Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi suunnittelee lähettävänsä vartiolaivan Välimerelle jopa vuodeksi – suuri osa miehistöstä saattaa olla ulkomaalaisia

Tämän hetkisen arvion mukaan Merikarhu lähtisi Välimerelle heti ensi vuoden alussa. Suunnitelman mukaan operaatio kestäisi aluksi kuusi kuukautta, mutta Suomi varautuu sen jatkamiseen heti perään toisella kuudella kuukaudella.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Rajavartiolaitos valmistautuu lähettämään vartiolaiva Merikarhun rajaturvallisuusoperaatioon Välimerelle.
Rajavartiolaitos valmistautuu lähettämään vartiolaiva Merikarhun rajaturvallisuusoperaatioon Välimerelle. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Merivartiolaiva Merikarhu

 Rakennettu vuonna 1994.

 Uppouma 1 400 tonnia.

 Pituus 57,8 metriä.

  Päätehtävinä ovat normaalisti merirajan vartiointi ja valvonta sekä meripelastusvalmiuden ylläpito ja siihen osallistuminen.

Suomi valmistelee vartiolaiva Merikarhun lähettämistä Välimerelle jopa kokonaiseksi vuodeksi. Asiasta käydään neuvotteluja EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin kanssa lokakuun aikana. Lopullinen päätös asiasta tehdään viimeistään joulukuussa.

Tämän hetkisen arvion mukaan Merikarhu lähtisi Välimerelle heti ensi vuoden alussa. Suunnitelman mukaan operaatio kestäisi aluksi kuusi kuukautta, mutta Suomi varautuu sen jatkamiseen heti perään toisella kuudella kuukaudella.

Poikkeuksellista operaatiossa on se, että suomalaisen vartiolaivan miehistöstä jopa suurin osa saattaa olla ulkomaalaisia.

Rajavartiolaitoksen esikunta hakee parhaillaan Merikarhulle päällystöä operaation ajaksi. Alukselle on tulossa kaksi miehistöä, jotka vuorottelevat todennäköisesti kolmen viikon välein.

”Me haemme tällä hetkellä avainhenkilöitä, jotka vastaavat laivalla toiminnan suunnittelusta”, vahvistaa komentajakapteeni Mikko Simola Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Avainhenkilöstö valitaan Rajavartiolaitoksen nykyisistä ja eläkkeellä olevista evp-virkamiehistä. Rajavartiolaitos hakee nyt sisäisessä haussa molempiin miehistöihin vartiolaivan päällikköä, ensimmäinen perämiestä, konepäällikköä, ensimmäinen konemestaria, järjestelmäsuunnittelijaa, pursimiestä sekä yhtä kansallista yhteysupseeria.

Hakuaika avaintehtäviin päättyy ensi maanantaina. Miehistöä ei ilmoituksessa haeta.

Komentajakapteeni Simola myöntää, että harkinnassa on ulkomaalaisten ottaminen miehistöön.

”Loppumiehistön osalta päätökset tehdään Frontexin kanssa, kun pääsemme keskustelemaan tarkemmin konseptista ja kun tarve ja toiminta-alue varmistuu. Mutta ei se ole poissuljettua, etteikö siellä voisi olla muunmaalaisiakin.”

Normaalisti Merikarhun miehistöön kuuluu 14 ihmistä. Kun Merikarhu oli alkuvuonna Välimerellä tukemassa Kreikan merivalvontaa, oli sen miehistö lähes kaksinkertaistettu 22:een.

Simolan mukaan on selvää, että Suomen lipun alla kulkevan aluksen avaintehtävät on miehitettävä suomalaisilla.

”Nyt on käyty keskusteluja, miten toimitaan muiden tehtävien osalta, kuten kansimiesten tai kahden partioveneen miehistöjen osalta. Niiden operaattoreina voitaisiin käyttää myös muiden maiden henkilöstöä. Esimerkiksi läntisissä naapureissa tehdään samanlaista merivartiotyötä.”

Simola sanoo, että tavoitteena olisi parhaiden käytänteiden edistäminen ja kehittäminen laivassa.

”Ettei joka maasta lähtisi kalustoa, vaan kalusto lähtisi järkevästi ja vuorovuosina tietyistä maista. Tämä on meidän suunnitteluasteella olevaa kehitystyötä.”

Merikarhun mahdollinen toiminta-alue on vielä päättämättä. Tämän vuoden tammi–huhtikuussa alus toimi Egeanmerellä ja tukeutui Leroksen saareen.

Merikarhu oli tuolloin osa Kreikan johtamaa Poseidon Rapid Intervention -operaatiota, jonka päätavoite oli rajaturvallisuuden parantaminen Kreikan ja Turkin välisellä merialueella. Operaatioissa pyrittiin tehostamaan Kreikkaan pyrkivien siirtolaisten hallintaa ja pelastamaan merihätään joutuneita.

”Tulevasta toiminta-alueesta keskustellaan Frontexin ja isäntämaan kanssa myöhemmin. Meidän lähtökohtamme on se, että haluamme tietysti olla siellä, missä tarve on suurin”, Simola sanoo.

”En halua ennakoida päätöstä, koska se ei ole minun, mutta voisin sanoa, että Egeanmeren toimintaan Merikarhu soveltui oikein erinomaisesti.”

Euroopan unioni on lisännyt panostustaan Frontexin toimintaa viime vuosina. Vuonna 2014 viraston budjetti oli 65 miljoonaa, viime vuonna 143 miljoonaa ja tänä vuonna jo 254 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat