Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus säästää lääkekorvauksista 150 miljoonaa euroa ensi vuonna – diabeteslääkkeiden korvaustaso alenee

Hallitus esittää säästökeinoiksi lisäksi hintakilpailun edistämistä lääkkeiden hinnoittelussa, lääkejätteen vähentämistä, rationaalisen lääkehoidon edistämistä ja lääkkeiden erityiskorvausjärjestelmään tehtäviä muutoksia.

Kotimaa
 

Diabeteslääkkeet insuliinivalmisteita lukuun ottamatta ovat siirtymässä kokonaan korvattavista 65 prosenttisesti korvattaviksi ensi vuonna. Ne korvattaisiin jatkossa samalla tavalla kuin sepelvaltimotaudin ja verenpainetaudin lääkkeet.

Tämä on yksi osa hallituksen esitystä, jolla pyritään säästämään hallitusohjelman mukaisesti 150 miljoonaa euroa lääkekorvauksista ensi vuodesta alkaen. Esitys annettiin eduskunnalle torstaina.

Uusia säästöjä lääkekorvauksin tulee ensi vuonna 134 miljoonaa euroa. Tänä vuonna on jo leikattu lääkekorvauksista 16 miljoonaa euroa. Leikkaus on pysyvä. Tänä vuonna tuli pysyvästi voimaan muun muassa 50 euron alkuomavastuu lääkeostoksiin. Sen alle vuoden aikana jäävistä lääkeostoista ei saa mitään korvauksia.

Uusina säästökeinoina hallitus esittää myös hintakilpailun edistämistä, lääkejätteen vähentämistä, rationaalisen lääkehoidon edistämistä.

Noin 300 000 diabeetikon lääkekustannukset nousevat, kun suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden korvausaste heikkenee. Muutos ei koske insuliinihoitoa, joka säilyy edelleen kokonaan korvattavana lääkkeenä. Kelan selvityksen mukaan lisäkustannus olisi yhdelle diabeetikolle sata euroa tai vähemmän vuodessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysmies Heikki Ruskoaho esitti diabeteslääkkeiden korvausten muutosta jo keväällä. Lue lisää tästä.

Lääkejätteen vähentämiseksi kalliiden lääkkeiden toimitusväli aiotaan muuttaa kolmesta kuukaudesta yhdeksi kuukaudeksi. Tämä koskisi yli tuhat euroa kuukaudessa maksavia lääkkeitä, jotka ovat enimmäkseen syöpälääkkeitä. Tällaiset lääkkeet esimerkiksi pilaantuvat helposti, jolloin niitä voi kolmen kuukauden erissä jäädä käyttämättä.

Kalliiden biologisten lääkkeiden kopioiden eli biosimilaarien käyttöä pyritään myös lisäämään siten, että kopiolääkkeellä tulisi aina olla alempi hinta kuin alkuperäisellä lääkkeellä. Biologisia lääkkeitä käytetään paljon esimerkiksi syövän hoidossa.

Lääkkeiden hintakilpailua yritetään myös lisätä siten, että lääkkeitä tulisi Suomeen enemmän maista, joissa niiden tuotantokustannukset ovat edullisemmat. Jatkossa nopeutetaan myös EU-maissa jo myyntiluvan saaneiden rinnakkaislääkkeiden tuomista Suomen markkinoille, kun lääkeyhtiöt sitoutuvat tuomaan ne myyntiin edullisemmalla hinnalla. Menettely on jo käytössä monessa muussa EU-maassa.

Suurimmat säästöt on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan odotettavissa biosimilaarien käytön sekä lääkkeiden hintakilpailun lisäämisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat