Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STTK:n Palola työllisyysraportista: Nyt riittää

Toimihenkilökeskusjärjestön hallitus pui pitkään työllisyysuudistusta. Tulos: palkansaajia kuritettu riittävästi.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hallituksen ylimääräisessä kokouksessa Helsingissä tiistaina.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hallituksen ylimääräisessä kokouksessa Helsingissä tiistaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Toimihenkilöitä edustavan keskusjärjestön STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tiivistää järjestön hallituksen viestin työllisyysasioista sanoihin ”nyt riittää”.

STTK:n hallitus käsitteli työllisyystyöryhmän raporttia tiistaina ylimääräisessä kokouksessaan. Hallitus sanoi, että palkansaajia on jo kuritettu riittävästi, eivätkä työryhmän esitykset sellaisenaan sovi jatkotoimien pohjaksi.

Kilpailukykysopimus leikkaa STTK:n mukaan ostovoimaa, siirtää työnantajien maksuja työntekijöiden maksettaviksi ja kohtelee epäoikeudenmukaisesti erityisesti julkisen sektorin pieni- ja keskituloisia. Jo aiemmin maan hallitus on päättänyt työttömyysturvan ja vuorotteluvapaajärjestelmän ehtojen heikentämisestä, eikä näiden toimenpiteiden vaikutusta ole vielä edes voitu arvioida.

”Työttömyysturvajärjestelmän uudistaminen tässä työllisyystilanteessa ja jo tehtyjen kipeiden ratkaisujen perusteella on kohtuutonta”, Palola sanoo tiedotteessa.

STTK:n puheenjohtajan mielestä selvitystyö sisältää kuitenkin hyviä ja kannatettavia ehdotuksia työllistämisen edistämiseksi. Tämä arvio tarkoittaa Palolan mukaan sitä, että kannustavuus ja aktiivitoimenpiteet ovat sinänsä ”hyviä ajatuksia”, mutta esitetyt mallit eivät sellaisinaan ole hyväksyttävissä. Järjestö kannattaa esimerkiksi koulutusmahdollisuuksien laajentamista ja verokannusteita.

Ryhmän työtä on järjestön mukaan hankaloittanut alusta asti rajattu toimeksianto ja erittäin tiukka aikataulu.

Koulutuksesta STTK jätti työryhmän raporttiin täydentävän lausuman. Sen mukaan työttömyysturvan avulla tapahtuva omaehtoinen koulutus on keino parantaa Suomen kilpailukykyä pitkällä tähtäimellä.

”Asia on monimutkainen, mutta STTK:n mielestä sen selvittämiseen tähtäävä lisätoimeksianto olisi ollut maan hallitukselta tarpeellinen”, Palola sanoo.

Vähintään 25-vuotias työtön on vuodesta 2010 lähtien voinut harjoittaa päätoimisia omaehtoisia opintoja 24 kuukauden ajan menettämättä työttömyysetuuttaan. Vaikka opinnot voi valita itse, te-toimistolla on valta ratkaista, täyttävätkö ne hakijan koulutustarpeet ja auttavatko ne työllistymistä.

Työttömyysetuudella opiskelun suosio on noussut, ja sitä on hyödyntänyt jo lähes 100 000 henkilöä. Elokuun lopussa heitä oli 33 400 eli yli 4 000 enemmän kuin vuosi sitten, kun työvoimakoulutuksessa oli vain 18 700 eli tuhatkunta vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Palkansaajajärjestöt ovat nyt esittäneet, että työtön saisi itse vapaammin harkita ja päättää opinnoistaan, kunhan olisi samalla valmis myös ottamaan vastaan työtä. Oikeuden laajentamisen on pelätty lisäävän kustannuksia, koska ”normaali” opintotuki on niukempi.

STTK kannatti myös omavastuupäivämallia työttömyysturvan kannustavuuden lisäämiseksi. Malli ei leikkaisi järjestön mukaan kohtuuttomasti työttömyysturvaa ja olisi tehokkaampi keino kuin kaavamaisesti toteutetut turvan alenemat.

Olisi myös ollut perusteltua, että työryhmä olisi voinut antaa eläketuen kertaluonteisesta toteuttamisesta eli niin sanotusta Lex Lindströmistä myönteisen arvion, STTK arvioi tiedotteessaan.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johdolla istunut työllisyystyöryhmä ei päässyt yksimielisyyteen esityksistä, jotka se luovutti maanantaina valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok). Etenkin ansiosidonnaisen työttömyysturvan muuttaminen on osoittautunut vaikeaksi.

STTK-laisen ammattiliitto Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan työllisyystyöryhmässä kaavailtu uusi aktivointimalli pakottaisi työttömät hakemaan kuukausittain lyhyitä työpätkiä tuntituuraajien tapaan. Jos työtä ei löytyisi, pienenisi ansiosidonnainen päiväraha.

”Prolaiset esimiehet ja asiantuntijat eivät löydä tällaisia tuntituuraajien töitä omalta alaltaan. Jos esitys toteutuisi, se pakottaisi hakemaan omasta koulutustaustasta poikkeavia töitä. Olisi järkevää, että koulutettu työtön käyttää erityisesti ammattisuoja-ajan oman alan ja oman koulutustason tehtävien hakemiseen”, Malinen sanoo tiedotteessa.

Pro pitää kuitenkin tärkeänä, että työryhmässä keskusteltiin nuorison työmarkkina-aseman ja koulutuksen parantamisesta. Nuorten lisäksi erityishuomioita kaipaavat Pron mukaan yli 50-vuotiaat työttömät: hallituksen pitäisi etsiä keinoja, joilla heidät saadaan takaisin töihin.

Työttömyyskassa Prossa työttömiä oli noin 9 000 keväällä 2016. Joka neljäs eli noin 2 250 on ollut yli vuoden työttömänä eli on pitkäaikaistyötön.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin esittävät parlamentaarista työllisyysryhmää pohtimaan ratkaisua työllisyyden parantamiseksi.

”Hallitus ja työmarkkinaosapuolet eivät monesta yrityksestä huolimatta ole kyenneet esittämään riittäviä ratkaisuja työllisyyden parantamiseksi. Tarvitsemme siksi parlamentaarisen työllisyysryhmän, jossa kaikki eduskuntapuolueet ovat edustettuina. Ryhmä tulisi asettaa välittömästi ja sen tulisi esittää toimenpide-ehdotuksena lokakuun aikana. Nyt emme enää voi hukata aikaa”, sanoo Henriksson.

Henrikssonin ja Wallinin mukaan työmarkkinoiden uudistaminen edellyttää ratkaisuja, jotka kestävät vaalikausien yli.

”Kolmikantayhteistyö on vastuunalaista vapautta ja toimii vain, jos kaikki osapuolet ymmärtävät tämän. Nyt meidän vaaleissa valittujen politikkojen on kannettava yhteinen vastuumme työttömiä kohtaan”, sanoo Wallin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat