Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten matkailuinto on palannut – ensi talvena kiinnostavat Vietnam ja Dubai, Turkin suosio romahti

Kesällä reissattiin enemmän kuin edellisenä kesänä, ja talvimatkoja on varattu vilkkaammin kuin vuosi sitten.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Matkailija ihailee näkymiä Dubain keskustassa.
Matkailija ihailee näkymiä Dubain keskustassa. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Suosituimmat matkakohteet viime kesänä

 Viro 739 000 matkaa

 Ruotsi 377 000 matkaa

 Espanja (pois lukien Kanariansaaret) 145 000 matkaa

 Venäjä 127 000 matkaa

 Kreikka 123 000 matkaa

 Italia 108 000 matkaa

 Norja 96 000 matkaa

 Britannia 97 000 matkaa

 Saksa 83 000 matkaa

 Puola 65 000 matkaa

 Tanska 63 000 matkaa

 Tšekki 55 000 matkaa

 Kroatia 52 000 matkaa

 Yhdysvallat 51 000 matkaa

Lähde: Tilastokeskus, ulkomaan vapaa-ajanmatkat touko-elokuussa 2016

Suomalaiset matkustavat taas innokkaammin kuin muutamana viime vuonna. Kotimaanmatkoja tehtiin kesällä enemmän kuin edellisenä kesänä, ja myös lähialueilla eli Virossa, Ruotsissa ja Venäjällä käytiin aiempaa vilkkaammin, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista.

Reissuinto näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Valmismatkoja on varattu enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Kesällä eli touko–elokuussa tehtiin lähes 8 prosenttia enemmän ulkomaanmatkoja kuin edellisenä kesänä. Aiempaa suositumpia kohteita olivat muun muassa Viro ja Venäjä.

Venäjän-matkoja tehtiin yhtä paljon kuin ennen parin vuoden takaista notkahdusta.

Myös Viro oli suosittu, mutta niin, että perillä oltiin kauemmin: Päiväristeilyt vähenivät, mutta matkalla yövyttiin joko maissa tai satamassa laivassa. Venäjälle taas tehtiin aiempaa enemmän yhden päivän matkoja.

Perinteiset suosikit Ranska ja Saksa vetivät vähemmän väkeä kuin edellisenä vuonna, mutta Puola, Tšekki ja Britannia aiempaa enemmän. Britannian-matkailun raportoitiin lisääntyneen etenkin brexit-äänestyksen jälkeen.

HS kysyi matkanjärjestäjiltä, miltä matkailun trendit nyt näyttävät.

Jorge Silva / Reuters
Vietnamilaisia naisia päässään perinteiset nón lá -hatut Hoi Anissa Vietnamissa.
Vietnamilaisia naisia päässään perinteiset nón lá -hatut Hoi Anissa Vietnamissa.
Dubai ja Vietnam kiinnostavat

Matkat Arabiemiirikuntien Dubaihin kasvoivat peräti 430 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016. Pilvenpiirtäjäkaupunki onkin yksi talven suosikkikohteista, matkanjärjestäjät kertovat.

Dubaihin lentää Suomessa kuudessa tunnissa.

”Dubai on kovassa nousussa”, sanoo Aurinkomatkojen viestintäasiantuntija Annina Metsola.

Arabiemiraateista lähdetään yhä useammin myös risteilemään Persianlahdelle. Risteilyt ovat ylipäätään aiempaa suositumpia, ja esimerkiksi Tjäreborg myy neljän eri varustamon risteilyjä Karibialle.

Matkat Aasiaan lisääntyvät nopeasti, ja Thaimaan rinnalle on tullut on tullut uusia pakettimatkakohteita. Yksi niistä on Vietnam, jonka entiseen eteläiseen pääkaupunkiin Ho Chi Minh Cityyn (Saigon) Finnair lentää talvella.

Matkat Thaimaahan vähenivät viime vuonna 8 prosenttia. Kun Aasian-matkat kuitenkin lisääntyivät, matkoja tehdään aiempaa useampiin kohteisiin. Talvimatkoja on tarjolla muun muassa Malediiveille, Mauritiukselle ja Balille.

Ralf Örn
Gran Canarian pohjoisosassa oleva maalauksellinen Arucas.
Gran Canarian pohjoisosassa oleva maalauksellinen Arucas.
Jotain erityistä klassikkokohteessa

Talven suosikkeja ovat edelleen myös suomalaisten vanhat lempikohteet: Espanja ja Kanariansaaret sekä Thaimaa. Espanjaan ja Kanarialle matkataan paljon myös parin viikon päässä olevilla syyslomilla, eikä tarjolla ole enää kuin hajapaikkoja.

Kanarian suosio laski viidenneksen viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan, ja Espanjankin yli 8 prosenttia verrattuna vuoteen 2014.

Talvikohteena Kanaria pitää silti edelleen pintansa, koska lento on Suomesta suhteellisen lyhyt, kuusi tuntia, kun Thaimaan-lento kestää vähintään yhdeksän tuntia.

Paikallisuus on yksi matkailutrendi, sanoo Aurinkomatkojen viestintäasiantuntija Annina Metsola.

”Kanariansaarilla on vanhoja maataloja, joita on muutettu hotelleiksi. Ne tarjoavat historiallisuutta ja paikallisuutta.”

Myös aktiivi- ja teemamatkojen suosio kasvaa. Muuhun lomailuun yhdistetään uusien taitojen oppimista tai vanhojen syventämistä.

”Näille matkoille voi lähteä myös yksin, koska siellä tapaa muita samanhenkisiä”, perustelee Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Kaan Soyturk / Reuters
Uimaranta Antalyassa heinäkuussa.
Uimaranta Antalyassa heinäkuussa.
Turkin matkailu romahti

Turkki on ollut suomalaisten suosikkikohde läpi vuosikymmenten. Mutta tänä vuonna matkat Turkkiin suorastaan romahtivat, Tilastokeskuksen luvuista selviää. Turkin-matkojen määrä vajosi kesäkaudella alle puoleen edellisestä kesästä eli lähes 110 000:sta alle 50 000:een. Myös tilauslentojen määrä väheni selvästi.

Syksyn matkat Turkkiin on levottomuuksista huolimatta myyty loppuun, kertoo Tjäreborgin Pucilowski. Kauppa on käynyt myös kevään matkoilla.

”Kaupunkilomat Istanbulissa kiinnostavat vähemmän kuin puolitoista vuotta sitten”, hän huomauttaa.

Syynä notkahdukseen ovat naapurimaa Syyrian sota, terrori-iskut sekä kiristynyt poliittinen tilanne. Kesällä maassa tehtiin vallankaappaus, ja Turkkiin julistettiin heinäkuun lopussa kolmen kuukauden poikkeustila.

Ulkoministeriö huomauttaa, ettei se kuitenkaan tarkoita ulkonaliikkumiskieltoa. Matkustustiedotteessa Turkin turvallisuustilannetta luonnehditaan ”ennalta-arvaamattomaksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat