Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lepakkotutkija perussuomalaisten Putkosen infraääniväitteistä: ”Työmiehen puheissa ei ole mitään järkeä”

Tuulivoimaloiden aiheuttamat lepakkokuolemat eivät johdu lepakkobiologin mukaan infraäänestä vaan voimakkaasta, äkillisestä paineenvaihtelusta.

Kotimaa
 
4 kysymystä perussuomalaisille tuulivoiman terveyshaitoista
4 kysymystä perussuomalaisille tuulivoiman terveyshaitoista
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri kertoo, miksi puolue haluaa nostaa esiin huolet tuulivoiman terveysvaikutuksista. Toimittaja Jarno Hartikainen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Lepakkotutkija kumoaa perussuomalaisten puoluevirkailijan Matti Putkosen väitteet siitä, että tuulivoimaloiden synnyttämä infraääni tappaisi lepakoita. Putkonen viittasi torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa muun muassa lepakkokuolemiin osoituksena siitä, että tuulivoimaloiden aiheuttama infraääni on ihmisen terveydelle vaarallista.

”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat infraääniaaltojen paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman”, Putkonen sanoi. ”Infraäänen aiheuttamat voimakkaat paineaallot räjäyttävät niiden sisuskalut. Samalla tavalla infraäänisaaste vaikuttaa kaikkiin nisäkkäisiin tuotantoeläimistä ihmisiin.”

On epäselvää, mihin tutkimuksiin Putkonen tilaisuudessa viittasi, mutta Iltalehden haastattelussa hän sanoi löytäneensä tiedon googlettamalla.

Tuulivoiman aiheuttamista lepakkokuolemista kertoi ainakin Yle vuonna 2013. Juttuun haastateltiin Turun yliopiston lepakkobiologia, FT Thomas Lilleytä, jolta juttuun on päätynyt sitaatti, joka on liki identtinen Putkosen tiedotteen kanssa.

”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman.”

Omassa tiedotteessaan Putkonen on lisännyt lauseeseen maininnan infraäänestä.

Puhelimitse tavoitettu Lilley katsoo, että Putkonen sekoittaa asioita.

Hänen mukaansa lepakot kuolevat osuessaan lapaan tai lentäessään pyörivän lavan taakse syntyvään matalapaineeseen. Äkillinen, voimakas paineen vaihtelu saa aikaan sen, että lepakon keuhkorakkulat rikkoutuvat. Paineenvaihtelusta syntyvää fyysistä vauriota kutsutaan lääketieteessä nimellä barotrauma.

”Infraääni on eri juttu”, Lilley sanoo. ”Työmiehen puheissa ei ole mitään järkeä.”

Lilleyn mukaan lepakkokuolemista ei voida vetää johtopäätöstä, että tuulivoimaloilla olisi sama vaikutus ihmisiin tai kotieläimiin.

Perussuomalaiset nosti torstaina esiin huolen tuulivoimaloiden aiheuttamasta terveysvaarasta ihmisille. Puolueen mukaan ihmiskorvalle kuulemattomat matalan taajuuden infraäänet aiheuttavat monenlaisia terveysongelmia, mistä syystä uudet tuulivoimaprojektit pitäisi laittaa jäihin ja teettää terveysvaikutuksista puolueeton tutkimus.

Tuulivoiman terveysvaikutuksista ovat kertoneet jotkut tuulivoimaloiden lähellä asuvat ihmiset, mutta tieteellistä näyttöä terveysvaikutuksista ei ole. Asiaa on tutkittu vähän.

Juha Metso
”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat infraääniaaltojen paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman”, uskoo perussuomalaisten Matti Putkonen
”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat infraääniaaltojen paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman”, uskoo perussuomalaisten Matti Putkonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat