Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi aikoo myydä myös ammattikoulutusta ulkomaille

Saudi-Arabiassa on kysyntää etenkin yrittäjyysopeista.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen johti koulutusvientimatkaa Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen johti koulutusvientimatkaa Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Korkeakoulututkintojen lisäksi ulkomaille ryhdytään myymään myös ammattitutkintoja. Vientikokeilut ovat käynnistymässä vielä tänä syksynä.

Esimerkiksi Medinaan Saudi-Arabiaan on määrä perustaa koulutuskeskus, joka tarjoaa ammattitutkintoja. Koulutus painottuu matkailuun, yrittäjyyteen ja ict-alalle.

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia ja saudiarabialainen sijoittajaryhmä allekirjoittivat hankkeesta yhteistyömuistion Riadissa juuri päättyneellä koulutusvientimatkalla, jota johti opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok). Delegaatiossa oli mukana 25 yritystä ja oppilaitosta. Saudi-Arabian lisäksi käytiin Arabiemiraateissa.

Opetusministeriön kehittämispäällikön Jouni Kangasniemen mukaan näissä maissa on kova tarve kouluttaa juuri yrittäjiä oman maan kansalaisista.

Suomalaista vientituotetta on kaavailtu myös esimerkiksi urheiluvalmentajan koulutuksesta, jota muualla ei juuri ole. Se on suunnattu lähinnä entisille urheilijoille.

Opetushallitus panee ammattikoulutuksen vientikokeilut hakuun lähiaikoina.

Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin suuntautunut koulutusvientimatka poiki ministeriön tiedotteen mukaan joukon sopimuksia.

Jo matkan aikana ministeri viestitti suomalaisen opettajankoulutuksen kiinnostavuudesta.

Saudi-Arabia lähettää Suomeen yhteensä tuhat opettajaa tutustumaan opettajantyöhön ja opetusmenetelmiin. Ensimmäinen 80–100 opettajan ryhmä on tulossa Suomeen jo lähikuukausien aikana. Koulutuksen järjestävät Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistojen yhteenliittymä Finland University ja Helsingin yliopisto.

Myös oppimispeliyrityksiä oli matkalla mukana. Suomalainen Seppo.io sopi maailman suurimman yksityiskouluverkosto GEMS:n kanssa oppimispelialustansa levittämisestä. Rovion Fun Academy solmi sopimuksen suomalaisesta päiväkodista Dubaihin.

Koulutusviennistä on puhuttu pitkään, mutta sen eteneminen on ollut verkkaista ja hajanaista.

Hallitus puhuu koulutusviennin esteiden purkamisesta ja tarkoittaa sillä sitä, että myös itse koulutuksesta, etenkin tutkintokoulutuksesta voidaan periä myös maksuja.

Vieraskielisistä korkeakoulututkinto-ohjelmista pitääkin periä vähintään 1 500 euroa vuodessa ensi vuoden elokuusta lähtien. Korkeakoulujen päättämät vuosimaksut ovat noin 8 000 euroa. Ammatillisen koulutuksen uudistuksessa koulutusviennin esteet puretaan myös siitä.

Varsinaisen koulutuksen lisäksi koulutusvienniksi lasketaan useimmiten myös oppimisympäristöt ja -välineet sekä opetusteknologia ja pelit.

Innovaatiorahoituskeskus Tekes teki viime vuonna alan yrityksiin kyselyn, jonka perusteella koulutusviennin arvoksi saatiin vajaat 300 miljoonaa euroa.

Oikaisu kello 16.04: Jouni Kangasniemen titteli oli artikkelissa aiemmin väärin. Hän on kehittämispäällikkö, ei kansliapäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat