Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset luottavat vankkumatta poliisiin – kansalaiset pelkäävät rikollisuutta yhä vähemmän

Sisäministeriön teettämän poliisibarometrin mukaan 96 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin erittäin tai melko paljon.

Kotimaa
 
Poliisiylijohtaja: Suurin huolenaihe on kansalaisten epäily korruptiosta
Poliisiylijohtaja: Suurin huolenaihe on kansalaisten epäily korruptiosta
Huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota koskevat vakavat rikosepäilyt ja poliisien urkintasyytteet eivät ole vieneet kansalaisten luottamusta poliisiin. Tasapuolinen kohtelu niin poliiseille kuin tavallisille kansalaisille lisää luottamusta, arvioivat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja sisäministeri Paula Risikko (kok). Toimittaja Susanna Reinboth, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Poliisi nauttii edelleen kansalaisten vankkumatonta luottamusta. Sisäministeriön teettämän poliisibarometrin mukaan 96 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin erittäin tai melko paljon. Luottamus poliisiin on pystynyt samalla tasolla kuin aiempina vuosina.

Viime aikojen oikeudenkäynnit poliiseja vastaan – Jari Aarnion tapaus ja poliisien urkintasyytteet – näkyvät lähinnä korruptiota kuvaavissa luvuissa.

Valtaosa kansasta uskoo edelleen, ettei poliisissa esiinny korruptiota kuten sisäisiä varkauksia, omaisuuden väärinkäyttöä tai petoksia. Kuitenkin neljä vastaajaa kymmenestä uskoi, että poliisissa on korruptiota.

Korruptiota koskevat luvut kääntyivät huonompaan suuntaan pari vuotta sitten, kun Aarnio-juttu oli tullut näyttävästi julkisuuteen. Muutos kansalaisten asenteissa oli silloin selvä, ja uudessa tutkimuksessa tilanne on pysynyt ennallaan.

Vanhemmissa tutkimuksissa vain joka neljäs vastaaja piti melko tai erittäin todennäköisenä, että poliisissa on korruptiota.

Toinen tutkimuksen tekijöistä, erikoissuunnittelija Matti Vuorensyrjä huomautti keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että suomalaisten luottamus poliisiin on kansainvälisesti erittäin korkea. Suomalaiset luottavat muutenkin siihen, että oikeusvaltio toimii.

Vuorensyrjä vertasi, että ihmiset suhtautuvat poliisiin aivan toisella tavalla esimerkiksi Intiassa, joka edustaa kansainvälisessä oikeusvaltiotutkimuksessa keskikastia. Siellä ihmiset pelästyvät, kun poliisi lähestyy, koska he olettavat poliisin pyytävän lahjuksia.

Suomessa kansalaiset ovat aiempaa vähemmän huolissaan rikollisuudesta. Peräti 83 prosenttia kansalaisista kertoi, ettei lähiympäristön rikollisuus huoleta. Tilanne on parantunut pitkään, ja nyt tulokset olivat myönteisempiä kuin kertaakaan aiemmin.

Yksittäisistä rikoksista ihmisiä huolettivat eniten rattijuopot. Seuraavaksi eniten huolta aiheuttivat ampuma-aseella tehdyt rikokset, huumeiden käyttö ja myynti sekä seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta.

Vaikka rikollisuus huolettaa aiempaa vähemmän, siihen on muutama poikkeus. Seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta, asuntomurrot sekä tietoturvallisuus internetissä herättävät aiempaa enemmän huolta.

Merkittävä osa rikoksista ei tule koskaan poliisin tietoon. Todennäköisimmin poliisille ilmoitettiin sellaisista suurista omaisuusrikoksista, joissa vakuutusehdot vaativat rikosilmoituksen tekemistä.

Kaikkein eniten piiloon jää seksuaalirikoksia. Vain joka viides seksuaalinen ahdistelu- tai väkivaltatapaus päätyy poliisin tietoon. Ero muihin rikostyyppeihin on selvä, sillä kaikista muista rikoksista poliisille ilmoitetaan vähintään puolet.

Yleisin syy rikosten ilmoittamatta jättämiselle on se, ettei uhri pitänyt tekoa kovin vakavana. Väkivaltarikoksissa ja seksuaalirikoksissa näkyy kuitenkin ajattelu, että uhri koki rikoksen yksityisenä asiana. Muissa rikoksissa asiaa ei tämän takia jätetty ilmoittamatta.

Huolestuttavana piirteenä tutkijat nostavat esille sen, että yhä useampi ihminen jätti rikoksen ilmoittamatta sen takia, etteivät he uskoneet poliisin pystyvän ratkaisemaan. Epäluottamus näkyi kaikissa rikoslaeissa.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) kertoi saavansa kansalaisilta huolestuneita viestejä siitä, ettei poliisia enää näy katukuvassa. Myös matkat lähimmälle poliisiasemalle ovat pidentyneet. Nämä samat asiat näkyivät myös tutkimuksessa.

Erikoissuunnittelija Matti Vuorensyrjä piti kuitenkin hyvänä sitä, että poliisi näyttää onnistuvan parhaiten niissä tehtävissä, joita kansalaisetkin pitävät tärkeinä. Nämä ovat kiireellisiin hälytyksiin vastaaminen, väkivaltarikosten selvittäminen ja torjunta sekä kotiväkivaltaan puuttuminen.

Poliisibarometri toteutetaan kahden vuoden välein, ja nyt oli kyseessä yhdeksäs tutkimus. Sisäministeriön ja poliisiammattikorkeakoulun kyselyyn haastateltiin hieman yli tuhatta ihmistä Manner-Suomessa. Haastateltavat olivat 15–79-vuotiaita. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

Mikko Stig / Lehtikuva
Suomalainen luottaa poliisiin.
Suomalainen luottaa poliisiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat