työllisyystyöryhmän raportissa ei puhuta mistään leikkauksista eikä toimista, jotka olisivat kilpailukykysopimusta vastaan”, Sipilä sanoo.

”Me olemme löytäneet yhdessä aika hyvän mallin. Minusta sen pohjalta kannattaisi pyrkiä vielä ratkaisuun”, Sipilä sanoo.

”Tapaan vielä loppuviikon aikana työmarkkinajärjestöjen edustajia ja yritämme löytää vielä ratkaisun. Tässä puhutaan pienestä palikasta kohti työllisyysasteen nostamisen tavoitetta”, Sipilä sanoo. ”Kyse on useasta aktivoivasta toimesta, ei leikkauksesta.”

Sipilän mukaan hallitus lyhentäisi alkuvaiheen karenssin seitsemästä viiteen päivään ja käyttäisi kahta päivää myöhemmin ”aktivoimiseen”.

”Niitten osalta, jotka ovat aktiivisia, karenssipäiviä on vähemmän”, Sipilä sanoo. ”Aktiiviset voittaisivat, ja kokonaisuudessaan työttömyysturvasta ei leikattaisi.”

Sipilä sanoo haluavansa keskustella lisää osapuolten kanssa muun muassa työvoimahallinnon resurssoinnista.

Orpo sanoo, ettei hallitus tee ratkaisua kuulematta työmarkkinoiden osapuolia. ”On pyritty ottamaan hyvin paljon huomioon sitä, mitä työmarkkinajärjestöt ovat tuoneet esille. Nyt valmistelu jatkuu. Ja se mitä hallitus tulee päättämään tehdään edelleen hyvässä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.”

 

Hetemäki esitteli raporttia: leikkuri ulottuisi perusturvaan

Hallituksen asettaman työllisyystyöryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Martti Hetemäki esitteli iltapäivällä työryhmän aikaansaamaan raportin. Sen keskeinen osa on työttömyysturvaan kohdistuva ehdollinen leikkuri, jonka tarkoituksena on patistaa työttömiä jatkuvasti ottamaan vastaan lyhyitäkin pätkätöitä ja osallistumaan työllistymispalveluihin.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Hallituksen asettaman työllisyystyöryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Martti Hetemäki esitteli iltapäivällä työryhmän aikaansaamaan raportin.
Hallituksen asettaman työllisyystyöryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Martti Hetemäki esitteli iltapäivällä työryhmän aikaansaamaan raportin.

Mallissa työttömän aktiivisuutta seurattaisiin kolmen kuukauden välein. Jos niin kutsuttu aktiivisuusehto ei täyty, työttömyysturvaa leikataan 4,6 prosentilla. Työttömyysturva palaa täydelle tasolle, jos työtön jälleen aktivoituu eli osallistuu työllistymispalveluihin tai ottaa vastaan töitä.

Leikkuri ei kohdistuisi ainoastaan ansioturvaan, vaan työttömään aktiivisuutta seurattaisiin myös sen jälkeen, kun hän putoaa ansiosidonnaiselta päivärahalta perusturvalle.

Käytännössä täyden työttömyysturvan saamisen ehto olisi, että työtön tekee neljän viikon jaksolla 18 tuntia töitä tai osallistuu viiden päivän ajan työllistymistä edistäviin palveluihin.

Mallissa työttömyyskauden alkuun tulisi viisi omavastuupäivää eli rahatonta päivää. Toisin sanoen mallissa hallitus peruisi suunnitelmansa nostaa omavastuupäivien määrän viidestä seitsemään.

”Malli parantaisi turvan tasoa työttömyyden alussa verrattuna siihen, mitä nyt ollaan tekemässä”, Hetemäki sanoo.

Työryhmän tavoitteeksi annettiin uudistaa työttömyysturvaa siten, että se parantaa työllisyyttä 8 000 hengellä. Raportissa hahmotellun mallin arvioidaan lisäävän työllisyyttä 5 000–12 000 hengellä.

Työnantajat ja työntekijät ovat monelta osin irtisanoutuneet raportin ehdotuksista, mutta hallitus käyttää sitä uusien työllisyystoimien valmistelun pohjana.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Viisi syytä, miksi työtön ei saa töitä
Viisi syytä, miksi työtön ei saa töitä
Suomessa on satojatuhansia ihmisiä, jotka eivät ole löytäneet oikeaa työtä. Työn puute on merkittävä muttei ainut seikka, joka estää sopivan työn löytämisen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat