Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliitto vastusti loppuun asti työeläkevakuutuslakeja: ”Työn halpuuttaminen ei käy”

Vasemmistopuolueiden oli vaikea sulattaa palkansaajien kurittamista.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Työeläkevakuutusmaksun siirto

 Työntekijän työeläkevakuutusmaksua nostetaan ja vastaavasti työnantajien työeläkevakuutusmaksua lasketaan yhteensä 1,2 prosenttiyksikköä.

 Työntekijän maksua nostetaan 0,2 prosenttiyksikköä vuosina 2017 ja 2018 sekä 0,4 prosenttiyksikköä vuosina 2019 ja 2020.

 Työntekijöiden maksaman työeläkevakuutusmaksun arvioidaan vuonna 2017 kasvavan noin 160 miljoonaa euroa, vuonna 2018 noin 320 miljoonaa euroa, vuonna 2019 noin 670 miljoonaa euroa ja siirtymäajan loputtua vuonna 2020 noin 1030 miljoonaa euroa.

 Työnantajien keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu alentuisi vastaavalla määrällä.

Eduskunta hyväksyi perjantaina äänestyksen jälkeen eläkelakipaketin, jolla työnantajan työeläkevakuutusmaksuja siirretään työntekijän maksettavaksi. Vuoden alusta voimaan tulevat lait hyväksyttiin äänin 133–8 vain vasemmistoliiton vastustaessa.

Lakipaketti perustuu työmarkkinajärjestöjen allekirjoittamaan kilpailukykysopimukseen, jolla parannetaan yritysten kilpailukykyä. Tavoitteena on lisätä talouskasvua ja uusia työpaikkoja.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan työeläkemaksun siirto alentaa yksityisen sektorin yksikkötyökustannuksia noin 1,0 prosenttiyksiköllä.

Eduskunnan vasemmistopuolueille lakipaketti on ollut kivulias, koska se lisää palkansaajan taakkaa.

”Kilpailukykysopimus saatiin aikaiseksi uhkaamalla ammattiliittoja pakkolaeilla, jotka olisivat leikanneet palkkoja vielä kiky-sopimusta enemmän”, sanoi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen esittäessään lain hylkäämistä.

Hänen mukaansa ”työn halpuuttaminen ei käy talouslaman lääkkeeksi”.

Myös Sdp:lle kiky-sopimus on ollut vaikea hyväksyä. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne sekä entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma ovat sanoneet, että kiky-sopimus syntyi pakkolaeilla uhkaamalla ja painostamalla.

Sdp:n kantaa kiky-sopimukseen on esimerkiksi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kysellyt eduskunnassa moneen kertaan.

Epäselvyys johtui siitä, että Sdp on arvostellut kiky-sopimuksen kylkiäisenä suurituloisille langenneita veronkevennyksiä. Samoin Sdp on arvostellut niiden runsaan 500 miljoonan euron veronkevennyksien kohdentumista, jotka hallitus päätti myöntää kiky-sopimuksen vastineeksi.

Vaikka veronkevennykset kohdistuvat kaikkiin tuloluokkiin suhteellisesti yhtä suurina, isotuloiset hyötyvät euromääräisesti niistä eniten.

Eero Heinäluoma teki kuitenkin eduskunnassa selväksi, että Sdp on sopimuksen takana, ”Se mahdollistaa pidemmän ajan työmarkkinarauhan ja yritystoiminnan edellytykset”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat