Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ja Afganistan sopuun pakkopalautusten helpottamiseksi – ulkoministeriön mukaan ”kaikkea matkustamista vältettävä” Afganistaniin

Sisäministeri Paula Risikon mukaan pitää muistaa, että jos menee Afganistaniin turistina tai maanmiehenä, niin ne ovat kaksi eri asiaa.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet miehet kuvattiin Helsingissä elokuussa.
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet miehet kuvattiin Helsingissä elokuussa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Bryssel / Helsinki

Suomi ja Afganistan ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla pyritään helpottamaan kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden afganistanilaisten pakkopalautuksia kotimaahansa.

Sisäministeriön hallitusneuvoksen Eero Koskenniemen mukaan sopimus on tärkeä siksi, että ”Afganistan ei ole kauhean innostunut ottamaan vastaan pakkopalautuksia”.

Kyseisiä pakkopalautuksia on hänen mukaansa onnistuttu tänä vuonna tekemään vain muutamia. Nyt asiaan toivotaan muutosta, kun maiden viranomaiset ovat allekirjoittaneet yhteistyöpöytäkirjan sekä pakkopalautuksia että vapaaehtoisia palaajia varten.

Sopimuksen allekirjoittivat sisäministeri Paula Risikko (kok) ja Afganistanin varapakolaisministeri Alema tiistaina Brysselissä pidettävän kansainvälisen Afganistan-konferenssin yhteydessä.

Risikko kertoo Helsingin Sanomille, että sopimuksella pyritään olemaan etukenossa, koska EU-tasolla on arvioitu Afganistanista saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän kasvavan.

Risikko toteaa, että vain noin kolmasosa afganistanilaisista saa Suomesta turvapaikan. Viime vuonna maahan saapui noin 5 200 afganistanilaista turvapaikanhakijaa ja tänä vuonna 700.

EU solmi sunnuntaina Afganistanin kanssa sopimuksen, jossa maa lupautuu ottamaan EU-maista palautettavia afganistanilaisia takaisin maahan.

Brittilehti The Guardianin mukaan EU aikoo uhata Afganistania apuvarojen leikkauksilla, ellei maa suostu ottamaan kansalaisiaan takaisin Euroopasta.

Lehdelle vuodetun mustion mukaan osa EU-avusta on muuttumassa ”maahanmuuttoherkäksi” eli ehdolliseksi.

EU ja Afganistan harkitsevat lehden mukaan erillisen terminaalin rakentamista Kabulin lentokentälle, jotta mahdollisesti kymmenettuhannet afganistanilaiset saadaan tehokkaasti palautettua.

Financial Times -lehden mukaan se, mitä Afganistanin kanssa on sovittu muistuttaa EU:n Turkin kanssa tekemiä sopimuksia. EU on luvannut Turkille miljardiapua, jos se estää turvapaikanhakijoiden saapumisen Kreikan kautta Eurooppaan.

Ministeri Risikko ei halua ottaa kantaa EU:n tekemiin sopimuksiin. Hänen mukaansa EU:n lisäksi yksittäiset jäsenmaat, kuten Suomi ja Ruotsi, ovat tehneet Afganistanin kanssa kahdenvälisiä sopimuksiaan.

”Meillä ei ole ollut kytköstä mistään (turvapaikanhakijoiden) määristä, eikä mistään rahamääristä. Tämä on oma latunsa tämä kehitysapu”, Risikko kertoo.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Sisäministeri Paul Risikon (kok) mukaan sopimuksella pyritään olemaan etukenossa, koska Afganistanista saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän on arvioitu kasvavan EU-tasolla.
Sisäministeri Paul Risikon (kok) mukaan sopimuksella pyritään olemaan etukenossa, koska Afganistanista saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän on arvioitu kasvavan EU-tasolla.

Afganistanin turvallisuustilanne on synkkä viime viikkojen taistelu- ja terrorismiuutisten sekä ulkoministeriön tuoreen, 28. syyskuuta päivätyn, matkustustiedotteen valossa.

Ulkoministeriön mukaan on ”vältettävä kaikkea matkustamista” Afganistaniin, koska ”turvallisuustilanne on heikko koko maassa” ja ”maan sisäinen konfliktitilanne jatkuu, ja terrori-iskujen ja väkivallan uhka on korkea”.

Onko tuo nyt maa, johon voi palauttaa ihmisiä?

”Pitää muistaa, että jos menee turistina tai maanmiehenä, niin ne ovat kaksi eri asiaa. Meidän lähtökohta on, että jos joku kohta tai alue on vaarallinen, niin joku toinen voi olla turvallinen. Ei voi ajatella sillä tavalla, että ei voisi palauttaa Afganistaniin”, Risikko sanoo.

Kuluvana vuonna elokuun loppuun mennessä Afganistaniin on palannut vapaaehtoisesti 109 maan kansalaista.

Maahanmuuttovirasto kiristi turvapaikkapolitiikkaansa viime toukokuussa. Samalla päivitettiin Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilanteet: kaikkien kolmen maan tilanteen ilmoitettiin muuttuneen turvallisemmaksi.

Afganistanilaiset ovat olleet irakilaisten jälkeen suurin ryhmä, joka on hakenut turvapaikkaa Suomesta viime vuoden ja kuluvan vuoden aikana.

Irakin kanssa vastaavaa palautussopimusta ei ole.

Suomen ja Afganistanin tiistaina solmiman yhteistyösopimuksen toivotaan toimivan viestinä afganistanilaisille, että pitkää matkaa Suomeen on syytä harkita tarkkaan.

”Merkittävää on myös sopimuksen ennalta ehkäisevä vaikutus. Kun afganistanilaiset miettivät lähtemistä Suomeen, nyt he tietävät, että joutuvat palautetuksi, jos eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa”, johtava asiantuntija Pekka Hyvönen ulkoministeriöstä sanoo.

Brysselin Afganistan-kokouksessa odotetaan lähes kolmen miljardin euron arvoisia lupauksia vuosittaisesta avusta Afganistanille vuoteen 2020 asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat