Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karkotuksia Venäjältä, afgaanilapsia Murmanskin lastenkodissa – näin torstaina päättynyt Suomen ja Venäjän rajasopimus vaikutti

Moni Suomeen pyrkinyt otettiin kiinni ja karkotettiin myöhemmin Venäjältä. Yksi heistä oli Kassim Sidiyankay, joka lennätettiin kesäkuussa Sierra Leoneen.

Kotimaa
 
Nikolai Gontar
Kassim Sidiyankay kuvattiin Kantalahdessa kun hän oli pyrkimässä Venäjältä Suomeen.
Kassim Sidiyankay kuvattiin Kantalahdessa kun hän oli pyrkimässä Venäjältä Suomeen. Kuva: Nikolai Gontar

Suomen ja Venäjän 180 päiväksi solmima rajasopimus umpeutui torstaina. Perjantaina Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen läpi pääsevät kulkemaan myös muut kuin Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset.

Mikäli tulijoilla on tarvittavat asiakirjat maahantuloon, saattaisi suomalaisviranomainen lisätä.

Rajasopimus astui voimaan viime huhtikuussa sen jälkeen, kun Venäjä alkoi viime talvena päästää pohjoisen rajanylityspaikkojen yli Suomeen ihmisiä, joilla ei ollut Schengen-viisumia tai muita matkustusasiakirjoja.

Venäjä alkoi pysäyttää Suomeen pyrkiviä jo maaliskuussa. Yksi heistä oli Kassim Sidiyankay länsiafrikkalaisesta Sierra Leonesta. Maaliskuussa hän värjötteli Kantalahden pakkasessa Venäjällä, kun venäläiset rajavartijat olivat käännyttäneet hänet pois rajalta. Torstaina hän vastasi puheluun Freetownista, jonne Venäjä hänet karkotti kesäkuussa.

”Olen hyvin tyytymätön siihen, miten minulle kävi. Haluaisin palata Venäjälle. Tai Suomeen”, hän sanoo.

Sidiyankay kumppaneineen käännytettiin Suomen ja Venäjän rajalta takaisin pohjoiseen pikkukaupunkiin Kantalahteen viime maaliskuussa, kun presidentti Vladimir Putin oli ärähtänyt turvallisuuspalvelu FSB:tä valvomaan maahanmuuttovirtoja.

Tämän jälkeen venäläisviranomaiset käskivät jäljelle jääneitä tulijoita poistumaan pikaisesti pohjoisesta, ja Sidiyankay suuntasi Pietariin junalla. Hänet pidätettiin heti rautatieasemalla ja vietiin odottamaan karkotusta.

Sidiyankay oli yksi niistä, jotka pyrkivät Suomeen huolimatta siitä, että hänellä oli ollut Venäjän viisumi passissa. Karkotuksen perusteena oli hänen omien sanojensa mukaan viisumin päättyminen.

Suomen kannalta kiinnostavaa rajasopimuksen umpeutumisen jälkeen on, voisiko sama toistua, jos Kremlissä niin päätetään?

”Jos ihmiset tuntevat, että he voivat käyttää tällaista mahdollisuutta, he tulevat sitä käyttämään”, arvioi Svetlana Gannuškina torstaina puhelimitse. Pitkän linjan kansalaisvaikuttaja johtaa Grażdanskoje sodeistvije -järjestöä, joka puolustaa pakolaisten ja siirtolaisten asemaa Venäjällä.

Hän keikkuu veikkauslistan kärjessä perjantaina julkistettavan Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

”Venäjän maahanmuuttopolitiikka ei ole enää vain kovaa, se on julmaa. Lakeja ei noudateta. Emmekä me pysty antamaan apua sitä tarvitseville”, hän toteaa.

Sen sijaan hänen arvionsa mukaan tulijamäärät eivät kasvaisi kovin suuriksi, vaan jäisivät 10 000–20 000 ihmiseen. Hän ei allekirjoita väitettä, että esimerkiksi Keski-Aasiasta Venäjälle töihin tulleet siirtotyöntekijät olisivat lähdössä sankoin joukoin EU:hun, mikäli jäisivät työttömäksi. Heidän perheensä odottavat kotona, ja Venäjällä olija lähettää kotiin rahaa.

Jos Euroopan unionin maat yrittävät tehdä itsestään yhä vähemmän haluttavia tulokohteita, Venäjä voittaa tämän kisan leikiten. Syyrialaisille se on antanut tähän mennessä kaksi turvapaikkaa ja väliaikaisia turvapaikkojakin tuhat. Venäjällä on Gannuškinan mukaan noin 5 000–7 000 syyrialaista, jotka olisivat turvapaikan tarpeessa. Hän peräänkuuluttaa vastuunjakoa maiden kesken – myös Suomen –ja sanoo häpeävänsä sitä, että Venäjä ei kanna omaa vastuutaan.

Ihmisvirtojen kauttakulkumaaksikin Venäjä on hänen mukaansa kehno.

”Venäjä ei päästä niin helposti luokseen. Länsirajat ovat hyvin suojeltuja”, Gannuškina sanoo.

Murmanskissa viranomaiset olivat viime kevättalvena kuitenkin huolissaan Venäjän muotoutumisesta kauttakulkureitiksi. Näin selitettiin 26 afganistanilaisen pidätystä Kantalahdessa. He olivat ylittäneet löyhästi valvotun Kazakstanin ja Venäjän rajan ja suuntasivat kohti Suomea, ja Venäjä halusi tehdä heistä varoittavan esimerkin.

Pohjoisen rajaoperaation jäljiltä Murmanskin lastensuojelulaitoksissa on yhä ainakin kymmenen afganistanilaista lasta.

”Heitä ei syrjitä, ja he saavat olla yhteydessä vanhempiinsa puhelimitse. Heille järjestettiin jopa mahdollisuus videoyhteyteen”, Murmanskin lapsiasiainvaltuutettu Boris Kogan kehaisee. Lapset eivät ole yli puoleen vuoteen saaneet tavata vanhempiaan, jotka odottavat tuomiota laittomasta rajanylityksestä.

Suomi lähtee siitä, että suomalaisten ja venäläisten viranomaisten tiedonvaihdolla ja yhteistyöllä laittomaan maahantuloon liittynyt järjestäytynyt rikollisuus on saatu kuriin, toteaa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

”Siten sopimuksen jatkamiselle ei ole tarvetta, ja tilannetta seurataan pohjoisen rajanylityspisteillä muiden tapaan”, hän sanoo.

Nerg ei halua spekuloida, missä määrin tulijoiden virtaa ohjailtiin Kremlistä.

Hänen mukaansa rajasopimuksen rajoitusten määräaikaisuus oli selvää alusta asti.

Nikolai Gontar
Suomeen pyrkiviä pakolaisia Kantalahdessa Pomor-Tur -hotellissa maaliskuussa. Heidät oli juuri käännytetty Suomen rajalta takaisin. Tämän jälkeen heitä käskettiin poistumaan hotellista, Kantalahdesta ja koko Murmanskin alueelta.
Suomeen pyrkiviä pakolaisia Kantalahdessa Pomor-Tur -hotellissa maaliskuussa. Heidät oli juuri käännytetty Suomen rajalta takaisin. Tämän jälkeen heitä käskettiin poistumaan hotellista, Kantalahdesta ja koko Murmanskin alueelta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat