Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme hallituspuolueiden kansanedustajaa irtisanoutuu vanhusten hoitajien vähentämisestä

Heikkinen, Sarkomaa ja Juvonen: Hoitajamitoituksen heikentämiselle on etsittävä vaihtoehtoja

Kotimaa
 
Mielenilmaus hyvän vanhustenhoidon puolesta
Mielenilmaus hyvän vanhustenhoidon puolesta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry järjestää torstaina kello 17 alkaen Helsingin Kansalaistorilla mielenilmauksen hyvän vanhustenhoidon puolesta.

Kolme hallituspuolueiden kansanedustajaa vaatii, että hallitus ei alentaisikaan vanhustenhoidon hoitajamitoitusta suunnitellulla tavalla.

Kokoomuksen Sari Sarkomaa, keskustan Hannakaisa Heikkinen ja perussuomalaisten Arja Juvonen ilmoittavat yhteisessä tiedotteessa, että hoitajamitoituksen alentamisesta pitää luopua ja hakea vaihtoehtoisia toteutustapoja vanhustenhoitoon sovituille säästöille.

Hallitus hakee 70 miljoonan euron säästöjä vanhustenhoidossa muun muassa vähentämällä hoitajien vähimmäismitoituksen vanhustenhuollossa 0,5 hoitajasta 0,4 hoitajaan vanhusta kohden.

Se tarkoittaa neljää hoitajaa kymmentä vanhusta kohden. Työntekijöiden määrä jakautuu vuoroihin, joten tämä määrä hoitajia ei ole samaan aikaan töissä.

HS kertoi keskiviikkona suunniteltujen leikkausten aiheuttamista huolista hoitajien parissa.

Vetoomukselle antaa painoa se, että Heikkinen, Juvonen ja Sarkomaa istuvat kaikki eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja ovat siten eduskuntaryhmissään vastuussa sosiaali- ja terveysasioista.

Vetoomuksen ajoitus ei ole sattumaa, sillä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super järjestää tänään torstaina Helsingissä mielenilmauksen hyvän vanhustenhoidon puolesta.

Tämäntapainen irtiotto hallitusrintamasta ei ole kovin yleistä, koska se kertoo näkemyseroista puolueiden sisällä ja on herkullista ainesta oppositiolle. Sari Sarkomaa sanoo HS:lle, että kyse on parlamentarismista.

”Tässä on kyse eduskunnan ja hallituksen vuoropuhelusta”, Sarkomaa sanoo. ”Eduskunnan täytyy arvioida nämä esitykset, se on meidän työmme. Olemme informoineet tästä vastaavat ministerit ja ryhmiemme johdon.”

Sarkomaan mukaan vanhuksen hoidon ja hoitajien tarvetta ei voi määrittää yhdellä annetulla luvulla, vaan henkilöstön määrä ja osaaminen pitäisi kohdentaa yksilöllisesti sen mukaan, millaista hoitoa ihminen tarvitsee.

”Meidän tulisi kehittää ja ottaa käyttöön valtakunnallinen hoidon yksilöllinen mittarointi, jossa henkilöstön määrä ja osaaminen voidaan kohdentaa joustavasti ja yksilöllisesti”, Sarkomaa sanoo tiedotteessa.

Hannakaisa Heikkisen mukaan esimerkiksi vanhusten hyvän hoidon laatukriteereihin kirjattu vaade omasta huoneesta jokaiselle pitkäaikaishoidossa olevalle pitää harkita uudelleen.

Arja Juvosen mukaan säästöjä voi hakea myös pätevyysvaatimuksia muuttamalla ja päästämällä esimerkiksi ylemmän ammattikorkeakoulun suorittaneita sosionomeja hoitamaan sosiaalityöntekijöiden tehtäviä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja on Sdp:n Tuula Haatainen, joka tiedotteessaan kertoo toivovansa, että hallituspuolueiden sosiaali- ja terveyspuolen arjen tuntevat poliitikot saavat nyt äänensä kuuluviin ja puolueidensa puheenjohtajien päät kääntymään.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer järjestää torstaina mielenilmauksen hyvän vanhustenhoidon puolesta. Tilaisuus alkaa Helsingin keskustan Kansalaistorilla kello 17.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Eduskunta
Sari Sarkomaa (vas.), Hannakaisa Heikkinen ja Arja Juvonen
Sari Sarkomaa (vas.), Hannakaisa Heikkinen ja Arja Juvonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat