Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat eivät usko Venäjän epäiltyjen ilmatilaloukkausten olleen sattuma: ”Mitä lähemmäksi Natoa liikut, sitä suurempi maalitaulu sinusta tulee”

Venäjän epäillyt ilmatilaloukkaukset näyttävät liittyvän Yhdysvaltain kanssa allekirjoitettavaan puolustusjulistukseen, arvioivat asiantuntijat HS:lle. Ne ovat myös keino sekoittaa suomalaista yhteiskuntaa, sanoo tutkija Mark Galeotti.

Kotimaa
 
Sergei Karpukhin / Reuters
Venäläiset Sukhoi SU27 -hävittäjät esittelivät taitojaan lentonäytöksessä Nizhny Tagilissa syksyllä 2013.
Venäläiset Sukhoi SU27 -hävittäjät esittelivät taitojaan lentonäytöksessä Nizhny Tagilissa syksyllä 2013. Kuva: Sergei Karpukhin / Reuters

Venäjän kaksi epäiltyä ilmatilaloukkausta Suomessa näyttävät liittyvän Yhdysvaltain kanssa perjantaina Helsingissä allekirjoitettavaan puolustusjulistukseen, arvioi kaksi asiantuntijaa HS:lle.

”Ajoitus ei vaikuta sattumalta”, sanoo Viron ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija ja Tarton yliopiston professori Andres Kasekamp.

”Tämä on Venäjän tapa osoittaa tyytymättömyyttään. Ja muistuttaa, että he voivat tehdä elämän epämukavaksi maille, jotka liikkuvat Moskovan näkökulmasta epäsuotuisaan suuntaan”

Prahan kansainvälisten suhteiden instituutin tutkijan Mark Galeottin mukaan Venäjä käyttää ilmatilaloukkauksia nimenomaan painostaakseen maita ja ajaakseen viestiä perille.

”Moskovalla ei ole tarjota hirveästi mitään positiivista Suomelle ja Ruotsille, joten se voi oikeastaan vain uhkailla suoraan ja epäsuorasti. Mitä lähemmäksi Natoa liikut, sitä suurempi maalitaulu sinusta tulee.”

Vastaavia Venäjän lähettämiä uhkasignaaleja löytyy useista Itämeren maista viime vuosikymmenen ajalta, Kasekamp ja Galeotti sanovat.

Ilmatilaloukkausten lisäksi Kasekamp mainitsee esimerkiksi Viron patsaskiistan vuonna 2007, jonka seurauksena rahtijunaliikenne kuivui Venäjältä yhtäkkiä täysin. Tai kun Liettua ei myynyt öljynjalostamoa venäläiselle Lukoilille, Venäjä sulki öljyputken ”korjausten” takia.

Kasekampin mukaan epäiltyjen ilmatilaloukkausten yhteys Suomen ja Yhdysvaltain puolustusjulistukseen vaikuttaa erityisen selvältä siksi, että loukkauksia on ollut tänä vuonna vähän ja kyseessä olivat hävittäjät.

”Venäjä tietää, että hävittäjäkone tullaan näkemään, kuvaamaan ja noteeraamaan. Esimerkiksi Viron ilmatilaa on loukattu useasti vuosien ajan, mutta monessa tapauksessa kyse on ollut kuljetuskoneista ja pelkästä laiskuudesta, pienestä kiertotien hakemisesta”, Kasekamp sanoo.

”Hävittäjä on täysin eri eläin. Se lähettää viestin voimannäytöstä.”

Venäjän epäillyt ilmatilaloukkaukset ja muut signaalit kääntyvät todennäköisesti sitä vastaan, Kasekamp sanoo. Ne motivoivat Itämeren maita vahvistamaan turvallisuusyhteistyötään muiden liittolaisten, kuten Yhdysvaltojen kanssa.

”Kyllä, Venäjän toimet pelottavat Suomea. Mutta todennäköisesti ne tulevat ajamaan teitä poispäin Venäjästä.”

Galeottin arvion mukaan asiassa on myös toinen puoli. Venäjän heiluttaessa sapeliaan maat hakevat kyllä suojaa, hän sanoo, mutta toisaalta Venäjä toimii näin luodakseen jännitteitä koko yhteiskuntaan.

”Moskovan operaatiot voivat olla hyvin moniulotteisia. Ilmatilaloukkauksia pidetään kömpelönä voimannäyttönä, mutta jotkut reagoivat niihin Suomessa sanomalla, että katsokaa näitä arvaamattomia venäläisiä, juuri tämän takia meidän täytyy pysyä puolueettomina”, Galeotti kertoo.

”Sitten Venäjän media ja sen propagandistit tarttuvat näihin Suomessa esitettyihin huoliin, pureskelevat niitä ja heijastavat ne takaisin Suomeen.”

Ilmatilaloukkauksissa ei siis todennäköisesti ole kyse pelkästä raskaasta tykkivenediplomatiasta vaan siitä, että Venäjä luo niillä materiaalia poliittista propagandaansa varten.

”Ei Venäjä ajattele, että lähetetään pari konetta Suomen ilmatilaan niin ne säikähtävät ja juoksevat poispäin Yhdysvalloista. Jos joku, niin Venäjä ymmärtää, ettei Suomea ole kovin helppo pelotella.”

Marko Sorsa
Andres Kasekamp
Andres Kasekamp
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat