Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus aikoo tiukentaa työttömyysturvaa omavastuupäivillä – vastoin työmarkkinajärjestöjen kantaa

Työministeri Jari Lindström (ps) kiistää perussuomalaisten kääntäneen takkinsa. ”Tässä on otettu huomioon työmarkkinajärjestöjen esittämiä huolia.”

Kotimaa
 
Hallituksen info työttömyysturvasta
Hallituksen info työttömyysturvasta
Hallitus vie eteenpäin työttömyysturvan aktivointitoimia työmarkkinajärjestöjen purnauksesta huolimatta.
Fakta

Näin hallitus aikoo aktivoida työtöntä

 Hallitus yrittää patistaa työttömiä ottamaan vastaan edes lyhyitä työsuhteita uudella omavastuupäiviin perustuvalla työttömyysturvamallilla.

 Omavastuupäivät mitätöityvät eli työtön saa täyden työttömyysturvan, jos hän on töissä vähintään 18 tuntia tai viisi päivää työllistymistä edistävissä palveluissa neljän viikon aikana. Aktiivisuutta mitataan aina kolmen kuukauden välein.

 Työttömyysturva palautuu ennalleen, jos on ollut sovitulla tavalla aktiivinen edellisenä kolmena kuukautena.

 Rahassa leikkaus olisi niin ansiosidonnaisen että peruspäivärahan osalta kuukaudessa noin 4,6 prosenttia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi keskiviikkona, että hallitus vie eteenpäin kaavailemiaan työttömyysturvan aktivointitoimia.

Niin tehdään siitäkin huolimatta, että kaikki työmarkkinajärjestöt esittivät eriäviä mielipiteitä, kun toimia valmisteltiin valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen johtamassa työryhmässä.

Uudet lait työttömien omavastuupäivistä pitäisi saada voimaan 1. lokakuuta 2017.

Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja työministeri Jari Lindström (ps) kommentoivat asiaa pääministerin virka-asunnon Kesärannan portilla sen jälkeen, kun hallitus oli tavannut työmarkkinajärjestöjen johtajia. Kolmikko kehui olevansa tyytyväinen tapaamiseen.

Sipilän mukaan hallitus ei päätöksellään riko työmarkkinajärjestöjen kanssa tehtyä kilpailukykysopimusta.

Sopimuksessa sovittiin, että työttömyysturvaan ei tehdä lisäleikkauksia. Sekä siitä, että hallitus valmistelee työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tehtävät muutokset kolmikantaisesti työmarkkinaosapuolten kanssa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) korosti, että aktivointitoimet eivät ole leikkaus. Orpon mukaan mahdollisesti säästyvä raha siirretään jonnekin muualle työttömyysturvajärjestelmän sisällä.

Sipilä puolestaan korosti sitä, että aktiivitoimia on valmisteltu kilpailukykysopimuksen mukaisesti yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. ”Uudistuksia on valmisteltu yhdessä. Mutta kellään ei ole niihin veto-oikeutta”, Sipilä sanoi.

Perussuomalaiset oli etukäteen ilmoittanut, että se ei tue työttömyysturvan porrastamista – eli näitä aktivointitoimia. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ilmoitti syyskuun puolivälissä, että porrastaminen käy heille ainoastaan siinä tapauksessa ”jos kolmikainen työryhmä sitä esittää”.

Kolmikantainen työryhmä esitti porrastamista, mutta kaikki työmarkkinajärjestöt jättivät siihen eriäviä mielipiteitä. Siitäkin huolimatta hallitus aikoo viedä asiaa eteenpäin.

Jari Lindstromin kiistää, että perussuomalaiset olisivat kääntäneet takkinsa.

”Esitys kelpaa meille, jos se kelpaa parteille (työmarkkinajärjestöille). Tässä on otettu huomioon heidän esittämiään huolia”, Lindström sanoi.

Hallitus aikoo uusia työttömyysturvaa niin, että työttömyysturvaan tulee omavastuupäiviä, mikäli työtön ei ole riittävän aktiivinen. Lopullista mallia vielä sorvataan.

Hallitus kertoi keskiviikkoaamuna työmarkkinajärjestöjen johtajille, miten se aikoo jatkaa työttömyysturvan uudistamista. Päätöstä varten hallitus muodostaa mahdollisesti työryhmiä ja tekee selvityksiä muun muassa karenssipäivistä ja työttömien haastatteluista, joihin mahdollisesti tulee edelleen lisää resursseja.

Hallitus on kaavaillut mahdollisuutta, että ansiosidonnaista päivärahaa voisi käyttää palkkatukena ja starttirahana. Sipilä kertoi, että tätä lykätään ja ensin katsotaan miten toimii peruspäivärahan käyttäminen starttirahana. Siitä hallitus päätti jo aiemmin.

”Tilaisuuden henki oli, että hallitus jatkaa työtä Hetemäen raportin pohjalta ja kuulee matkan varrella työmarkkinajärjestöjä”, sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tilaisuuden jälkeen.

”Kyllä tämä omavastuumalli näyttää nyt etenevän”, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo odottelevansa hallituksen muistiota siitä, miten työ jatkuu. ”Jos meille hankalia asioita jatkotyöstetään, suhtaudumme myönteisesti jatkoon”, Eloranta sanoo.

Sipilkän mukaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa keskusteltiin myös työttömien omaehtoisesta koulutuksesta sekä nollasopimuksista.

Keskiviikkona oli ensimmäinen tapaaminen työmarkkinajärjestöjen johtajien kanssa sen jälkeen, kun työttömyysturvaa uudistanut valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä sai työnsä valmiiksi sunnuntaina.

Virkamiehistä sekä palkansaajien ja työnantajien asiantuntijoista koostunut työryhmä jätti maanantaina hyvin eripuraisen loppuraportin. Hetemäki esitteli raporttia tiistaina iltapäivällä tiedotustilaisuudessa. Työryhmän työtä ei jatketa.

Ainakin SAK:n mielestä raportin ehdotus työttömyysturvan uudistamisesta on kilpailukykysopimuksen vastainen, koska järjestön mielestä raportissa leikataan niiden työttömyysturvaa, jotka eivät ole olleet kolmen viikon aikana 18 tuntia töissä tai viikon esimerkiksi työllistämiseen liittyvässä koulutuksessa. Hallituksen tulkinnan mukaan se ei leikkaa työttömyysturvaa ainakaan kokonaisuutena.

Kilpailukykysopimuksessa hallitus sitoutui siihen, ettei se leikkaa työttömyysturvaa valmistelematta sitä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström tapasivat mediaa Kesärannan portilla keskiviikkoaamuna.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström tapasivat mediaa Kesärannan portilla keskiviikkoaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat