Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus alkaa yllättäen etsiä pelisääntöjä nollatuntisopimuksiin osana työttömyysturvan uudistusta

Nollatuntisopimus on osa hallituksen pakettia, jolla se yrittää saada palkansaajat hyväksymään työttömyysturvan uudistuksen

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Tarjoilijat ovat tyypillinen ammattikunta, joka tekee töitä nollasopimuksella.
Tarjoilijat ovat tyypillinen ammattikunta, joka tekee töitä nollasopimuksella. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Hallitus alkaa valmistella uusia pelisääntöjä niin sanottuihin nollatuntisopimuksiin, mikä on ollut palkansaajajärjestöjen pitkäaikainen toive.

Nollasopimuksessa palkansaaja on työsuhteessa, vaikka töitä ei olisi. Näin hän voi jäädä työsuhteesta kokonaan ilman ansioita.

Nollatuntisopimusten valmistelu on osa hallituksen toimia, jotta se saisi työmarkkinajärjestöt hyväksymään työttömyysturvan uudistuksen. Muun muassa SAK on pitänyt uudistusta heikennyksenä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallitus aikoo myös perustaa työryhmän, jonka tehtävä on valmistella omaehtoisen koulutuksen helpottamista. Työvoimapalveluihin on tulossa lisää työvoimaa ja työttömyysturvan karenssipäiviä aiotaan muuttaa niin, ettei tule päällekkäisyyksiä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi keskiviikkona, että hallitus vie eteenpäin kaavailemiaan työttömyysturvan aktivointitoimia.

Niin tehdään siitäkin huolimatta, että kaikki työmarkkinajärjestöt esittivät eriäviä mielipiteitä, kun toimia valmisteltiin valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen johtamassa työryhmässä.

Pitkälti tämän mallin pohjalta hallitus alkaa nyt valmistella työttömyysturvan uudistusta. Uudet lait työttömien omavastuupäivistä pitäisi saada voimaan 1. lokakuuta 2017.

Hallitus yrittää saada aikaan kokonaisuuden, joka kelpaisi myös palkansaajajärjestöille.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, että hallituksen tämän päivän päätökset ovat kaksipiippuinen asia SAK:lle.

”Hallitus alkaa viedä eteenpäin aktivoimismallia, jota me emme ole hyväksyneet. Hallitus toimii nyt yksipuolisesti vastoin kilpailukykysopimusta ja mallissa on elementtejä, jotka ovat kikyn vastaisia”, hän sanoo. Kikyssä hallitus lupautui valmistelemaan työttömyysturvan muutokset yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. SAK:n mielestä aktivoimismalli leikkaa työttömyysturvaa, mikä myös on kikyn vastaista.

”Hallituksen selvitystyöt sen sijaan ovat hyviä asioita. Näitä me olemme vaatineet. Selvitykset ja aktivoimismalli ovat eri tahtisia ja eri painoisia, joten ei voi vielä sanoa, tuleeko kokonaisuudesta siedettävä.”

Tarkennus 6.10. kello 13: Kirjoituksessa puhuttiin aluksi karenssipalvelujen muuttamisesta. Kyse on karenssipäivistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat