Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten kanta tuulivoimaan ohittaa tiedeyhteisön mutta luottaa pelkoihin ja Googleen

Perussuomalaiset vaatii tuulivoiman terveysvaikutuksista lisäselvityksiä, vaikka kanta on jo päätetty.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Merikarvialainen Ilpo Forsman (oik.) liikuttui kertoessaan tiedotustilaisuudessa perheensä terveysongelmista, jotka hänen mukaansa johtuvat läheisen tuulivoimalan aiheuttamasta infraäänestä.
Merikarvialainen Ilpo Forsman (oik.) liikuttui kertoessaan tiedotustilaisuudessa perheensä terveysongelmista, jotka hänen mukaansa johtuvat läheisen tuulivoimalan aiheuttamasta infraäänestä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Perussuomalaiset otti torstaina rohkeasti kantaa tiedeyhteisön nykykäsityksiä vastaan ja vaati uusien tuulivoimaprojektien keskeyttämistä niiden aiheuttaman infraäänen terveysvaikutusten vuoksi.

Nimellisesti puolue vaatii ainoastaan uusien rakentamislupien jäädyttämistä siihen saakka, kunnes infraäänen terveysvaikutuksista on saatu laaja, puolueeton selvitys. Puoluevirkailija Matti Putkonen teki kuitenkin selväksi, että vaikutukset tiedetään jo ja puolue on kantansa löytänyt.

Infraääni on matalan taajuuden ääntä, jota ihmiskorva ei kuule. Sen terveysvaikutuksista on käyty Suomessakin kiivasta keskustelua paikkakunnilla, joille tuulivoimaloita on rakennettu. Osa asukkaista on kertonut alkaneensa kärsiä voimalan rakentamisen jälkeen epämääräisistä oireista kuten päänsärystä, pahoinvoinnista ja uupumuksesta.

On jopa ihmisiä, jotka ovat joutuneet muuttamaan kotoaan, kun oireet ovat käyneet sietämättömiksi.

Putkonen, pitkäaikainen ydinvoiman puolestapuhuja, kertoo heränneensä asiaan törmättyään yhteen ”tuulivoimaevakkoon” Nakkilan torilla 20. elokuuta. Sen jälkeen hän on tutkinut asiaa netissä ja saanut yhteydenottoja infraäänistä kärsiviltä kansalaisilta.

Tieteellistä näyttöä infraäänen terveysvaikutuksista ei toistaiseksi ole. Asiaa tosin on tutkittu vähän

”Tiedeyhteisön nykykäsitys on, että on erittäin epätodennäköistä, että tuulivoimaloiden tuottama infraääni voisi aiheuttaa terveyshaittoja niillä äänenpainetasoilla, joita tuulivoimaloiden läheisyydessä sijaitsevilla asuinalueilla esiintyy”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Anu Turunen.

Hän tutki kollegoineen tuulivoimamelun vaikutuksia yhdeksällä paikkakunnalla Suomessa. Tutkimus ei antanut tukea väitteille infraäänen terveysvaikutuksista. Infraäänen aiheuttamia väitettyjä oireita – esimerkiksi päänsärkyä, huonovointisuutta ja unettomuutta – ei myöskään esiintynyt tuulivoima-alueilla sen enempää kuin suomalaisilla keskimäärin.

Turunen on Putkosen kanssa yhtä mieltä siitä, että koska tuulivoimaan liittyvät pelot ovat suuria, lisää tutkimusta tarvitaan.

Tiedotustilaisuudessa Putkonen kuitenkin veti mutkia surutta suoraksi. Hänen mukaansa kansalaisten kertomukset todistavat syy-yhteyden infraäänen ja oireiden välillä. Hän myös ohittaa tiedeyhteisön epäilyt, että oireiden taustalla olisivat tuulivoimaan liittyvät pelot ja negatiiviset odotukset, jotka saavat ihmiset oirehtimaan.

”Sairastumiset aitoja – ei psyykkisiä”, Putkonen kirjoittaa tiedotteessaan.

Putkonen perusteli terveysvaaroja myös sillä, että tuulivoimalan aiheuttama infraääni tappaa lepakoita. Tämä oli Putkoselta väärinymmärrys tai vale. Väite myös paljastaa sen, millaisen googlaamisen tulosta perussuomalaisten tuorein energiapoliittinen linjaus on.

Yle kertoi tuulivoiman aiheuttamista lepakkokuolemista vuonna 2013 ja haastatteli juttuun Turun yliopiston lepakkobiologia Thomas Lilleytä.

”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman”, Lilley sanoi jutussa.

Putkosen tiedotteessa oli liki identtinen lause, johon oli vain lisätty yksi sana:

”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat infraääniaaltojen paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman.”

Putkosen mukaan vaikutus on sama ihmisiin ja kotieläimiin. Puhelimitse tavoitettu Lilley sanoo, että Putkonen sekoittaa asioita. Lepakot eivät kuole infraääneen, vaan lentäessään pyörivän lavan taakse muodostuvaan matalapaineeseen. Voimakas paineenvaihtelu rikkoo keuhkot.

”Infraääni on eri juttu”, Lilley sanoo.

Herää kysymys, mikä käytännön merkitys uudella tutkimuksella olisi perussuomalaisten puoluetoimiston näkemyksiin. Etenkin, kun poliittiset ohjeetkin on jo jaettu. Iltalehti kertoi, että Putkonen on jo lähettänyt kunnanvaltuutetuille sähköpostin, jossa ohjeisti vastaamaan oikein tuulivoimaa koskeviin kysymyksiin.

”Jos asia on teille vieras ettekä osaa kommentoida, niin todetkaa, että sairastumiset ja pakkoevakkoon lähdöt ovat tosiasioita.”

Itse asiassa tutkimusta infraäänistä ollaan jo valmistelemassa. THL aloittaa lokakuussa melumittaukset tuulivoimaloiden läheisyydessä, ja samalla myös infrataajuuksia mitataan erikoiskalustolla.

Olisiko tässä tutkimus, jotta perussuomalaiset on kaivannut?

Ei, sanoo Putkonen. Hän ei luota THL:n puolueettomuuteen.

”Vaikuttaa siltä, että tarkoituksena on todistaa, ettei terveyshaittoja ole”, hän sanoo.

Hän toivoo, että kokoon saataisiin kansainvälinen tutkijaryhmä.

Oikaisu 7.10. kello 10.30: Matti Putkonen on perussuomalaisten puoluevirkailija, ei puoluesihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat