Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loukkasiko Venäjä Suomen ilmatilaa tänään allekirjoitettavan puolustusjulistuksen takia? Venäjä kiistää koneiden poikenneen reitiltä

Molemmat ilmatilaloukkaukset tapahtuivat samalla SU-27-hävittäjätyypillä torstaina.

Kotimaa
 
Puolustusvoimat
Suomen ilmatilaa loukanneet koneet olivat samaa, SU-27-hävittäjätyyppiä.
Suomen ilmatilaa loukanneet koneet olivat samaa, SU-27-hävittäjätyyppiä. Kuva: Puolustusvoimat

Venäläisten sotilaslentokoneiden torstaisten ilmatilaloukkausten selvittely alkoi Rajavartiolaitoksessa perjantaina. Puolustusministeriön mukaan venäläisten sotilaslentotoiminta on ollut vilkasta Itämerellä, mutta syyt tähän ajoitukseen eivät ole tiedossa.

Puolustusministeriön viestintäpäällikkö Max Arhippainen ei lähde arvailemaan, kytkeytyykö venäläiskoneiden aktiivisuus perjantaina Helsingissä allekirjoitettavaan Suomen ja Yhdysvaltain puolustusjulistukseen.

”Mikä on syy–seuraus-suhde ja tapausten mahdollinen tahallisuus, se on pelkkää spekulaatiota. Kiistatta on totta, että Yhdysvaltain varapuolustusministeri Bob Work on Helsingissä, ja tänään allekirjoitetaan maiden yhteinen puolustusyhteistyötä koskeva aiejulistus”, Arhippainen muotoilee.

Julistus on herättänyt huomiota jo valmisteluvaiheessa, koska se on nähty osana Yhdysvaltain roolin korostumisessa Suomen puolustusyhteistyössä.

Venäläisten SU-27-hävittäjien epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa kahdesti Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella.

Ensimmäinen epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui torstaina 6. lokakuuta noin kello 16.43. Tapahtuma kesti noin yhden minuutin. Myöhemmin illalla kello 21.33 tapahtui toinen ilmatilaloukkaus samalla konetyypillä, mutta eri koneella.

Ensimmäisellä kerralla venäläishävittäjä sivusi Suomen ilmatilaa noin 13 kilometrin matkan. Syvimmillään alus oli noin yhden kilometrin verran Suomen puolella.

Venäjän puolustusministeriö kommentoi lentoa Suomenlahdella ja ilmoitti Lenta.ru-uutissivuston mukaan , että ”koulutus- ja harjoituslento tapahtui tarkasti määriteltyä reittiä pitkin, eikä kone poikennut reitiltä.”

Ministeriön mukaan venäläiset koneet lentävät kansainvälisten säännösten mukaisesti kansainvälisten vesien yllä loukkaamatta muiden maiden rajoja.

Puolustusministeriön tiedotteen mukaan Itämerellä on ollut torstain aikana vilkasta Venäjän sotilaslentotoimintaa.

Ilmavoimat suoritti tunnistuslennon molemmilla kerroilla, ja koneet kuvattiin.

”Tunnistuslento tarkoittaa, että suomalainen lentokone nousi ilmaan. Muita yksityiskohtia en voi tähän antaa”, sanoi puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen HS:lle torstai-iltana.

Ilmavoimat lähetti kuvan toisesta koneesta pikaviestipalvelu Twitterissä.

Arhippaisen mukaan samalla alueella on viime vuosien aikana tapahtunut useampia ilmatilaloukkauksia.

”Suomen ilmatila tekee niillä kohdin eräänlaisen mutkan”, Arhippainen sanoi.

Rajavartiolaitos selvittää nyt tapahtunutta.

”He tekevät tästä oman esitutkintansa, ja sen valmistuttua me teemme asiasta omat johtopäätöksemme”, Arhippainen sanoi.

Arhippaisella ei ollut tietoa siitä, mihin suuntaan Suomen ilmatilassa käynyt alus poistui noin minuutin kestäneen tilanteen jälkeen.

Ulkoministeri Timo Soini kommentoi tapahtumaa HS:lle tekstiviestillä.

”Suomi suhtautuu vakavasti alueensa koskemattomuuteen ja alueloukkauksiin, emmekä hyväksy niitä. Kuten aina, alueloukkaukset havaitaan ja puolustusministeriö tiedottaa niistä heti”, Soini sanoo.

Asia aiotaan ottaa puheeksi myös diplomaattiteitse.

”Rajavartiolaitos tutkii asian tarkemmin. Saman tien myös diplomaattiteitse puhutetaan alueloukkaukseen syyllistyneen valtion suurlähettilästä tai edustajia ja tapahtuneesta pyydetään selvitystä. Siinä yhteydessä tuodaan selvästi esiin, ettei alueemme loukkausta hyväksytä”, Soini kertoi.

Edelliset ilmatilaloukkaukset ovat sattuneet kesäkuussa, jolloin kyseessä oli tanskalainen helikopteri, ja viime joulukuussa, jolloin helikopterin kansallisuus jäi selvittämättä. Joulukuun tapauksessa helikopteri kävi noin yhdeksän kilometriä Suomen alueella.

Vuoden 2015 elokuussa yhdysvaltalaiset kuljetuskoneet loukkasivat Suomen ilmatilaa kahdesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat