Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun Sanomat: Turun kaupungin avustuksia valui eri konstein Sdp:n kunnallisjärjestölle

Turun Sdp:n toiminnanjohtaja myöntää, että Sdp:n ilmoitusmyynti Turun kaupungin avustamille tahoille oli ”moraalisesti väärin”

Kotimaa
 

Turun kaupungin maksamia avustuksia kiertyy edelleen salaa puolueille, vaikka kunnallisen puoluetuen jakaminen on Suomessa kiellettyä, kertoo keskiviikon Turun Sanomat.

Turun Sanomien keräämien tietojen mukaan Turussa kaupungin myöntämiä yhteisöavustuksia on päätynyt Turun sosiaalidemokraattiselle kunnallisjärjestölle. Apuna on käytetty säätiöitä, jolloin tukirahasta ei ole tarvinnut tehdä ilmoitusta Valtiontalouden tarkastusvirastolle VTV:lle.

Keinoina ovat olleet suora avustus, ylihintaiset ilmoitukset, tekaistut kulut ja bulvaanin käyttö.

Näistä suoria avustuksia on käytetty ainakin 2000-luvun alussa, jolloin Turun kaupunki tuki Sdp:tä lähellä olevaa Tarmo-säätiötä. Tarmo-säätiö on siirtänyt rahat eteenpäin Sdp:n kunnallisjärjestön tilille.

Puoluelain mukaan puolue, puolueyhdistys ja puolueen lähiyhteisö eivät saa vastaanottaa tukea valtiolta, kunnalta, kuntayhtymältä, valtion tai kunnan liikelaitokselta, julkisoikeudelliselta yhdistykseltä, laitokselta tai säätiöltä eivätkä valtion tai kunnan määräysvallassa olevalta yhtiöltä.

Viime vuosina vaalirahakohun jälkeen toiminta on muuttunut peitellymmäksi. Tarmo-säätiö on ilmoitellut Sdp:tä lähellä olevissa lehdissä ja maksanut ilmoituksista reipasta ylihintaa.

Keskeinen väline tässä on ollut Aamuset-ilmaisjakelulehden välissä jaettava Sdp:n kunnallisjärjestön lehti Väkipyörä.

Turun Sanomat epäilee myös, että Tarmo-säätiön kirjanpidossa esiintyvät, säätiön omistamaan kiinteistöön liittyvät muut hoitokulut ovat Sdp:lle maksettua tukea.

Vuonna 2011 Tarmo-säätiö ei enää siirtänyt Turun kaupungilta saamaansa 26 000 euron tukea suoraan Turun Sdp:lle, vaan se antoi 9 000 euron avustuksen Ruissalon kansanpuiston säätiölle, joka on suoraan Sdp:n kunnallistoimikunnan alaisuudessa toimiva elin.

Vaalirahoituslain mukaan puolueiden on tehtävä Valtiontalouden tarkastusvirastolle ilmoitus kaikista vähintään 1 500 euron arvoisista lahjoituksista. Jos varainhankinnassa käytetään lähiyhteisöjä, niistä pitäisi myös tehdä ilmoitus VTV:lle.

Turun Sdp:n toiminnanjohtaja Petja Raaska myöntää, että Turun Sdp on myynyt Väkipyörä-lehden ilmoitustilaa tahoille, jotka ovat saaneet Turun kaupungin avustusta. Raaska julkaisi tiedotteen asiasta Turun Sdp:n sivuilla.

Raaskan mukaan ilmoitusmyynti tällaiselle taholle on ollut jälkikäteen ajateltuna moraalisesti väärin. Hän ottaa syyt niskoilleen lehden ilmoitusmyynnistä vastaavana.

Raaskan mukaan vastaavanlainen ilmoitusmyynti on nyt päätetty lopettaa.

Raaskan mukaan Sdp:tä lähellä olevat säätiöt toteuttavat niiden säännöissä määriteltyä toiminnan tarkoitusta. Esimerkiksi Ruissalon kansanpuiston säätiö vastaa Raaskan mukaan Turun Ruissalossa sijaitsevien kiinteistöjen suojelemisesta, ja Tarmon säätiöltä Ruissalon Kansanpuiston säätiölle anottu avustus on puhtaasti käytetty säätiön kuluihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat