Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeriö kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun – ”Suomi ottaa alueloukkaukset aina vakavasti”

Puolustusministeri Niinistön mukaan ajallinen yhteys Yhdysvaltain ja Suomen puolustusjulistukseen on kiistaton.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa
Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittavat aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä perjantaina. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ei spekuloi venäläiskoneiden mahdollisten ilmatilaloukkausten yhteyttä allekirjoitustilaisuuteen.
Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittavat aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä perjantaina. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ei spekuloi venäläiskoneiden mahdollisten ilmatilaloukkausten yhteyttä allekirjoitustilaisuuteen. Kuva: Heikki Saukkomaa

Ulkoministeriö on kutsunut Venäjän Suomen-suurlähettilään puhutteluun kahden venäläishävittäjän torstaina tekemien ilmatilaloukkausten takia.

”Kerroimme suurlähettiläälle alustavat tiedot loukkauksista ja pyysimme selvitystä”, kertoo yksikönpäällikkö Mikko Kinnunen.

”Suomi ottaa alueloukkaukset aina vakavasti. Olemme sitä mieltä, ettei tällaista tule tapahtua.”

Kinnusen mukaan ilmatilaloukkaukset ovat teknisesti epäilyjä, koska Rajavartiolaitos selvittää vielä asiaa. Käytännössä kyse on kuitenkin jo todetuista loukkauksista, muuten niitä ei olisi myöskään kerrottu julkisuuteen.

Ylen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää epäiltyjä ilmatilaloukkauksia poikkeuksellisina ja vakavina. Sipilä sanoo Ylelle eduskunnassa, että tapaukset pitää tutkia huolella.

”Se on vakavaa, että sattuu kaksi samalle päivälle.”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo toteaa STT:lle, että on vaikea uskoa, että epäilty ilmatilaloukkaus olisi pelkkää sattumaa. Hänen mielestä Suomen on otettava vakavasti huomioon se, että Suomen ilmatilan läheisyydessä ja puolella lennetään raskaasti aseistetuilla hävittäjillä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) oli varovainen kommentoidessaan perjantaina päivällä venäläisten sotilaskoneiden liikkumista Suomen rajan tuntumassa.

Puolustusministeriö tiedotti kahdesta rajaylityksestä ja ilmatilaloukkauksesta torstaina, mutta Venäjän puolustusministeriön mukaan koulutus- ja harjoituslennot olivat tapahtuneet suunnitelman mukaisesti, eivätkä koneet poikenneet reitiltä.

”On mahdotonta varmasti päätellä mahdollisten ilmatilaloukkausten syitä tai edes sitä olivat ne tahallisia”, Niinistö sanoo.

Helsingissä allekirjoitettiin perjantaina Suomen ja Yhdysvaltain puolustusjulistus, jota on pidetty merkkinä Yhdysvaltain roolin korostumisesta Suomen puolustusyhteistyössä. Puolustusministeriön mukaan venäläisten sotilaslentotoiminta oli torstaina vilkasta Itämerellä.

”Ajallinen yhteys kiistatta on, mutta motiiveista emme tiedä mitään”, Niinistö kommentoi.

Hän myöntää, että tilannetta on selvitetty ja pohdittu, mitä voisi olla tapahtumien takana. Mahdollisista johtopäätöksistä ei ministerin mukaan ole mitään julkisuuteen kerrottavaa.

Epäiltyjen ilmatilaloukkausten selvittely alkoi perjantaina Rajavartiolaitoksessa. Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Jani Järäinen arvioi, että selvitys valmistuu 1–2 viikon kuluttua.

”Me tutkimme ilmavoimien valvontajärjestelmän tiedot sekä muiden viranomaisten valvontatiedot. Tällä hetkellä kyse on vielä epäilystä”, Järäinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat